Ukraina betaler 20% mer for gass fra EU enn fra Russland

Onde tunger vil ha det til at når oligarkene har tatt sin andel, er prosenten 40%…
dårlig vær i Ukraina.jpg

Oilprice.com rapporterer:

Den franske energigruppen Engie startet direkte gassleveranser til Ukraina i begynnelsen av januar. Kiev må betale 20 prosent mer for gass fra EU enn de ville ha betalt til Gazprom om det hadde blitt enige om russiske leveranser før det kalde vinterværet satte inn.

Ifølge en pressemelding fra Ukrainas gasstransittselskap UkrTransGaz begynte Engie å levere gass i henhold til kontrakten som partene hadde undertegnet i oktober i fjor.

Ifølge russiske medier, var prisen på gass fra EU-land 230 dollar per 1.000 kubikkmeter, som er 20 prosent mer enn den russiske gassen ville ha kostet Ukraina, hvis det hadde blitt enig om å importere: 186 dollar per 1.000 kubikkmeter.

Ukraina stoppet kjøp av russisk gass i 2015 over en tvist om gasspriser. Forholdet mellom de to landene hadde allerede surnet etter Russlands annektering av Krim.

I forrige måned gjenopptok EU-kommisjonen arbeidet med å megleren en avtale. Den arrangerte et trilateralt møte med Russland og Ukraina i forkant av vinteren i Europa, der en rekke EU-land er avhengige transitt av russiske gass gjennom Ukraina. Russlands Gazprom og Ukrainas Naftogaz saksøker hverandre over gasspriskontrakter i en internasjonal voldgiftsdomstol i Stockholm. Hver av dem forlanger rundt 30 milliarder dollar i skadeserstatning. Ukraina insisterer på at noen klausuler i den langsiktige kontrakten er mot både ukrainske og EUs antitrust-lover.

Etter møtet i Europakommisjonen, kom Aliona Osmolovska, en talskvinne for Naftogaz, med en uttalelse til til nyhetsbyrået Bloomberg. Hun sa at Ukraina ikke kan kjøpe gass fra Russland uten en tilleggsavtale om betingelsene for betaling, og at Russland ikke ønsker å underskriver denne.

Bare for noen få dager siden, sa Naftogaz at det forventet lureri fra Gazprom sin side om transitt av russisk gass via Ukraina til Europa. Ifølge Naftogaz, vil Gazprom sannsynligvis ha utilstrekkelige mengder gass for å tilfredsstille behovene til både sine innenlandske og utenlandske kunder, og vil derfor anklage Ukraina for å bruke Gazprom sin gass for egne behov, og deretter tvinge Ukraina til å betale for den. [En noe usannsynlig framstilling. Som beskrevet i forrige uke, ukrainske forbrukere har betalingsproblemer. Dessuten har landet en lang historie med å ta gass i transitt for eget forbruk.o.a]

Reklamer