Etter al-Jazeera avsløring: Hvor mange britiske parlamentsmedlemmer jobber for Israel?

Denne saken er mer enn en uke gammel. Såvidt jeg vet er den ikke omtalt i norsk presse overhodet. Et raskt søk viser at eneste to norske treffene var Palestinavenner.org og en nazistisk side. Dette fortjener da litt videre oppmerksomhet, i alle fall som en notis.

 

schmuck1
Den israelske spionen Shai Masot som etter programmet måtte forlate London. © al-Jazeera

 

Av Jonathan Cook

Al Jazeera må gratuleres for en etterforskning som avslører noe de fleste av oss sikkert kunne ha skjønt: at noen ansatte ved den israelske ambassaden i Storbritannia – la oss ikke gå rundt grøten, Mossad-agenter – samarbeider med ledende politiske aktivister og politikere i Det konservative parti og Labour for å undergrave deres egne partier innenfra. Slik forskyves britisk utenrikspolitikk, så den tjener israelske, snarere enn britiske, interesser.

Man kan egentlig ikke klandre Israel for å gjøre dette. De fleste stater fremmer sine interesser så mye de kan. Men man kan og bør avsløre og sette i skammekroken de britiske politikere som samarbeider med Israel i å ytterligere skade Storbritannias demokrati.

Det er ikke slik at disse menneskene ikke lett kan identifiseres. De kunngjør selv hva de driver med. De er medlemmer av Det konservative parti og Labour sine respektive grupper ‘Venner av Israel‘ (fra nå av forkortet KVI og LVI) De dominerer i begge de parlamentariske partiene, men særlig de konservative. Ifølge egne tall, tilhører hele 80 prosent av de konservative parlamentsmedlemmene partiets gruppe ‘Venner av Israel’.

En gang i tiden, ville ingen ha nølt med å kalle britiske politikere som opptrer i interessene til en fremmed makt, og ganske sannsynligvis får økonomiske fordeler ved å gjøre det, ‘forrædere’. Og likevel, som Al Jazeeras smugfilmete opptak viser, kan israelske spioner som Shai Masot lett møte og konspirere med en betrodd rådgiver av en konservativ minister. De diskuterte hvordan man best skal «bringe ned» viseutenriksminister Alan Duncan, på grunn av hans kritikk av Israels ulovlige bosettinger i de okkuperte områdene. Maria Strizzolo, utdanningsminister Robert Halfon sin assistent, foreslo å skape en «liten skandale» for å skade Duncan.

Masot og Israels etterretningstjenester kan ikke påvirke britisk utenrikspolitikk gjennom opposisjonen, Labour. Men det hinder dem ikke fra også å fatte stor interesse for Labours parlamentsmedlemmer. Masot er filmet mens han snakker med Labours leder av ‘Venner av Israel’, Joan Ryan, om «masse penger» – mer enn 1 million pund- han har mottatt fra den israelske styresmakter for å sende enda en gruppe med Labour-parlamentsmedlemmer på en gratis tur til Israel, hvor de vil bli fullt bevertet med god mat og drikke. De blir orientert av topptjenestemenn til å vedta enda mer ekstreme pro-israelsk politikk. Labours gruppe er kjent for å sende den største andelen parlamentsmedlemmer til Israel på slike turer.

Har dette en effekt på britiske innenrikspolitikk? Det skal du vedde på! Israel er ikke en veldedig organisasjon.

Et stort antall av dem som har forsøkt å sabotere Arbeiderpartiets leder, Jeremy Corbyn, tilhører LVI. De er de samme politikere som har forsøkt å kunstig skape en ‘antisemittisk krise’ i Arbeiderpartiet – basert på null håndfaste bevis – siden Corbyn ble partileder. Fulgte de sin samvittighet? Fryktet de virkelig at en antisemittisk pest plutselig hadde bitt seg fast i partiet? Eller spilte de en dypt kynisk politikk for å styrte en leder som støtter rettferdighet for det palestinske folket? Israels høyrevridde regjering, som ikke ønsker fred med palestinerne, regner han for å være dårlig for Israels interesser.

Al Jazeera sin undersøkelse har ikke blitt vist ennå (nå har den det del 1, del2, del3), så vi kan bare stole på tekstutdragene utgitt så langt, enten av Al Jazeera selv eller flere lekkasjer av etterforskningen publisert av avisen Mail on Sunday.

