Varmekraftverk med problemer i Ukraina

TASS_9976997-pic905-895x505-19830.jpg

fra Gazeta.ru

De ukrainske forbrukerenes gjeld for naturgass nådde nesten 1 milliard dollar. Naftogaz, det nasjonale gasselskapet, er tvunget til å begrense tilgangen for enkelte steder. Men hvis kulda fortsetter, vil ukrainske selskaper måtte kutte leveransene fordi det allerede er en gassmangel. Imidlertid har Kiev alltid mulighet for å bli enige om ytterligere forsyninger med Moskva, men de to sidene har fundamentalt forskjellig syn på spørsmålet.

Naftogaz har begynt å begrense gassforsyninger til ukrainske forbrukere. Selskapet har ikke forsynt de nødvendige mengdene gass til fire fjernvarmeanlegg i Kiev-regionen.

Som et resultat, kan vann og varme bli skrudd av i bydelene Kotsyubinskoe og Borodyanka og byene Tetiev og Pereyaslav-Khmelnitsky.

For øyeblikket, er det ikke snakk om at Naftogaz ikke er i stand til å forsyne sine kunder gass på grunn av at selskapet mangler den. Leveransene er begrenset på grunn av forbrukernes gjeld.

Bare på onsdag, rapporterte Naftogaz at den totale gjelden til bedriften Teplokommunenergo, som består av varmekraftverk og industrielle forbrukere i Ukraina, er på 915 millioner dollar. I forrige uke ble den redusert med bare 1,2%.

«Problemet er eldgammelt, nivået på betalingen steg aldri over 80%, mens Naftogaz krever full betaling,» – sier Valentin Zemlyansky, en ukrainsk ekspert i energisektoren og tidligere for Naftogaz i Ukraina.

Naftogaz svarte ikke svare på vår forespørsel om nye restriksjoner er planlagt på leveranser. Problemene dreier seg om både ukrainske forbrukeres gjeld og gassmangel.

Fyringssesongen 2016/17 i Ukraina begynte fra et rekordlavt gassnivå i underjordiske lagringsanlegg (14,5-14,7 milliarder kubikkmeter). Ifølge selskapet ansvarlig, Ukrtransgaz, var lagrene den 9. januar, 11.376 milliarder kubikkmeter.

Visestatsminister Volodymyr Kistion sa onsdag at landet har nok gass lagret til å kunne komme gjennom den kalde årstiden. (I det tidligere Sovjetunionen er det vanlig med fjernvarme i boligblokker. o.a)

Les også: Ukrainas energiminister innrømmer landet betaler mer for gass fra EU

«Selv om temperaturforholdene holder seg rundt minus 10 grader til slutten av fyringsperioden, er det anslått det vil være nok gass til befolkningens behov, institusjoner og industrien,» – sa visestatsministeren.

Dette er delvis på grunn av det fallende gassforbruket i Ukraina. Ifølge Ukrtransgaz, , brukte ukrainske forbrukere i de første ti dagene av januar 2017, [0.609] milliarder kubikkmeter gass, noe som er 12,2% lavere enn samme periode i fjor.

Dermed var det daglig forbruket i begynnelsen av måneden en del over 50 millioner kubikkmeter per dag. Sjef for Naftogaz, Andrey Kobolev, anslo tidligere forbruket kunne nå opp til 80-100 millioner kubikkmeter.

Ukraina vil ha nok gass til slutten av sesongen (som offisielt avsluttes den 15. april, selv om den faktiske oppvarmingen var slått av tidligere i Ukraina de siste årene), hvis det ikke kommer alvorlig kulde.

«Men hvis det er kaldt til i slutten av februar, vil begrensninger i forsyningen i teorien kunne begynne,» advarer Dmitry Marunich, en av lederne for en statlig planleggingbyrå. Han understreker at vi da ikke bare snakker om en periodevis stans.

Men Valentin Zemlyansky mener at det ikke vil komme så langt. «Den virkelige utveien – er kjøp av ytterligere gassvolum fra Russland», sa eksperten.

Les også: Gassrørledningene i Ukraina er i elendig forfatning

Hovedproblemet er at Russland og Ukraina generelt ikke har noe imot gjenopprettelsen av gassforbindelsen (Ukraina sluttet å kjøpe russisk gass på slutten av 2015). Men de ser radikalt forskjellig på denne gjenopprettelsen.

Spesielt Kiev insisterer på å inngå en tilleggsavtale til den eksisterende kontrakten, som vil gi ekstra fornyinger uten bruken av prinsippet «take or pay,» som sier at de må betale en viss prosentandel av den avtalte gassen, uavhengig av hvor mye gass som ble kjøpt i virkeligheten.

Hva Ukraina frykter, er klart: under dagens kontrakt fra 2009, er Naftogaz under en take-or-pay kontrakt, der selskapet er pålagt å betale for minst 80% av de 52 milliardene kubikkmeter de er forpliktet til i året. Samtidig, i fjor da Russland og Ukraina var forhandlinger om ytterligere forsyninger, var det bare snakk om ca 1,5 til 4 milliarder kubikkmeter. Ved å si seg enige i å kjøpe russisk gass uten tilleggsavtale til den eksisterende kontrakten, anerkjenner Kiev dette som et brudd på denne kontrakten. (Dermed står de i fare for å måtte betale hva kontrakten forplikter dem til o.a.)

Russland på sin side uttalt at underskrivelsen av tilleggsavtalen ikke er hensiktsmessig, fordi det for øyeblikket pågår det en voldgiftsdom i Stockholm som behandler de gjensidige påstandene fra Gazprom og Naftogaz. Dette inkluderer take-or-pay avtalen. Som påpekt i desember av lederen av det russiske energidepartementet, Alexander Novak, kan eventuelle endringer i kontrakten brukes av den andre parten som en del av rettssaken.

 

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.