Europa vil nå gi store bøter og straff for spredning av falske nyheter

(Jeg la til en kommentar om Klassekampen på slutten)

gallileo og paven.jpg
Vriompeisen Galileo Galilei måtte ta avstand fra sine heliosentriske meninger og ble sensurert. Han mumlet angivelig ‘og likevel beveger den seg‘ mens han sverget.

Av Graham VanbergenGraham Vanbergen

Falske nyheter og propaganda drevet av styresmakter og store selskaper er selvsagt ikke noe nytt. Brexit og det amerikanske presidentvalget har brakt temaet i skarpt fokus mer nylig, ettersom den politiske klassen uventet ikke oppnådde de viktige resultatene de ønsket seg.

Følgelig, som vi rapporterte en uke siden, har kontroversielle lover blitt innført i Storbritannia for å demme opp for ytringsfriheten. Over tid, vil dette bli brukt til å stanse ethvert individ, nettside eller nyhetsportal fra å rapportere mot den fortellingen styresmaktene ønsker, der såkalte falske nyheter etter hvert vil bli forbudt. Tror du dette er konspirasjonsteori? Tenk om igjen.

Sist fredag, signerte president Obama National Defense Authorization Act (NDAA) som godkjenner 611 milliarder dollar for militærutgifter i 2017. Vi kan se bort i fra økningen fra i fjor og den enorme samlete summen. Begravd dypt inne i dette enorme dokumentet, godkjenner NDAA «Loven om bekjempelse av utenlandsk propaganda og desinformasjon av 2016».

Senator Rob Portman begrunnet loven med – «det er ikke noe enkelt amerikansk statlig etat eller departement som har ansvar for utviklingen, integrasjonen og synkroniseringen på nasjonalt nivå av en samlet statlig strategi for å motvirke fremmed propaganda og desinformasjon.»

Etter valget av Trump, er den favoriserte erkefienden Russland i trådkorset i den internasjonale propagandakrigen. Loven innebærer i realiteten dannelsen av et Informasjonsministerium (eller desinformasjon, avhengig av ståsted) for å bekjempe det hjemme.

Det amerikanske Senatet ha godkjent loven, beskrevet av ZeroHedge som «et lovforslag som ytterligere fjerner litt av frihetene i USA, og som gjør scenen klar for fremtidige heksejakter og stengning av nettsider. Dette vil være kun som et resultat av en beskyldning om at en mediaportal eller nettsted er ansett som en kilde til ‘desinformasjon og propaganda’ og deretter stengt av myndighetene.»

Europa er i ferd med å følge etter

EU-parlamentets president Martin Schulz og Tysklands justisminister Heiko Maas langet begge ut mot såkalte falske nyheter forrige uke. I helt separate intervjuer, diskuterte begge politikerne planer om å lage lover som forbyr Internett-plattformer som Facebook fra å spre det de anser for å være fabrikkerte historier presentert som ekte nyheter, noe begge mennene anså som skadelig for demokratiet.

«Vi trenger en systematisk juridisk rammeverk,» fortalte Maas til avisen Bild am Sonntag. Hans regjerende parti CDU og koalisjonspartnere Sosialdemokratene (SPD) har allerede kunngjort sine hensikter om å lage nye lover for å stoppe spredning av falske nyheter på slutten av januar 2017.

Schulz foreslo mer konkrete planer, Han sa at for å bekjempe undergraving av demokratiet som oppstår når utenlandske interesser skaper falske viruale nyheter, «var ikke bare en nasjonal, men en europeisk» løsning nødvendig.

Thomas Oppermann, som leder SPD i Tysklands nasjonalforsamling Forbundsdagen, ønsket seg enda mer drastiske tiltak for å bekjempe falske nyheter. Han snakket med magasinet Der Spiegel. Oppermann sa at harde straffetiltak var nødvendig, og foreslo en bot på 500.000 euro for portaler for feilinformasjon. Mens han klart henviste til Facebook, har EU-kommisjonen sett bredere. Facebook og Google har begge uttalt at «falske nyhets-historier vil bli fjernet av en hær av ‘fakta-sjekkere’, Vårt team vil fortsette å renske ut alle potensielle utgivere og overvåke eksisterende portaler for å sikre etterlevelse» sa Facebook i forrige uke. Google kom med den samme meldingen.

«Berlin har bekymringer for at lignende lureri som så Donald Trump bli valgt, kan påvirke det tyske valget» skrev en tysk statskanal. Det er åpenbart at den politiske klassen fortsetter å nekte den demokratiske folkeviljen. De skylder på det russiske spøkelset og dets budbringere – ikke deres egen feilhåndtering av det store EU-prosjektet.

