Det mistenkelige drapet på den nordkoreanske lederens halvbror

kim-jong-nam-31.jpg

 

Av Stephen Lendman

Kim Jong-nam var halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, på farssiden.
Den 13. februar ble han drept i Malaysia, på flyplassen i Kuala Lumpur. Den bisarre hendelsen ble fanget opp av overvåkingskameraer, for hele verden å se – noe som burde tenne varsellampene.

Malaysiske myndigheter sa at han døde av VX-forgiftning, en forbudt dødelig nervegass. På et tidspunkt ble han ansett som arving etter sin far, Kim Jong-il. Senere dro han i eksil i 2003, etter å ha falt i unåde hos de herskende myndighetene.

En talsmann for Sør-Koreas regjeringsparti kalte drapet et «nakent eksempel på Kim Jong-un sitt terrorvelde.»

De vanlige kjeltringene i media ga Pyongyang skylden for hans død. Han hadde vært ute av landet i rundt 14 år, og utgjorde ikke noen åpenbar trussel mot sin halvbror eller regjeringen.

Ingen informasjon foreligger som sier han planla å vende tilbake for å utfordre Kim Jong-un sin ledelse. Så hvorfor ble han drept?

Hvorfor dette utbruddet av medieoppslag om en obskur person, borte fra maktens sentrum i Pyongyang i mange år? Hvorfor nå? Hvorfor offentlig, for å bli sett over hele verden på video?

Hvem hadde motiv og mulighet til å drepe ham? Hvis nordkoreanske myndigheter ønsket ham fjernet, hvorfor ventet de så lenge? Hvorfor en offentlig henrettelse, noe som gjør det enkelt for landets kritikere å automatisk legge skylden der den trolig ikke hører hjemme.

Her er hva vi vet: Høytstående nordkoreanske representanter forberedte seg på å dra til New York for å møte med tidligere amerikanske tjenestemenn, en sjanse for begge sider å diskutere uoverenstemmelser gjennom diplomati, Forhåpentligvis ville dette ha ledet til direkte samtaler med Trumps tjenestemenn.

Utenriksdepartementet hadde ennå ikke godkjent visumene, som ville være en positiv utvikling dersom dette kunne ordnes.

Rapporter tyder på Nord-Korea ønsket veldig at møtet skulle finne sted. Det er logisk. Det skulle tilsi et beskjedent tøvær i de fiendtlige relasjonene, og være positivt hvis noe kom ut av det.

Så hvorfor skulle Pyongyang ønsker å drepe Kim Jong-nam på dette potensielt følsomme tidspunktet, vel vitende om at de ville få skylden for hendelsen og samtalene trolig avlyst?

Og samtalene ble avlyst, sikkert som solen. Pyongyang er anklaget for å ha drept Kim, ved hjelp av agenter i Malaysia for å opptre som stråmenn. selv om det virker usannsynlig at de planla og gjennomførte hendelsen,

Rapporter tyder på Nord-Korea planla å sende sjefen for sitt utenriksdepartements avdeling for amerikanske anliggender, Choe Son Hui, for å lede en delegasjon. På den amerikanske siden, skulle tidligere tjenestemann i Carter-administrasjonen, Donald Zagoria, være involvert. Han er også visepresident i Nasjonalkomiteen for amerikansk utenrikspolitikk. Robert Gallucci, som var leder for forhandlingene om en atom-avtale under Clinton i 1994, skulle også være med.

Pyongyang nektet for å være innvolvert i drapet på Kim Jong-nam. Det er logisk. Hvorfor sabotere samtaler landet ønsket å holde?

Trump-administrasjonen avlyste dem likevel – en mulighet tapt, trolig sabotert langt unna Pyongyang, kanskje i Seoul med CIAs hjelp.


Stephen Lendman er programleder på radio. Han bor i Chicago.


http://sjlendman.blogspot.com/

Reklamer