Donald Trump truet med å invadere Mexico…

…men overraskelse: væpnede USA-agenter er allerede i landet og dominerer sikkerhetsapparatet. Trump truet angivelig med å sende tropper dit i en telefonsamtale med den mexicanske presidenten den 27. januar.

Uncle Sam & Pancho Villa.jpg
Det har vært en god del ‘intervensjoner’ i Mexico opp gjennom årene. Her fra raidet mot Pancho Villa i 1912, under Den mexicanske revolusjonen.

Ved John Ackerman

I dag er Vicente Fox, tidligere meksikansk president, stolt av sin påståtte patriotisme. Men den 1. oktober 2002, i løpet av regjeringstiden til George W. Bush, tillot han at Mexico skulle bli med i USAs Northern Command (Northcom) og offisielt bli en del av USAs militære sikkerhetsområde.

En annen tidligere meksikanske president, Felipe Calderon, klager også over Donald Trump sine planer om å bygge en mur på grensen mellom Mexico og USA. Men det var han som helt underordnet landets militære og sikkerhetsstyrker under Washington.

Faktisk, Calderon og Barack Obama etablerte mange ‘fusjonssentre’ – en modell først prøvd i Irak og Afghanistan – på Mexicos territorium, hvor amerikanske og meksikanske agenter ‘deler informasjon’. På den tiden, begynte også amerikanske droner å fly over meksikansk territorium.

Med den nåværende lederen av Mexico, Enrique Peña Nieto, har situasjonen forverret seg. Nå deltar amerikanske tjenestemenn, kledd i meksikanske militære uniformer, direkte i felles sikkerhetstiltak, ifølge informasjon fra Wall Street Journal; for eksempel arrestasjonen av ‘El Chapo’ Guzman i februar 2014.

I 2015, godkjente den meksikanske Kongressen at utenlandske agenter kunne bære våpen i Mexico, mens kabler offentliggjort av WikiLeaks, avslørte at militæret i dette latinamerikanske landet, og i særdeleshet ministeren for marinen, Vidal Soberon, arbeidet tett med det amerikanske forsvaret.

Med alle disse faktaene, bør det ikke være overraskende sjefen for Northcom, general Lori Robinson, gjennomføre et hemmelig besøk i Tapachula (Chiapas) den 31. januar, sammen med den meksikanske utenriksministeren Luis Videgaray og USAs ambassadør til Mexico, Roberta Jacobson, for å sikre at alt var ‘i orden’ på ‘deres’ sørlige grense.

Av disse grunnene er det ikke uten grunn at Peña Nieto og Trump ikke ønsker å offentliggjøre samtalen de hadde den 27. januar. Det virker som det er en hemmelig avtale mellom de to lederne om å åpne Mexico på vidt gap for det amerikanske militæret i bytte mot straffefrihet for Peña Nieto og politisk støtte for den antatte foreningen av regjeringspartiet PRI og et annet ledende parti (PAN) før det meksikanske presidentvalget i 2018.

Vi har ikke råd til det.

Reklamer