Nytt budsjett betyr tilbake til «Star Wars» – krig i verdensrommet en reell mulighet

10_Reagan_Time.jpg
Våpenindustrien får det alltid som den vil til slutt. Våpenkappløpet i rommet har begynt for alvor.

av Peter Korzun

Hele systemet med rustningskontroll råtner på rot. Derfor synes muligheten stor for en krig i rommet i en ikke så fjern fremtid. USA har nettopp tatt et stort skritt fremover for å slippe løs et våpenkappløp i verdensrommet.

Den 23. desember godkjente president Obama National Defense Authorization Act – lovgivningen for å starte ‘Star Wars’ på nytt. Det nasjonale ballistisk rakettforsvaret (BMD) skal gå inn i en ny fase. Øverstkommanderende, president Obama, har fjernet ordet «begrenset» fra beskrivelsen av konseptet. BMD er nå «ubegrenset», noe som i stor grad kompliserer den internasjonale sikkerhets-dagsorden og høyner spenningene med Russland og Kina. Den nye loven krever at forsvarsdepartementet skal starte «forskning, utvikling, testing og evaluering av rombaserte systemer for rakettforsvar».

Innsatsen skal fokusere på anskaffelse av teknologi for å bekjempe både småskala og storskala atomangrep og tippe den strategiske balansen til USAs fordel.

Ifølge Los Angeles Times, «signaliserer loven at USA skal forsøke å bruke avansert teknologi for å bekjempe både småskala og storskala atomangrep. Det kan rokke ved den flere tiår gamle maktbalansen blant de store atomstatene». Kongressmann Trent Franks, en republikanerer fra Arizona, som introduserte og sørget for at de politiske endringene ble vedtatt i Representantenes hus, sa «Jeg håper at den dagen vil komme da vi kan ha en [..] laser i rommet som kan beseire ethvert rakettangrep». Velkommen tilbake til Star Wars fra åttitallet!

Philip E. Coyle III, en tidligere assisterende forsvarsminister som ledet avdelingen i Pentagon som er ansvarlig for testingen og evalueringen av våpensystemer, beskrev ideen om en rombasert atomskjoldet som «humbug». «Å lage dette ville koste gazillioner og gazillioner», sa Coyle. «Teknologien er ikke tilstede – det er heller ikke pengene. Det er uheldig fra mitt synspunkt at Kongressen ikke ser det».

Det bør bemerkes at som en presidentkandidat, kalte Barack Obama planene om et ballistisk rakettforsvar for «uprøvd», og lovet å droppe dem! Beslutningen om å igjenoppstarte Star Wars er mot oppfatningen til mange eksperter på området. For eksempel, en rapport (2016) fra Union of Concerned Scientists (UCS), sier det amerikanske rakettforsvarsprogrammet er kostbart, upålitelig, og unntatt fra tilsyn. «Til tross for mer enn et tiår med utvikling og en regning på 40 milliarder dollar, er systemet rett og slett ikke i stand til å beskytte det amerikanske offentligheten», skrev forfatterne.

«Rakettforsvaret er en av de mest kostbare og komplekse militære systemene i historien, men det er den eneste store forsvarsprogrammet som ikke er gjenstand for vanlige ytelses-standarder, der du vet hva du kjøper», sa seniorforsker Laura Grego, rapportens hovedforfatter. «Femten år med denne feilaktige, ustyrbare tilnærmingen, har resultert i en kostbar system som ikke vil beskytte hjemlandet».

Men forsvarsleverandører vil tjene stort på det. Tre av dem – Boeing., Raytheon og Northrop Grumman – donerte totalt 40.5 millioner dollar til valgkampanjer for Kongressen fra 2003 til oktober i år, ifølge offisielle tall. ($40.5 millioner ga $ 40 milliarder tilbake, kun på dette programmet – ikke verst avkastning, 1000 ganger! o.a.)

Forsøket på et rakettforsvar har aldri stoppet. USA utplasserer kraftige sjø- og land-baserte luftforsvarssystemer av typen AEGIS. Med presis styring, kan disse rakettene nå i bane for å ødelegge fiendlige romobjekter. Den amerikanske Missile Defense Agency (MDA), har gjenoppstartet begrepet Airborne Laser, ved å bygge et fly bevæpnet med en laser som kan skyte ned ballistiske missiler i perioden rett etter de har blitt skutt opp – den tiden de er mest sårbare.