Euronews kom nylig med en sak som sa at «eksperter sier fenomenet (falske nyheter) er et stort problem i Europa, i forkant av valg i Frankrike og Tyskland neste år som kan vise seg avgjørende for EUs fremtid. Den kommer etter at det italienske nettsiden for faktasjekking Pagella Politica, hevdet halvpartene av sakene delt på sosiale medier før landets siste konstitusjonelle folkeavstemning var falske. Avstemmingen førte til at statsminister Matteo Renzi gikk av.» Det ønskede utfallet for den politiske klassen ble utkonkurrert av vanlige folk som er etterlatt av globaliseringen. Dette er den virkelige årsaken – ikke falske nyheter, som er det eneste kanalen hevder er årsaken.

Avisen The International Business Times gikk videre med historien «Hvordan svakheter i USA og EU tillot Kreml-propaganda og falske nyheter å spres gjennom Vesten.» IBT gikk inn hysteri-modus og hypoteser om at Russland var skyldig i «å engasjere seg i en ny type krigføring mot Vesten , ved hjelp av informasjon, cyberangrep, og propaganda for å utnytte svakheter i vestlige samfunn og undergrave troen på vestlige ledere og institusjoner.» Alle linkene i denne historien, bortsett fra én, var til sine egne artikler. Det eneste unntaket endte opp med å unnskylde for sin bruk av informasjon innhentet fra såkalte eksperter som nektet å bli navngitt.

De politiske eliten ønsker å slå ned på det de ser er falske nyheter – som i hovedsak utgjør stort sett alt som de er uenige i, eller hva som ikke passer med deres eget verdensbilde og resultatene de ønsker. Portvoktere i form av fakta-sjekkere skal avgjøre hva som er falskt og hva som er sant, med liten eller ingen oversyn. Lange, harde kamper – for borgerrettigheter og politiske rettigheter, samt ytringsfrihet vil bli overlevert på nåde og unåde til organisasjoner, godkjent av staten, som er overbevist om at vi ikke burde ha hatt disse rettighetene til å begynne med.


http://truepublica.org.uk/global/obama-quietly-signs-propaganda-act-counter-fake-news-eu-follow-suit/


Klassekampen er fluffer for sensur

kk ny.png


Her er artikkelen jeg snakker om : http://www.klassekampen.no/article/20161223/ARTICLE/161229980

Av Terje M

Jeg ser at Klassekampen har tatt seg en pause fra å være talsmann for mere penger på våpen. Den har i stedet hivd seg på bølgen om falske nyheter. Problemet er: hvordan kan man vinkle sensur på en måte som får det til å høres rimelig ut for avisens målgruppe (sosionomer)?

Man begynner med å definere falske nyheter som et problem; dermed er halve salgs-forsøket gjort; et problem trenger en løsning.

Som nevnt før her, hvis man ønsker å selge noe, er gjennomslaget mye større hvis man kan presentere det fra forskjellige vinkler. Vinklingen som er ment å selge sensur til venstrefolk er at VG blander en satiriske ‘rasistiske’ artikler med ‘ordentlige’ nyheter på en uklar måte. ‘Rasisme’ er ordet som skal rettferdiggjøre sensuren for leserne. (Jeg har ingen formening om VGs artikler er rasistiske eller ikke -dette er en avsporing fra kjernen i saken. Jeg vet bare at vår utenrikspolitikk er grunnleggende rasistisk.)

Selvsagt må det være en baktanke.

«Den siste uka har både Facebook og Google varslet tiltak for å stanse feilinformasjon på deres nettsteder.» For å selge løsningen (sensur) til målgruppen (sosionomer) vinkles saken som et problem om falske rasistiske nyheter. KK spør et svensk nettsted som heter «Viralgranskaren». Denne svenske ‘tante Sofie’ antar jeg vil bli invitert av Facebook og Google for å holde kustus på ‘falske nyheter’ i Sverige. Farvel Jinge.se!

La oss klargjøre hva det dreier seg om: Den angivelige rasismen er bare en unnskyldning. Dette er bare ordet man trenger bruke for å selge sensuren til typiske lesere av Klassekampen. Hva lederne våre virkelig ønsker å oppnå er å få kontroll over den offentlige samtalen igjen. Avisen er et verktøy establishmentet bruker for å selge dette ønsket til en bestemt målgruppe.

Dette hele dreier seg egentlig om krig og fred.

All reell kritikk mot de dypere temaene i vår felles transatlantiske utenrikspolitikk – invasjoner av fremmede land, støtte til ‘moderate’ opprørere, et virkelig nei til atomvåpen (dvs. nei til atomalliansen NATO), fred med alle land – disse vil komme på lista over falske nyheter.

Den fantastiske midtøstenreporteren Eva Bartlett ble sammenlignet med folk som tror våre ledere er øgler fra verdensrommet av en av de amerikanske faktasjekkerne Google og Facebook skal bruke. Så mye for nøytral gjennomgang!

Av dette kan vi nok ane hvordan disse gruppene av ytterst konforme faktasjekkere vil kategorisere folk som tviler på den offisielle fortellingen om f.eks. hvor fantastiske ‘opprørerne’ i Syria er.

Reklamer