Syria gir bevis for angrep med sennepsgass av opprørene mot sivile til OPCW

rt umm something.png

Fra RT

Syriske myndigheter har levert en bunke dokumenter med bevis for at opprørerne bruker forbudte kjemiske midler mot sivile i nærheten av Aleppo. De leverte dokumentene til den internasjonale vaktbikkja, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Prøver fra granathylsen som inneholder sennepsgass skal leveres til Haag i Nederland.

Dokumentene ble overlevert i Damaskus, til oppdraget av det tekniske sekretariatet i organisasjonen.

Oppdraget, som består av åtte eksperter fra USA, Storbritannia, Australia, Slovakia og Slovenia, har jobbet i Damaskus på anmodning fra den syriske regjeringen siden 12. desember. [Alle landene er NATO-land eller tilsvarende. o.a]

«Vi har levert alle dokumentene til oppdraget. De ble gjennomgått og akseptert. Oppdraget vil dra til Syria en gang til for å samle inn prøver, som vil bli senere analysert,» sa Samer Abbas, talsmann for den syriske nasjonale myndigheten som overvåker gjennomføringen av Kjemivåpenkonvensjonen.

Prøvene er ventet å bli levert til Haag, byen der OPCW har hovedkvarteret sitt, med et chartret fly i januar neste år. Prøvene vil bli lagret i Syria til alle de økonomiske problemene knyttet til transporten til Europa er løst. [Så organisasjonen har ikke penger når det er syriske myndigheter som skaffer til veie bevisene? o.a.]

Bombekastergranaten med den kjemiske stoffet, ble funnet i nærheten av landsbyen Maarat Umm Hawsh i Aleppo-provinsen den 16. november av russiske eksperter, som drev med minerydding i området. Ved nærmere ettersyn, oppdaget de at den udetonerte hjemmelagete 240-mm granaten inneholdt en mørk væske.

Russiske kjemiske eksperter tok prøver og bekreftet at stoffet var sennepsgass. Det giftige stoffet ble mye brukt under første verdenskrig, og har vært forbudt siden 1923.

Hylsen er antatt å ha vært brukt i et angrep på landsbyen den 16. september, der over 40 sivile ble skadd og senere behandlet på det militære sykehuset Yusuf al-Azma i Damaskus for symptomer på sennepsgass-forgiftning.

Les mer: Bevis for kjemiske angrep i Aleppo – nobelprisvinner Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen ser den andre veien

I november, overleverte det russiske militæret alle bevisene om angrepet, inkludert prøvene, til syriske myndigheter. På den tiden, sa forsvarsdepartementet at bevisene tydet på at gassen var hjemmelaget i stedet levert av en tredjepart, men utelukker ikke muligheten.

Offiserer fra de russiske forsvarsstyrkene mot radiologiske, kjemiske og biologiske stridsmidler i Syria, skaffet tidligere til veie bevis for bruk av klor og hvitt fosfor av militante i Aleppo-provinsen. I november rapporterte det russiske forsvarsdepartementet at den sakkyndige fant «ni utvalgte prøver som bekreftet [at terroristene] hadde brukt klor og hvitt fosfor for å fylle sin ammunisjon.» Sporene av stoffene var på fragmenter av miner, granater og jord fra kratrene sørvest for Aleppo, sa forsvarsdepartementet talsmann generalmajor Igor Konasjenkov.

Russland har gjentatte ganger oppfordret spesialister fra OPCW til å delta i å studere prøvene samlet inn av de russiske ekspertene, som antyder tilfeller av bruk av forbudte stoffer av militante i Øst-Aleppo, som da var under opprørernes kontroll, mot sivile i de vestlige bydelene.

«Russiske spesialister funnet at militante i østlige Aleppo brukte ammunisjon med giftige stoffer, i ammunisjonen de brukte mot det vestlige Aleppo. De innsamlede prøvene levner ingen tvil om at det er et giftstoff,» sa utenriksminister Sergej Lavrov i slutten av november. Han ga også skylden for OPCW sin mangel på handling i saken på det «enorme presset» det lider under «fra våre vestlige partnere.»

Rick Sterling, et medlem av Solidaritets-bevegelsen for Syria, fortalte kanalen at det nye beviset kan bevise det som alvorlige undersøkelser av bruk av kjemikalier i Syria viste for mange år siden.

«I utgangspunktet, har det vært mange påstander om bruk av kjemiske våpen utført av den syriske regjeringen; det har vært brukt i mange år for å demonisere den syriske regjeringen. Når det var alvorlige undersøkelser, for eksempel våren 2013, sa FNs utsending Carla del Ponte at bevisene pekte dithen at det var opprørerne som har brukt det, til tross for at vestlige medier hevder det var helt klart synderen var den syriske regjeringen. Det har vært mange beskyldninger om at den syriske regjeringen brukte klorgass, inkludert de gangene da produksjonsanleggene for klorgass faktisk var kontrollert av Nusra. Så har det vært en jevn strøm av beskyldninger mot den syriske regjeringen, og det er godt å se dette dukker opp,» sa han.

Den uavhengige journalisten, forskeren og fotografen Vanessa Beeley, som er i Syria akkurat nå, fortalte RT at de nye bevisene rister selve grunnlaget for den vestlige propagandamaskinen.

«Det vi ser i øyeblikket, er en komplett demontering av alle aspekter av propaganda-apparatet som blir brukt mot Syria. Vi ser en total avsløring av mainstream media, av de mange ikke-statlige aktivistene, journalistene som er angivelig på bakken i øst Aleppo og tweetrer hysterisk om forfalskede rapporter om ‘lik på bakken’. Jeg har nettopp kommet hjem fra Øst-Aleppo, jeg så ingen ‘lik på bakken’, selv på det tidspunktet da White Helmets hevdet disse massehenrettelsene fant sted.»

«Vi ser at forvrengningen av sannheten skyver offentlighetens oppfatning til det som er en svært feilaktig oppfatning», sa hun.

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.