Overraskende luftforsvarsøvelse i Moskva

Hvor stor vekt skal man legge slike øvelser? Når f.eks. USA &co øver rett utenfor Iran, antyder det hvordan Pentagon ser for seg en mulig konflikt. Er dette en indirekte advarsel til den ‘nye’ ledelsen i USA?

s400.jpg
Luftvernraketter av typen S-400

Fra RT

Luftvernsystemer rundt Moskva ble satt i høy beredskap onsdag, som en del av en overraskende beredskapsøvelse for det russiske luftforsvaret. Den russiske hovedstaden er en av de best forberedte områdene i landet når det gjelder forsvar mot kjernefysiske angrep.

«Enheter fra luftforsvaret ansvarlig for å forsvare Moskva og den sentrale industriregionen har blitt satt i høyeste kampberedskap,» sa det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse. «Luftforsvarsøvelsen involverer fullt bemannede kampmannskaper.»

Kontrollen innebærer omdisponering av batterier av S-300, S-400 og Pantsir-S luftvernsystemer til reservestillinger, i en simulering av radioaktiv forurensning av området, sa departementet. Vaktene ved batteriene gjennomførte også manøvrer mot sabotasje og trente i å operere i vanskelig terreng.

Moskvas luftforsvarssystem er blant de best utviklete i Russland. Da USA og Sovjetunionen begrenset sin utplassering av anti-ballistiske rakettsystemer i ABM-avtalen undertegnet i 1970, ble hovedstaden valgt som det eneste stedet der et rakettskjold var tillatt. USA valgte å beskytte atomrakettene sine i Safeguard Complex i Nord-Dakota, og sikret sin mulighet til å angripe tilbake. Forsvaret har blitt betydelig oppgradert etter at USA trakk seg fra avtalen under George W Bush-administrasjonen.

Luftvernøvelsen er en del av overraskende testing av Russlands luftforsvar beordret av president Vladimir Putin tirsdag. Øvelsen inkluderer 45.000 soldater og 1.700 stykker militært utstyr, inkludert 150 fly og 200 bakke-til-luft rakettramper, ifølge viseforsvarsminister Aleksandr Fomin, som møtte utenlandsk militærattachéer onsdag for å orientere dem om situasjonen.

«Dette er en beredskapstrening, og dermed ikke underlagt kontroll under Wien-avtalen eller OSSE-avtaler. Ingen formell varsling var nødvendig, men vi informere dere som et tegn på godvilje,» sa han.

Den overraskende øvelsen vil vare til torsdag, la Fomin til. Den russiske embedsmannen sa den er ment for å teste hvor forberedt Russland er å slå tilbake et eventuelt angrep.

«Under testen vier vi spesiell oppmerksomhet til utplassering av luftvern og beredskapen til styrker fra luftvåpenet i å svare på en aggresjon,» sa han, før han kom med detaljer om nøyaktig hvordan Russland skulle flytte sine tropper under øvelsen.

Orienteringen kom midt under alarmerende reportasjer i enkelte vestlige medier som hevdet at øvelsen antyder russiske krigsforberedelser.

Reklamer