Zimbabwe: Gå og heng i et banantre….

Dette intervjuet med en regjeringstalsmann tar absolutt – den demokratisk valgte – regjeringens side. Ta det som et partsinnlegg, men vanligvis er nyheter om Zimbabwe skrevet av medier som er finansiert av vestlige styresmakter. Hvorfor er akkurat dette landet i trådkorset for regimeskifte (klikk her for en tidligere artikkel) mens mange andre land med langt verre situasjon for menneskerettigheter slipper unna?

Zimbabwe gjorde et seriøst forsøk på å forandre de svært urettferdige eiendomsforholdene i landbruket fra kolonitiden. Siden da er det den vanlige leksa; demonisering, ensidige nyheter, massiv finansiell støtte til opposisjonen, ‘snille’ vestlige stater som innfører knusende økonomiske sanksjoner for å ‘hjelpe’ befolkningen i landet osv. osv. (Oversetter mistenker falskmyntneri for å gjøre den lokale valutaen verdiløs, som det ble gjort med Irak noen år før!) Selvsagt handler det hele om kontroll av ressurser.

 

White-Farmer.jpg
Forsøket (sabotert gjennom sankjoner) på å forandre den urettferdige situasjonen på landsbygda var den utløsende faktoren for  at Zimbabwe kom i unåde.

 

Ved Fidelis Munyoro

«Styresmaktene i USA er de minst kvalifiserte folkene til å kommentere om menneskerettighetssituasjonen i Zimbabwe , gitt dens internasjonale historie som den verste overtrederen av menneskerettigheter», sa George Charamba, sekretær for informasjon, media og kringkasting.

Han svarte på en uttalelse fra den amerikanske ambassaden i Harare i går som uttrykte bekymring over arrestasjonen av #ThisFlag leder Evan Mawarire og fengslingen av den selvutnevnte pastor Phillip Mugadza.

Minister Charamba sa USAs styresmakter var raske til å anklage andre nasjoner for overgrep mot menneskerettighetene hver gang et forsøk på regimeskifte ble forpurret.

Charamba var ikke nådig mot den amerikanske ambassadøren i Zimbabwe, Harry Thomas (jnr). Han anklaget ambassadøren for å ha krysset ‘den røde linjen’ ved å kritisere landet på grunn av arrestasjonen av Mawarire forrige uke.

Mawarire er siktet for forsøk på å styrte et konstitusjonelt valgt regjering. Hvis han blir dømt, står han overfor en lang fengselsstraff. Charamba sa den som har utstedt erklæringen, ikke var kompetent til å snakke om menneskerettighetsituasjonen i Zimbabwe. Vi venter på et signal fra en ny regjering, sier Charamba.

Uansett hvem denne personen er, er han en etterlevning fra en forferdelig tid. Er det fordi denne personen (Mawarire) er deres agent? Han sa det var interessant å merke seg at uttalelsen kom fra en embedsmann fra den avgåtte Obama-administrasjonen, med en usikker fremtid, der han ikke engang var sikker på ny utnevnelse.

Han tror han kan bestemme over oss, sier Charamba, og legger til «de kan gå og henge i en banantre». En juridisk ekspert, Tendai Toto, sa Zimbabwe er et funksjonelt konstitusjonelt demokrati med institusjoner som gitt i Grunnloven for å garantere fremmingen, anerkjennelsen og beskyttelsen av menneskerettighetene til sine borgere.

Han sa at hvor staten, gjennom politiet, har rimelig mistanke om at en forbrytelse er begått, har rettssikkerheten blitt fulgt. Det er vanligvis opp til domstolen å sikre at mistenkte kriminelle enten blir satt fri eller dømmes.Men før det er gjort, er det en plikt for politiet og påtalemyndigheten å følge loven, sier Toto.

Advokaten sa hvor en sak er under etterforskning, var det galt for noen å prøve å på forhånd bestemme skjebnen til de mistenkte personene. Kommentarene fra de amerikanske styresmaktene kan bli sett på som uansvarlige, med tanke på at rettsystemet ennå ikke er ferdig med saken.

Det amerikanske militæret har hatt 779 fanger uten lov og dom i fangeleiren Guantanamo siden den åpnet 11. januar 2002. I uttalelsen i går, sa USAs ambassade den var svært bekymret over den fortsatte forverringen av menneskerettighetssituasjonen i Zimbabwe, som dokumentert den av uberettigete arresten og fortsatte fengslingen av Mawarire og fengslingen av Mugadza.

Amerikanske styresmakter også oppfordret Zimbabwe til å respektere rettsstaten og juridisk prosedyrer fastlagt i Grunnloven. En politisk analytiker, som foretrakk anonymitet, sa amerikanske styresmakter ikke hadde mandat til å kommentere menneskerettighetsspørsmål verden over, spesielt i Zimbabwe.

Det er så mye møkk i USAs bakgård, og amerikanerne er det folk som for øyeblikket har minst rett til å snakke om brudd på menneskerettigheter, når de ikke bare krenket rettighetene til millioner av mennesker over hele verden, men også drepte og lemlestet enda uskyldig barn [i Jemen], sier analytikeren.

Zimbabwe trenger ikke USA for å forstå hva menneskerettigheter er, sa hun. Flere personer uttrykte også sin forferdelse på Facebook. De minnet oss på at det ble begått en avskyelig forbrytelse ved å innføre ulovlige økonomiske sanksjoner mot Zimbabwe, og at det dermed bør holde nesen bort fra Zimbabwes anliggender.

Simon Massey sier: «Deres sanksjoner mot Zimbabwe er en forbrytelse mot hver enkelt innbygger, og til de fjerner dem, har de ikke rett til å fortelle de som styrer i Zimbabwe hva de skal gjøre.»

Massey sa den hyklerske bekymringen for zimbabwernes rett til ytringsfrihet bør balanseres med kunnskapen om at USA og Storbritannia var forkjempere for boikott, tilbaketrekking av investeringer og sanksjoner mot Zimbabwe. Sanksjonene gjorde lite eller ingenting for å innskrenke friheten til den rike eliten som var ment å være målet, men de skader i stedet hver eneste innbygger i landet. Deres politikk overfor Zimbabwe har bevisst ødelagt landet og innskrenket landets økonomi, sier Massey.

Skaden som de sier er forårsaket av raske jordreformer, er i stedet forårsaket av USAs, Storbritannias og EUs sanksjoner. Som et eksempel, er zimbabwere med en zimbabwisk PayPal-konto, hindret fra å tjene penger gjennom Paypal på grunn av USAs sanksjoner.

Hvordan er dette en begrensning på (president) Mugabe og hans elite? Er dere bekymret for at han kan selge diamanter eller uran på hans Paypal-konto?

En annen bruker på Facebook, Edward Ndirangu, sa at USA ikke hadde rett til å uttrykke bekymring på situasjonen i Zimbabwe siden president Trump tiltrådte. Faktisk bør Harare uttrykke bekymring for menneskerettighetsbruddene man er vitne til i USA, sa han.

http://www.herald.co.zw/govt-blasts-us/

Reklamer