Ungarns utenriksminister: Soros ønsker å styrte vår regjering

Peter Szijjarto.png
Peter Szijjarto i samtale med Sophie Sjevarnadse

fra RT

Virksomheten til organisasjoner finansiert av den amerikanske milliardæren og investoren George Soros i Ungarn er «anti-demokratisk», ettersom de ønsker å undergrave regjeringen i Budapest, sier Ungarns utenriksminister.

Soros «ønsker at denne regjeringen skal mislykkes, han ønsker å på en måte sparke denne regjeringen fordi han ikke liker vår tilnærming, ikke liker vår politikk,» fortatte utenriksminister Peter Szijjarto til reporteren Sophie Sjevardnadse fra RT.

«Vi synes det er veldig anti-demokratisk hvis noen fra utlandet ønsker å påvirke ungarske velgere om hvem de skal stemme på,» hevdet han.

Flere dager før intervjuet, begynte det ungarske parlamentet å diskutere et lovforslag som tillater myndighetene å granske ledere av ‘ikke-statlige organisasjoner’ og be om detaljerte rapporter om deres pengegaver fra utlandet.

Tidligere i januar, sa lederen av det regjerende Fidesz-partiet, Szilard Nemeth, at «disse organisasjonene må skyves tilbake med alle tilgjengelige verktøy, jeg tror de må feies ut, og nå tror jeg de internasjonale forholdene ligger til rette for dette med valget av den nye presidenten [Donald Trump].»

I september i fjor, sendte Nemeth, som også er nestleder i Ungarns Komite for nasjonal sikkerhet, inn en liste over 22 ikke-statlige organisasjoner «som er koblet til Soros-nettverket, med hensikten å [ta en titt på] disse organisasjonene.»

Utenriksminister Szijjarto sa det er åpenbart landet hans hadde rett til å være beskyttet mot utenlandsk innflytelse. «Dette er hva vi har hørt så mye fra USA de siste månedene – at ytre påvirkning er så farlig … Så, det er en god grunn – hvis dette er den amerikanske posisjonen, kan det godt også være vår posisjon.»

Ungarn, som ligger i hjertet av Europa, ble i fjor en hovedkanal for hundretusener av migranter og flyktninger, som var ivrige etter å komme videre til nordeuropeiske land. Regjeringen, ledet av den høyreorienterte president Viktor Orban, svarte med å sette opp gjerder langs Ungarns grenser og innføre strenge grensekontroller. Budapest har konsekvent nektet EU-støttede obligatoriske bosetningkvoter, og kaller dem et slag mot medlemslandenes suverenitet.

Szijjarto siterte etterretningsrapporter som påstod «det var organisasjoner som hjalp ulovlige immigranter å finne veier til Ungarn, for å finne ut hvor de kunne krenke vår grense, for å finne ut hvordan de kunne søke om asylstatus, og disse rapportene har sagt at George Soros var i bakgrunnen i disse organisasjonene.»

Også land øst og sør for Ungarn er bekymret for Soros sin virksomhet. I Makedonia, har en organisasjon som heter Stopp operasjon Soros (SOS) blitt startet. Dens grunnlegger, Nikola Srbov, anklaget Soros for å kapre sivilsamfunnet, og ba tilhengerne sine «kjempe mot en ensretting i sivilsektoren, som er utviklet og ledet av Soros,» ifølge avisen Vecer.

Russiske påtalemyndigheten stemplet Open Society Foundation (OSF), en stor Soros-organisasjon, og dens underorganisasjon Assistance Foundation som trusler mot landets konstitusjonelle orden og nasjonal sikkerhet i 2015, og gjorde det ulovlig for dem å gi finansiell støtte til russiske partnere.

Grupper som er drevet av Soros har også blitt anklaget for å blande seg i ukrainsk politikk og støtte Euromaidan-protestene i 2013, som førte til styrtingen av den demokratisk valgte presidenten, Viktor Janukovitsj.

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.