Fader Daniel (78): Assad og Putin reddet livet mitt

Jeg har sagt det før på denne bloggen: Den katolske kirken er den eneste store vestlige institusjonen med vettet i behold om Syria.
images4.persgroep.net.jpg

Fra AD

Den flamske (belgiske) presten Daniel Maes (78) bor i Syria, i klosteret Mar Yakub. Det er fra det 6. århundre, i byen Qara, 90 kilometer nord for hovedstaden Damaskus. Her var han øyenvitne til borgerkrigen. Ifølge Fader Daniel, stemmer lite av den vestlige dekningen av konflikten i Syria. «Amerikanerne og deres allierte ønsker å ødelegge landet.»

Du er svært kritisk til rapporteringen fra Syria. Hva tenker du på?

«Ingenting stemmer med ideen om at det skulle ha vært et folkelig opprør mot president Assad. Jeg har bodd i Qara siden 2010 og har sett hvordan agitatorer fra utenfor Syria organiserte protestene mot regjeringen og rekrutterte unge. Bilder ble sendt på Al Jazeera for å gi inntrykk av at det skjedde et opprør her. Utenlandske terrorister begikk mord mot de sunnimuslimske og kristne samfunnene i et forsøk på å så religiøs og etnisk splid blant de syriske folket. Mens etter min erfaring, var det syriske folket veldig forent.

Før krigen var dette et harmonisk land:  en sekulær stat der ulike trossamfunn levde side om side i fred. Det var knapt noe armod, utdanning var gratis, helsevesenet var godt. Det var bare ikke mulig å fritt uttrykke sine politiske synspunkter. Men de fleste menneskene brydde seg ikke om det.»

Moder Agnès-Mariam, den libanesiske-franske abbedissen av klosteret Mar Yakub (Sankt Jakob), anklages for å ha tatt parti med regimet. Hun har venner på høyeste nivå der.

«Søster Agnès-Mariam hjelper befolkningen: de har nylig åpnet et suppekjøkken i Aleppo, der de forbereder 25.000 måltider fem ganger i uka. Du skjønner, det er mirakuløst at vi fortsatt er i live. Vi skylder Assads regjeringshær en takk, og Vladimir Putin, fordi han bestemte seg for å gripe inn da opprørerne truet med erobre makten.

Da tusenvis av terrorister bet seg fast i Qara, var vi ikke var sikre på våre liv. De kom fra Gulf-statene, Saudi-Arabia, Europa, Tyrkia, Libya. Mange tsjetsjenere. De dannet en fremmed okkupasjonsmakt, alle alliert med al-Qaida og dens undergrupper. De var væpnet til tennene av Vesten og dets allierte, som også ga dem lønn. De sa bokstavelig talt: ‘Dette landet tilhører nå oss’. Ofte var de på stoff, de kjempet mot hverandre, om kvelden skjøt de på måfå. Vi måtte holde skjult i krypten under klosteret vårt. Da hæren jaget dem, var alle var glade: de syriske borgere som hater de utenlandske opprørere, og fordi vi fikk tilbake freden».

Du sier den syriske hæren beskytter borgerne, mens det er alle slags meldinger om krigsforbrytelser begått av Assads styrker, for eksempel bombingen med tønnebomber.

«Vet du da ikke at mediedekningen angående Syria var den største medieløgnen i vår tid? Framstillingen av Aleppo var rent tull: det var jo nettopp opprørerne som plyndret og drepte. Tror du folk er dumme? Tror du disse menneskene var tvunget til å juble for Assad og Putin? Amerikanerne hadde planer om rørledninger og råvarer i denne regionen, og Putin hindret dem.

Og Saudi Arabia og Qatar ønsket å lage en sunni-stat i Syria, uten religiøs frihet. Derfor måtte Assad gå. Vet du: når den syriske hæren forberedte seg for kampen om Aleppo, kom muslimske soldater il meg for å bli velsignet. Mellom vanlige muslimer og kristne er det ingen problemer. Det er de radikale islamistene, opprørere finansiert av Vesten, som ønsker å massakrere oss. De er alle al-Qaida og IS. Det finnes ikke moderate kjempere lenger.»

Du nevnte Hillary Clinton, at hun er ‘djevelen i vievannet’, fordi hun som utenriksminister ga næring til konflikten.

«Jeg er fornøyd med Trump. Han ser hva enhver normal person forstår: at USA skal slutte å undergrave land som besitter råvarer. Jakten på en verden dominert av amerikanerne er det største problemet. Og Trump forstår at radikal islam er en større trussel enn Russland.

Hvorfor skulle jeg bry meg om han av og til tar av seg buksene? Hvis Trump sin geopolitikk utføres som han lovet, så ser fremtiden positivt ut. Så kommer det til et forlik med Putin. Og forhåpentligvis vil det være en løsning for Syria og en tilbakevending til fred.»

Du forstår at denne analysen er kontroversiell og får mye kritikk?

«Jeg snakker fra personlig observasjon. Og ingen tvinges til å tro meg, ikke sant? Men jeg vet en ting: media med sin dekning bidro til massakren av det syriske folk, og de kan hjelpe syrerne. Dessverre er det altfor mange som bare dalter etter blant journalistene og utfører dårlig arbeid.»

 

Reklamer

2 kommentarer

Kommentarer er stengt.