USA benekter å være involvert i mordet på russisk ambassadør

john kirby.jpg
John Kirby på en tidligere pressekonferanse

Fra PressTV

USAs utenriksminister John Kerry har benektet at USA var involvert i drapet på Russlands ambassadør til Tyrkia. Han nevnte sin bekymring over Ankaras retorikk mot Washington.

På tirsdag, ga Tyrkia den USA-baserte opposisjonelle geistlige Fethullah Gülen skylden for mandagens drap på den russiske ambassadøren til Tyrkia. Tyrkerne prøvde også å gi USA skylden, ved å ha tillatt Gulen å oppholde seg i landet.

Kerry nevnte sine bekymringer om «noe av retorikken som kommer fra Tyrkia i forhold til amerikansk involvering eller støtte, stilltiende eller på annen måte, for dette avskyelige drapet i går, på grunn av tilstedeværelsen av Gulen her i USA,» fortalte utenriksdepartementets talsmann John Kirby til reportere tirsdag.

Kirby avviste anklagen som latterlig og advarte mot å trekke forhastede slutninger.

«Vi må la etterforskerne gjøre jobben sin, og vi må la fakta og bevisene føre dem [hvor de måtte lede] før vi trekker forhastede slutninger,» la Kirby til. «Men enhver ide om at USA på noen måte støtter dette, står bak dette eller indirekte involvert, er helt latterlig.»

Den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavuşoğlu fortalte Kerry under en telefonsamtale tirsdag, at både Tyrkia og Russland «vet» at en bevegelse ledet av Gülen sto bak angrepet, sa en anonym tjenestemann i det tyrkiske utenriksdepartementet.

Den russiske ambassadøren til Tyrkia, Andrei Karlov, ble skutt og drept på mandag av en politimann som ikke var på jobb, mens han deltok på et arrangement i et kunstgalleri i Ankara.

Overfallsmannen, identifisert som 22-årige Mevlut Mert Altintas, ble senere drept i en skuddveksling med politiet.

Etter å ha utført drapet, som ble tatt opp på kamera, forsatte overfallsmannen med en tirade, der han ga Russland skylden for drapet på sivile i den syriske byen Aleppo.

Drapet ble fordømt av den tyrkiske og russiske lederne som et forsøk på å ødelegge forbindelsen mellom de to landene. Angrepet kom mens landene fortsatte et samarbeid om den syriske krisen.

Moskva og Ankara støtter motsatte sider av konflikten i Syria. Begge har militær tilstedeværelse i det arabiske landet.

 

Reklamer