Krav om folkeavstemning om NATO-medlemskap i Montenegro

To motstandere av Montenegros inntreden i NATO ble fratatt sin parlamentariske immunitet. I følge Nikola Jovanovic, fra det montenegrinske partiet Demokratisk Front, er dette et forsøk på å tvinge landet til å delta i militæralliansen.

montenegro.jpg
Demonstrasjon i Montenegro mot Nato-inntreden.

Fra RT

RT: På anmodning fra spesialaktoren, vedtok komiteen å oppheve immunitet til de to viktigste opposisjonslederne i Montenegro på grunn av påstander om deltakelse i en plan om et pro-russisk kupp. De er visstnok også de viktigste motstanderne av Montenegros inntreden i NATO. Betyr dette slutten av kampen mot å bli med i NATO?

Nikola Jovanovic (NJ): For oss betyr det ikke at det er slutt. Det viktigste for montenegrinerne, er hva vi skal gjøre her i Montenegro. Vi tror at Montenegro er i en dyp politisk krise fordi regimet i Podgorica ønsker å gå inn i NATO, mot viljen til det store flertallet av innbyggerne i landet mitt. Vi er tradisjonelt mot NATO. Vi er ikke imot NATO-medlemskap bare på grunn av angrepet som fant sted i 1999. Vi er imot fordi vi ser på denne organisasjonen som et problem, ikke en løsning på problemene i den moderne verden. Faktum er at Montenegro er et lite land på Balkan. Den beste løsningen for oss er å være nøytrale. I denne forbindelse, støtter vi sterkt et regionalt samarbeid mellom nøytrale land som inkluderer Serbia, Montenegro, Bosnia-Hercegovina og Makedonia i planen kalt «B4». Tradisjonelt er forholdet til Russland broderlig. Det er økonomisk, historisk og politisk viktig for oss. Vi ønsker ikke å være en del av en militærallianse mot Russland.

RT: Hvordan vil situasjonen utvikle seg? Hva blir neste skritt for de ansvarlige i hovedstaden Podgorica?

NJ: Vi tror den farlige planen for å tvinge på oss et NATO-medlemskap nå viser seg i den planlagte arrestasjonen av de viktigste anti-NATO-politiske lederne i Montenegro, Milan Knezevic og Andrija Mandić. De er feilaktig anklaget for kuppforsøk, og vi slåss for at prosjektet til de vestlige sponsorene, som er å eliminere den viktigste opposisjonen i Montenegro, skal mislykkes. Vi har beviset, at opposisjonen boikotter parlamentet, så vi er derfor i en følsom situasjon som kan føre til potensiell sivil uro. Den eneste løsningen på denne situasjonen er å stoppe angrepene mot NATO-motstanderne i Montenegro og oppnå en bred enighet om å holde en demokratisk folkeavstemning om medlemskap i NATO.

RT: USA har alltid støttet utvidelsen av NATO. Har situasjonen endret seg med at den den nye administrasjonen kom til makten?

NJ: Vi håper at den nye amerikanske regjeringen vil ha et annet syn på dette spørsmålet. Som jeg sa, Montenegro er et lite land, og det beste for oss er å holde oss nøytrale.

Reklamer