Russisk diplomat sier hva hun egentlig mener

Jeg kom over denne tankevekkende artikkelen. Med diplomater er selv det de sier ‘spontant’ på talkshow alltid nøye gjennomtenkt, så jeg antar dette representer hva flere mener.

5863d3c1c46188616e8b45b2.jpg
Det russiske utenriksdepartementets talskvinne, Maria Zakharova

Fra RT

Maria Zakharova var gjest på talkshowet ‘Søndagskveld’ med programleder Vladimir Solokov. Zakharova, som er utenriksdepartementets talskvinne, ga et innblikk i sin diplomatiske hverdag. Hun tegnet et dystert bilde av oppførselen til vestlige diplomater, spesielt etter starten av anti-terroroperasjonen i Syria.

Maria Zakharova er kjent for sin skarpe tunge og følelsesfulle presentasjoner. Hun er etterspurt som gjest på TV. Gjennom sine Facebook-aktiviteter, er hun også en av de viktigste opinionslederne i Russland. Siden hun er til stede i viktige diplomatiske forhandlinger, er hun også en eksklusiv kilde til informasjon med hensyn til hva som skjer der. Før hun begynte i UD, hadde diplomaten jobbet lenge i Kina og i FN i New York.

Sist helg, ga Maria mye eksklusiv innsider-informasjon under et TV-intervju. Resultatet var en historie om nedgangen av moral i det vestlige diplomatiet, om Obama-administrasjonens mislykkethet og hennes syn på russiske forbindelser med Kina og Tyrkia.

Uten å utpeke konkrete personer, sa hun at vestlige diplomater prøvde å systematisk skremme Russland bak lukkede dører ved forhandlingsbordet angående Syria. Allerede i oktober 2015, da det russiske luftvåpenet begynte operasjonen i Syria, truet de Russland med ‘harde signaler’:

Det vil gjøre vondt for Russland. Det vil bli gjort slik at Russland faktisk snart vil komme til å føle hva smerte er. Vær spesielt oppmerksom på at slikt ble sagt av diplomater under diplomatiske forhandlinger,» Maria Zakharova la ikke skjul på sin forbauselse over den mentale tilstanden til sin forhandlingsmotpart.

Motparten ved forhandlingsbordet fungerte alltid som talerør for personer de tilsynelatende bare «videreformidlet». Det anti-russiske hysteriet i den – i følge dens egen beskrivelse «uavhengige» og «kritiske» – vestlige pressen var en kalkulert handling, noe som diplomatene ‘rimeligvis’ kunngjorde på forhånd.

Alt dere faktisk gjør, vil bli forkastet i en informasjonskampanje, som vil tildekke resultatene av arbeidet deres. Dere vil kjempe mot terrorister, men dere vil se ut som aggressoren», var truslene de kom med.

Ifølge Zakharova, kom alt dette som reaksjon etter at Russland hadde bedt hele verden forenes i kampen mot «verdens-ondet terrorisme».

Hva skjedde etterpå? Etter at luftstyrkene hadde begynt sine operasjoner, og det ble klart hvor greit det gikk; hvor perfekt de oppnådde målene de hadde satt seg, begynte en direkte kampanje, der målet var å diskreditere handlingene til russiske styrker. Jeg vil minne om at det amerikanske UD og Det hvite hus forsøkte å skremme oss direkte, trusler framsagt av deres umiddelbare representanter, om at vårt land ville «føle smerte». Du vet hvordan USAs forsvarsminister snakket om kister og likposer. Dette var offisielle representanter», forklarte talskvinnen.

Denne oppførselen lamslo karrierediplomaten mer og mer. Hun hadde tidligere hadde gått på diplomatskolen MGIMO I Moskva, med fagene journalistikk og Asiakunnskaper. Fremfor alt, var hun forarget over den åpne undergravelsen av diplomatiske normer og moral, av forhandlingspartnere som utad opprettholdt bildet av respektabilitet:

Vi snakker om [utenriksminister] Lavrov sine kolleger, som regner seg som representantene for de mest avanserte og siviliserte land i verden. Vi snakker ikke om folk som først nylig kom inn i det politiske miljøet, men av de som anser seg som verdenseliten. Disse ordene ble sagt til oss av disse menneskene.

