Fredsprisvinner Helen Caldicott advarer: NATOs styrkeoppbygging kan føre til atomkrig

helen caldicott.jpg
Helen Caldicott er født i Melbourne i 1938. Av og til har Nobelkomitteen noen gode vinnere. Hennes organisasjon Den internasjonale legeforening mot atomkrig, mottok prisen i 1985. Hun blir nominert på nytt år om annet. (Men dette intervjuet hjelper neppe hennes kandidatur.)

fra Sputnik

Amerikanske politiske ledere har anklaget Moskva for å true NATOs medlemsland, mens alliansen aggressivt bygger opp militære styrker på Russlands grense, sa fredsprisvinner og fredsaktivist Helen Caldicott.

På torsdag sa James Mattis, nominert til forsvarsminister, til en komitéhøring, at NATO må bygge kapasitet i Øst-Europa for å avskrekke Russlands angivelige aggresjon.

Dette kom en dag etter at utenriksminister Rex Tillerson sa at USA ville forsvare NATOs medlemsland hvis Russland invaderte.

«Det er lite eller ingen bevis for at Russland er aggressiv mot NATO-landene,» sier Caldicott, en av vinnerne av Nobels fredspris 1985. «Det er en løgn USA insisterer på å opprettholde.»

Men Caldicott påpekte imidlertid at det var USA og NATO, ikke Russland, som var i ferd med bygge opp sine væpnede styrker til et helt nytt nivå i Sentral- og Øst-Europa og forverre spenningene i regionen.

«Den sterkt provoserende oppbyggingen av militære styrker, ABM [anti-rakett systemer] og militært utstyr på Russlands grense, er i det minste unødvendig. I verste fall, kan det føre til en kjernefysisk krig med Russland,» advarte Caldicott.

Langt fra å true med atomkrig, advarte den russiske regjeringen og media sitt folk om farene ved NATOs militære oppbygging, hevdet Caldicott.

«Faktisk behandler den russiske pressen og ledende politikere i Dumaen nå dette som det godt kan være en fremtidig virkelighet, og de oppfordrer den russiske befolkningen til å øve på å søke tilflukt i tilfelle en atomkrig», sier hun.

Den amerikanske offentligheten og amerikanske politikere må også ta trusselen om atomkrig og de marerittaktige konsekvensene som vil stamme fra det, langt mer alvorlig, forklarte Caldicott.

«I tilfelle en atomkrig bryter ut mellom Russland og USA og NATO, er vi alle dømt til å dø en fryktelig død, tilintergjøres, dø av alvorlige brannskader, akutt strålingssyke, eller fryse eller sulte i hjel i atomvinteren som vil følge,» formante Caldicott.

Selv om USAs visepresident Joe Biden roste avtroppende president Barack Obama for å ha redusert trusselen om atomkrig under sine åtte år i embetet, sa Caldicott at Obamas anti-russiske politikk hadde gjort faren langt verre.

«Hva i all verden tror Obama, en gang en fredsfyrste, og [USAs forsvarsminister] Ashton Carter de gjør. Bare Gud vet, med mindre de adlyder ordrene fra sine herrer i det militær-industrielle komplekset, som har behov for krig eller fare for krig for å overleve økonomisk,» sa Caldicott.

Caldicott uttrykte håp om at president Donald Trump ville omgjøre den amerikanske styrkoppbyggingen i Øst-Europa etter at han tiltrer den 20. januar.

«Når Trump innvies, håper man at hans nære forhold til Putin vil føre til rask tilbaketrekking av disse styrkene og en omgjørelse av forholdet mellom Russland og USA som kan sikre vår overlevelse,» sa hun.


Caldicott er forfatter av mange bøker, blant annet «Den nye atomfaren» og «Krig i himmelen. Våpenkappløpet i verdensrommet«

Reklamer