Det er verdt å lytte til en anonym konservativ minister i regjeringen til nylig avgåtte David Cameron, som skriver anonymt i Mail on Sunday. Han/hun advarer mot en dobbelt skade på britisk politikk forårsaket av Israel og sine britiske forkjempere – en skade som begynner å nærme seg skaden gjort på USAs politiske system av Israel.

Den britiske regjeringen forandrer sin utenrikspolitikk for å unngå å irritere jødiske givere, sier han. Politikere, i mellomtiden, opptre som agenter for en fremmed makt – uforvarende, er den vennlige tolkningen ifølge ministeren – snarere enn representanter for det britiske folket. Glem folkeretten, disse politikerne fremmer ikke engang britiske interesser.

Her er hva statsråden skriver:

Britisk utenrikspolitikk er fanget av israelsk innflytelse i hjertet av vår politikk, og de med makt har oversett hva som skjer.

I årevis har KVI og LVI jobbet med – selv for – den israelske regjeringen og ambassaden i London for å fremme Israels politikk og motarbeide den britiske regjeringens politikk og handlingene til ministrene som prøver å forsvare palestinske rettigheter.

Mange land forsøker å tvinge sitt syn på andre, men det som er skandaløs i Storbritannia, er at i stedet for å motsette seg det, har flere regjeringer på rad tatt givernes penger og tillatt israelsk finansiell påvirkning å forme politikk og selv bestemme skjebnen til ministre.

Selv nå, hvis jeg skulle avsløre hvem jeg er, jeg ville bli utsatt for et nådeløs bombardement av sverting og karakterdrap…

Det synes nå klart folk i Det konservative parti og Labour har jobbet med den israelske ambassaden, som har brukt dem til å demonisere og sverte politikere som kritiserer Israel; en hær av Israels nyttige idioter i parlamentet.

Dette er politisk korrupt og diplomatisk uforsvarlig. Handlingene til enkelte parlamentsmedlemmer må avsløres som den giftige og bedragerske infiltrasjonen av vår politikk av uforvarende agenter for et annet land, det er…

Vi trenger en full gransking av den israelske ambassaden, samt forbindelsene, tilgangen og finansieringen av KVI og LVI.

Det er sjelden at jeg er enig med en konservativ statsråd, men en slik undersøkelse kan ikke komme for tidlig.

Merk også at det er en dom over de britiske medier, siden Al-Jazeera, snarere enn den britiske fjerde statsmakten, har avslørt Israels arbeid for å undergrave det britiske politiske systemet. Det er ikke som om journalister fra BBC, Guardian, Times og Mail ikke har hatt statsråder, som den ovenfor, klage til dem i årevis om innblanding fra Israel. Så hvorfor sendte de ikke for lenge siden inn en skjult reporter for å avsløre dette samarbeidet mellom Israel og britiske parlamentsmedlemmer?

Vi har hatt ukevis med historier om Russlands og Putins angivelige forsøk på å undergrave det amerikanske valget, til dags dato uten et snev av noe bevis. En sentral påstand mot russerne er at de undergravde valgresultatet ved å lekke sannferdig informasjon om forseelser i Det demokratiske partiet. Russiske diplomater ble utvist på grunnlag av disse fakta-frie påstandene, og president Obama har lovet å utføre andre, hemmelig handlinger mot Russland.

Her har vi dokumenterte bevis på den israelske regjeringen i hemmelighet konspirerer med «vennlige» britiske parlamentsmedlemmer for å sparke en britisk minister. Hvis det ikke er forstyrrelser i det britiske politiske systemet, vet ikke jeg hva som er det. Vil vi på samme måte få uker med dekning av denne historien i britiske media, eller vil det bli raskt arkivert og glemt?

Og vil den britiske regjeringen forlange noen handling, utover tilbaketrekningen av Masot? Det virker usannsynlig. Utenriksdepartementet har allerede sendt ut en uttalelse som sier at etter at Masot ble fjernet, anser de denne saken som avsluttet.


Jonathan Cook er en uavhengig journalist basert i Nazareth. Han er vinner av Martha Gellhorn-prisen for journalisme.

http://www.jonathan-cook.net/blog/2017-01-08/how-many-british-mps-are-working-for-israel/

Reklamer

2 kommentarer

  1. Det blir jo litt spesielt å lese når artikkelforfatter ikke har historisk kunnskap om eierforholdene til de påstått okuperte områder i Israel samt ikke en gang antyder at palestinere er palestin- arabere. False news.

    Liker

Kommentarer er stengt.