EU bør våkne om hva som skjer i Kroatia

Det er en tendens til at ekstremister tolereres hvis det er politisk beleilig, når de er på «vår side».
HOS-ova spomen ploèa u centru Jasenovca

Fra InSerbia

Direktør i det Jerusalem-baserte Simon Wiesenthal-senteret, Efraim Zuroff, sier den nåværende situasjonen angående nyfascisme i Kroatia er svært dårlig.

Zuroff har gjentatte ganger advart om fremveksten av nyfascisme i Kroatia. Han er ikke optimistisk om at situasjonen kan endre seg, bortsett fra med «et ekte lederskap» i landet.

Han har imidlertid registrert at Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarović lot seg fotografere mens hun brettet sammen et Ustasha-flagg da hun besøkte Canada nylig. Han lurte «hva kan man forvente?»

Ustasha-regimet satt ved makten i den nazi-allierte Den uavhengige staten Kroatia (NDH), som eksisterte fra 1941 til 1945, og drev sine egne dødsleirene for serbere, jøder og sigøynere, blant annet i Jasenovac.

«Det er meldingen som sendes til det kroatiske folk. Man kan konkludere med at hun enten er nostalgisk for Ustasha eller feil person for jobben. Dessverre.» fortalte Zuroff til Radio Free Europe.

Med henvisning til det faktum Kroatia er medlem av EU, la Zuroff til at han tenkte «noen i EU bør våkne opp og forklare hva som skjer i Kroatia – Fordi det som skjer nå i dette landet er virkelig uakseptabelt.»

«Jeg personlig hever min røst mot nazismen overalt, men endringer vil bare være mulig når kroatiske borgere selv forstår at disse tingene er helt uakseptable,» sa han.

Angående den nylige avdukingen av en minnetavle i Jasenovac som har Ustasha-hilsenen ‘Za dom spremni’ [Beredt for hjemlandet], sier Zuroff han føler det ikke er «noe ønske i Kroatia for å starte en etterforskning.»

«Egentlig er det ikke noe ønske om å gjøre noe med dette problemet. Dette er et problem, og det er en trist historie. Jeg tviler på at noen alvorlige handlinger vil tas i de nåværende omstendighetene. Det er utrolig at en minnetavle som dette reises hvor som helst i Kroatia, spesielt ikke i konsentrasjonsleiren Jasenovac,» sier direktøren for Simon Wiesenthal-senteret.

Han forklarte at hilsenen representerer en fornærmelse mot alle de som har mistet familiemedlemmer i Jasenovac, Jadovno eller andre konsentrasjonsleirer drevet av Ustasha i Kroatia, og også til de som Ustasha sendte til Auschwitz.

«Det er en fornærmelse mot alle dem som led under Ustasha-regimet, som var en av de mest blodtørstige i Øst-Europa under den andre verdenskrig,» sier Zuroff.

Spurte «hvorfor det var ikke noe press fra Vesten, fra Brussel, Washington, eller fra Jerusalem», sier Zuroff sier at Kroatia selv «har en lov mot å spre Ustasha-slagord.»

«Dette kan forbys og straffes, men regjeringen er redd for å gjøre det. I Kroatia i dag, det er et stort antall mennesker som tror at ropet av ‘Za dom spremni’ er en flott ting, og at Ustasha er Guds gave til menneskeheten. Mange tror at de var helter som visste hvordan man skulle konfrontere Kroatias fiender, og derfor vil de ha dem tilbake,» sa han.

Ellers, hvordan ville man forklare den (katolske) messen som avholdes hvert år i hjertet av den kroatiske hovedstaden Zagreb for NDH-leder, Ante Pavelić, «en av de største massemordere under andre verdenskrig,» spurte Zuroff, og legger til at han ville ikke bli overrasket om det skjer igjen.

«Fortjener Pavelić en messe? Selvfølgelig ikke. Det er en skam,» sier Zuroff.

Spurt «hvorfor så mange unge mennesker støtter Ustasha-ideen,» svarte Zuroff at «det avhenger av miljøet de vokser opp i, hvordan de blir oppdratt.»

«Utdanning har sviktet her også, men også den politiske ledelsen i det demokratiske Kroatia, spesielt (tidligere president) Franjo Tudjman. Selv om han kjempet mot Ustasha, og selv om hans bror ble drept av Ustasha, og selv om han var en partisan, ble han en kroatisk nasjonalist. Han gjorde dette av politiske grunner, fordi han ønsket å bli president,» sier Zuroff.

https://inserbia.info/today/2016/12/zuroff-someone-in-eu-should-wake-up-and-explain-what-is-going-on-in-croatia/

Reklamer