Etter den kunngjorte flere måneder lange svertekampanjen for å nedvurdere den russiske innsatsen i Syria, var den vestlige offentligheten klar til å protestere foran den russiske ambassaden for fiktive forbrytelser, solgt av krefter som var ansvarlig for de mest barbariske grusomhetene i Syria. Ledere av stormakter gjorde seg til talerør for morderiske terrormilitser. Zakharova minnet her på dette synspunktene til den britiske utenriksministeren Boris Johnson og protestene i London og senere protester, som i Berlin den 7. desember.

Når det gjelder disse kampanjene, ser Zakharova en direkte forbindelse med den videre opptrappingen av hva som ble sagt til de russiske diplomatene:

Så begynte angrepene, ikke de med plast-hender og -føtter, og ikke med plakater som var skrevet i London, men virkelige handlinger. For eksempel, ble vår ambassade i Damaskus beskutt med bombekastere. Vår faste ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, ba medlemmene av Sikkerhetsrådet hver gang om en gransking. Vet du hvem som blokkerte disse granskningene hver gang? Det var de samme menneskene som ofte kom med trusler gjennom sine talerør, sine representanter. Det var de som sa at vi ville føle smerte, de var de samme menneskene, som media baserte seg på.

Drapet på den russiske ambassadøren til Ankara var – i ettertid – et logisk høydepunkt i denne kampanjen, sa Zakharova. Andrej Karlov, som ble myrdet med seks skudd i ryggen, var den samme mannen som hadde brukt perioden med politisk istid mellom Moskva og Ankara til å forbedre relasjonene med folk i Tyrkia.

5863d17cc36188382e8b45d0
Zakharova i et mer løsluppent øyeblikk danser ‘Kalinka’ på TV

Zakharova kunne ikke finne et godt ord om regjeringen til avtroppende amerikanske president Barack Obama. Han hadde evnen til å vende hele verden mot ham, gjennom blandingen av påstander om Amerikas eneståendehet med den helt vanvittige politikken utført av regjeringen hans. Spesielt ille syntes hun at den amerikanske regjeringen misbruker makten gitt til den.

«De sendte ut en melding om at den sterkeste har rett til å utføre onde gjerninger. Og ikke i middelalderen. Dette skjer i det 21. århundre,» sa Zakharova rasende.

Hun kommenterte også det vanskelige forholdet til Tyrkia og samarbeidet med Kina. Når programlederen nevnte sin tvil om Tyrkia ville være en pålitelig partner, svarte representanten for utenriksdepartementet at det ikke handler om tillit i diplomati, men å finne en balanse og beskytte sine egne interesser.

Maria Zakharova spilte sågar i kinesiske filmer under hennes opphold der, selv om hun dro til Midtens rike for diplomati. Hun sa «dette landet er ikke en partner av nødvendighet, og partnerskapet med Kina er mer enn et rent strategisk. Russland har jobbet for det lenge, selv en av arkitektene bak dagens russiske utenrikspolitikk, Jevgenij Primakov, prøvde å oppnå det.» [dvs. allerede fra 1990-tallet].

Zakharova hevet også at alle russiske vurderinger av problemene i situasjonen i verden og hvordan man skulle forebygge de potensielle farene der, var nøyaktige. Men dette gjorde ikke ting lettere, tvert imot:

Ja, våre eksperter hadde rett og har alltid sagt det samme, selv når vi stod alene. Men denne kunnskapen gir ingen trøst.

Det vil fortsatt blir kastet kjepper i hjulene for Russland, og presset vil ikke lette. Tvert imot, har hensynsløsheten i kampen økt:

«Disse menneskene har vist at de ikke har noen hemninger».

Til tross for den pessimistisk tone gjennom hele samtalen, var Maria Zakharova sikker på at Russlands utenrikspolitikk var på rett spor:

«Jeg trodde ikke at det religionene snakker om – kampen mellom det gode og det onde – foregår på denne måten foran våre øyne, og at jeg skulle oppleve det nesten hver dag.»

Reklamer

7 kommentarer

  1. Bra artikkel. Motparten og många USA/NATO sympatisører vil selvfølgelig fornekte M Zakharovas beskrivelse og kanskje til og med talkshovets eksistens, og derfor, for informasjonens tilforlatelighet og kontrollerbarhet kunne det som normalt være fint med referanse.

    Liker

    • Når en artikkel er fra et nettsted uten at forfatteren er nevnt (stort sett TV-kanaler som RT eller TeleSur), pleier jeg å legge linken inn på toppen. Klikk på «fra RT» nesten på toppen av artikkelen, og du vil se orginalartikkelen. Den har også en link til talkshowet. Det er på russisk, jeg antar det ikke finnes med engelsk tekst.

      Liker

Kommentarer er stengt.