USA fortsetter å investere i programmer som kan gi evner på områdene anti-satellitt-våpen og rombaserte våpen. Det amerikanske luftvåpenet har det ubemannete X-37B romflyet, som har fløyet hemmelige oppdrag til bane rundt jorda. Det bærer en mystisk, ukjent, nyttelast. Flyet er en manøvrerbar, gjenbrukbar plattform, som kan brukes for testing. Det blir skutt opp i lav bane – rundt 400 kilometer – på toppen av en rakett, men lander tilbake på jorden som et fly. Ifølge Dave Webb, leder av Global Network Against Weapons Nuclear Power in Space, er X-37B «en del av Pentagons forsøk på å utvikle evnen til å angripe hvor som helst i verden med et konvensjonelt stridshode på mindre enn en time». Ideen er kjent som Prompt Global Strike.

Amerika finansierer utviklingen av oppskytningssystemet Spaceborne Payload Assist Rocket-Kauai (SPARK), utviklet for å sende miniatyriserte satellitter i lav bane og sol-synkrone baner. En slik rask utskifting av ødelagte satellitter i tilfelle angrep, sikrer det amerikanske militæret bruk av rom-plattformer til støtte operasjoner i en konflikt. I arbeidet med å raskt sende opp svermer av billige miniatyriserte satellitter, er det amerikanske militæret også ute etter å utnytte den private sektoren.

Den gjenbrukbare evnen av rom-flyet Falcon 9 fra selskapet SpaceX, har fundamentalt endret den militære maktbalansen og, kanskje utilsiktet, startet æraen av militarisering av rommet. Ifølge tankesmia Stratfor Global Intelligence (SGI), «har kampen for å militarisere rommet begynt». Tankesmia mener at «ettersom eksisterende teknologier spres og nye utbygginger gir større tilgang til verdensrommet, vil rammeverket fra den kalde krigen for fredelig deling av jordas nær bane, smuldre hen».

Masseødeleggelsesvåpen er forbudt i verdensrommet ifølge Romtraktaten av 1967. Men traktaten forbyr ikke utplasseringen av konvensjonelle våpen i bane.

Det mulige våpenkappløpet i verdensrommet i en sak av stor bekymring for FN. I 2008, foreslo Russland og Kina det første avtaleutkastet noen gang om forebygging av utplassering av våpen i verdensrommet, trusler om bruk, eller bruk av makt mot romobjeker (PPWT). Initiativet førte ingensteds hen. Det ble torpedert av USA.

I desember 2015, vedtok FNs generalforsamling en resolusjon (foreslått av Russland) som ba om en ikke-bindende restriksjon mot første utplassering av våpen i verdensrommet (også kjent som «Initiativet for ikke første utplassering»). 129 land, inkludert Kina stemte for å vedta resolusjonen. Den eneste regjeringen som innvendte mot substansen i initiativet, var USA. EU avsto. Ifølge russiske myndigheter, avviser USAs ideen om å holde samtaler med Russland om problemet.

Ved å gjøre lovforslaget gyldig, har president Obama startet et våpenkappløp uten restriksjoner. Det setter maktbalansen blant de store atomstater ute av lage. Gjennomføringen av loven vil resultere i masse bortkastede penger mens statsgjelden nærmer seg 20.000 milliarder dollar.

Dette landemerket, endringen i politikken om rakettforsvar og særlig planene om å utplassere våpen i verdensrommet, vil uunngåelig komplisere forholdet til Russland på et tidspunkt hele systemet av rustningskontroll og ikke-spredning er i ferd med å rakne. Fra nå av, vil USA alltid bli oppfattet som en krigshisser som startet et væpnet kappløp i verdensrommet og ble kvitt alle restriksjoner angående rakettforsvar – dette uløste problem hindrer ethvert forsøk på å løse verdens sikkehetsproblemer og få til positive resultater.


http://www.strategic-culture.org/news/2016/12/29/back-to-star-wars-obama-signs-fy2017-defense-bill.html

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.