Nederlandske journalister kritiserer etterforskningen av MH17: mange vrakdeler fortsatt på åstedet

For de som har øyne å se med, er dette gamle nyheter! ‘Halve’ vraket av MH17 ligger fortsatt og slenger i skur i landsbyene i området. F.eks for halvannet år siden rapporterte Graham Phillips om undersøkelseskommisjonens merkelige uvilje til å samle vrakdelene. I en vanlig flyulykke pleier etterforskningen vanligvis å møysommelig samle hver minste bit.

graham-phillips-1
Vrakrester ligger og slenger åresvis etter hendelsen. (Fra Graham Phillips 2015)

fra RT

To nederlandske journalister viste at det ikke er «for farlig» for å samle bevis på krasjstedet for MH17 i det østlige Ukraina da de besøkte området. Men nederlandsk politi konfiskerte alt journalistene samlet der, sammen med deres mobiltelefoner og bærbare datamaskiner.

For bare dager siden, kom Michel Spekkers og Stefan Beck tilbake til Holland fra det østlige Ukraina, der de to journalistene hadde vært for å samle førstehånds informasjon om lokalbefolkningens holdninger til Moskva og Kiev, samt forberede en rapport om den politiske situasjonen i den urolige regionen.

«Vårt hovedmål var å dra dit for å snakke med folk og for å finne ut hva folk egentlig mente om området og om deres liv,» sa Beck.

Mens Beck gjennomførte intervjuer i Donetsk den siste dagen, reiste Spekkers reiste til ulykkesstedet for det ulykksalige MH 17. Han ble ganske overrasket over å oppdage «en masse vrakdeler fortsatt bare ligger der». Noen er lagret i «skur» av lokalbefolkningen, ifølge Beck.

«Dette materialet har aldri blitt samlet inn. Den nederlandske påtalemyndigheten hevder området er for farlig å dra til. Men byen Donetsk er ganske rolig når det gjelder beskytning og den slags ting. Argumentet holder ikke, spesielt fordi området der flyet styrtet er enda lenger unna enn selve Donetsk , så det er noen uriktigheter i hva den nederlandske påtalemyndigheten hevder der,» sa Beck.

Beck sa i en tidligere uttalelse at Spekkers hadde tatt med seg noen fragmenter, inkludert «mulige menneskelige levninger.» Han understreket at selv om han ikke nødvendigvis godkjente dette, respekterte han hva hans kollega hadde gjort, siden de mulige restene ellers var «svært værbitte.»

Journalistenes tur var ikke hemmelig. De hadde begge tvitret om samlingen av fragmenter på ulykkesstedet, og ble enige om å overlate det de hadde funnet til nederlandske myndigheter da de kom tilbake. «Vi var allerede på forhånd advart av nederlandske myndigheter. De hadde veldig lyst til å ta en titt på materialet som Michel Spekkers har samlet på krasjstedet. Og vi var ikke helt enige om å gjøre det, men vi ville dra for å ta en prat med nederlandske myndigheter,» sa Beck til RT.

«Nederlandske myndigheter hevder selvfølgelig det er lovlig å ta disse delene fra oss. Vi hadde en innledende hensikt om å overlevere dem uansett. Men vi ønsker å forhindre at disse delene ville ende opp i et etterforskningsprosjekt som vil ta svært lang tid,» sa Beck, og bemerker at «det er svært viktig at dette materialet vises» for publikum.

Han bemerket at journalistene hadde brakt tilbake deler av flyet fordi de ønsket å vise offentligheten at det fortsatt er massevis av bevis på stedet som etterforskerne aldri gadd samle eller vurdere i sin etterforskning, selv om det tilsynelatende ikke har stoppet dem fra nå konklusjoner med ufullstendige data.

Dette viser «det er noen spørsmål om alvorlig embetsforsømmelse av den nederlandske påtalemyndigheten, siden den ikke drar dit og samler inn mer materiale», sier Beck.

Begge journalistene ble pågrepet av myndighetene da de kom tilbake, til tross for at de viste en vilje til å samarbeide. Alt innsamlet materiale ble beslaglagt, «men ikke bare av MH17 også det vi hadde på våre bærbare datamaskiner, telefoner og minnekort i kameraene. Alt ble konfiskert av det nederlandske politiet,» sa Beck.

Den nederlandske påtalemyndigheten sa i en uttalelse at det «generelle inntrykket var at kanskje ikke alle objekter med relevans for undersøkelsen ville bli overlevert av fri vilje.»

Mens tapet av fragmentene er beklagelig, har konfiskasjonen av alt utstyret skapt alvorlige bekymringer.

«For meg personlig, er flydelene de minste av mine bekymringer. Hva som er langt mer bekymringsfullt for meg er at de konfiskerte våre bærbare datamaskiner, våre telefoner, våre kameraer og minnekort,» sa han.

Noen av opptakene er av sensitiv karakter. De var av folk gikk med på å snakke med journalistene bare på betingelse av anonymitet. Å gi materialet til den felles etterforskningsgruppen, betyr i realiteten å overlevere dem til den ukrainske hemmelige politiet.

«Vi gjennomført intervjuer med lokale folk, og noen av dem ville bare snakke med oss på betingelse av anonymitet, slik at deres identitet ville være skjult. Som du kanskje vet, er representanten for Ukraina til den felles etterforskningsgruppen, SBU, den ukrainske hemmelige tjenesten. Og vi er veldig veldig bekymret for at det kan få konsekvenser for noen av de som vi intervjuet når de blir kjent for SBU og ukrainske myndigheter,» sier Beck.

Data-lagringsenhetene beslaglagt fra journalistene er fortsatt i en «forseglet» tilstand på grunn av innblanding fra den nederlandske fagforeningen for journalister, ifølge Beck. Dette betyr at ulykkesetterforskere for MH17 ikke kan bruke dem foreløpig. Men denne situasjonen kan endre seg om en rettskjennelse beordrer dem å bli overlevert til myndighetene, sa Beck.

Bonus:

En reportasje fra Graham Phillips:

Reklamer

2 kommentarer

Kommentarer er stengt.