Jean Bricmont: Sensur og den totalitære ideologien bak ‘falske nyheter’

4002608.jpg

Russia Today intervjuer Jean Bricmont

RT: Hva er dine bekymringer, siden de samme mediene som hevder å avdekke ‘falske nyheter’, selv produserer falsk informasjon?

JB : Faktisk, også mainstream media kringkaster «falske nyheter,» i det minste etter min mening. Man kunne nevne historien om masseødeleggelsesvåpen for å starte krigen mot Irak i 2003. Men den er allerede godt kjent. Man kan ta eksempelet av et angrep med kjemiske våpen utført av den syriske hæren i august 2014. Det har kommet noen veldig seriøse rapporter fra MIT som viser at det ikke kan ha vært den syriske regjeringen som utførte det. Det var også folkemordet i Øst-Aleppo, der ingen journalister var tilstede, og at man ikke kan finne noen spor av det. Hvor er bevisene? Det er bare påstander og beskyldninger. Når det gjelder Ukraina, hvem har brutt Minsk-avtalen? Den ukrainske regjeringen eller de såkalte opprørerne? Hvis Kosovo hadde rett til løsrivelse fra Serbia, hvorfor har ikke Krim rett til å gjøre fra Ukraina? Dette er spørsmål der folk leter etter svar, og de vender seg til alternative medier. Noen ganger til utmerkede steder, noen ganger til veldig dårlige. Noen ganger leser de «falske nyheter». De gjør dette fordi de er sinte mot mainstream media, de har inntrykk av at media ikke forteller dem sannheten.

RT: Kan dette temaet påvirke opinionen?

JB: Jeg tror det er nytteløst. Folk har mindre og mindre tillit til sine medier. Det er dette som forklarer suksessen til Russia Today. Det var dette som skjedde før fallet av Berlinmuren og jernteppet. Før det, lyttet folk til Radio Free Europe, en amerikansk radiokanal, faktisk med mye amerikansk propaganda, men folk lyttet, fordi de ikke lenger trodde på sine medier. Hva gjorde de sovjetiske myndighetene og Øst-Europa? De prøvde å begrense eller forby kanalen, for å hindre sine borgere i å lytte. Hva var resultatet? Det slo tilbake. Forsøket ga enda mer troverdighet til mediet. Folket fortsatte å lytte som et alternativ til sine egne statlige medier. I dag, har innbyggerne mistet troen på de vestlige mediene. Hvordan svarer de? De lager lister over nettsider for å forby eller unngå, som den katolske kirken gjorde med bøker. Dette vil få folk til å gå til disse nettstedene. Noen er veldig bra og andre ikke i det hele tatt. Men det vil tiltrekke seg lesere til alle disse svertede nettstedene. Dette vil etter hvert slå tilbake. Dette fenomenet er ikke nødvendigvis umiddelbart, men på lang sikt, synes dette uunngåelig.

RT: Hvordan kan vi kjempe mot «falske nyheter»?

JB: Jeg vet ikke, for å være ærlig. Jeg tror at det eneste alternativet til «falske nyheter» er å få ærlig informasjon og ærlige medier. Edward Snowden har sagt det samme. Men vestlige medier, som støttet alle intervensjonene i Libya, Syria og Ukraina, har låst seg fast i disse scenariene. Nå vil USA kanskje vil endre politikk eller strategi, og dette gjør at de får panikk. Det kan ses i Frankrike, som med kandidatene François Fillon, Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon, som stiller spørsmål ved relevansen av NATO. Så det er en viss panikk som setter inn i franske medier. Noe som kanskje forklarer hvorfor de oppfordrer denne mainstream-linjen som støtter Emmanuel Macron som president. Alt blir gjort klart for å fremme dette. Jeg har aldri sett en slik manipulasjon i Vesten i mitt liv. Selv under andre verdenskrig. Jeg er forferdet.

RT: Facebook og Google har begge blitt beskyldt for å fremme spesielle saker og gjemme andre. Er det riktig at de nå bestemmer hva som er «falske nyheter» eller ikke?

JB: Nei. Det er aldri bare ett svar på alt dette, det er en åpen og fri debatt. Det kan ikke være noe annet alternativ, siden det alltid vil vende tilbake til spørsmålet om «hvem bestemmer?» Dette vil nødvendigvis være en slags komité for sensur. Hvem vil da fortelle oss når nettopp disse forteller usanne historier? Siden de har makt til å fjerne andre informasjonskilder og sensurere dem når de deler «falske nyheter,» som de gjorde i fortiden, kan ingen motsi dem eller kritisere dem. Logikken bak dette er totalitær. Jeg tror ikke det vil gå så langt, men den logikken er til stede i deres verktøy mot «falske nyheter». De vil ikke komme langt, fordi det alltid vil finnes lokale aviser, i Frankrike og andre steder, som ikke er enig med dem og gir alternative synspunkt. Uansett, etter min mening, er det ikke noe annet alternativ enn å være pådriver for åpnere diskusjoner. I slike diskusjoner, har vi på lang sikt ingen andre valg enn sannheten.


Belgiske Jean Bricmont er doktor i teoretisk fysikk, vitenskapsfilosof og essayist. Han er professor ved det katolske universitetet i Leuven. Han forfatter og medforfatter av flere bøker, inkludert Humanitær imperialisme.


https://francais.rt.com/opinions/33802-jean-bricmont-comite-censure-totalitariste-lutte-fake-news

Reklamer