Mens amerikanerne klager over ‘massakre’ i Aleppo, øker de blodsutgytelsen i Mosul

blabla1
Erobret eller frigjort? Forskjellen i framstillingen av Mosul og Aleppo er ganske påfallende. (Dagbladet, Aftenposten)

 

Av Bill Van Auken

Kolonner med grønne busser fraktet de siste av de vestlig-støttede islamistiske ‘opprørere’ ut av det østlige Aleppo torsdag. Samtidig gikk utenriksminister John Kerry på podiet i en av utenriksdepartementets pressekonferanser. Han beskrev situasjonen i den nordlige syriske byen som «skandaløs» og fordømme den syriske regjeringen til president Bashar al-Assad for å gjennomføre «intet mindre enn en massakre».

Kerry fordømmelser ble også forlenget til Syrias allierte Russland og Iran. De uttrykker det voksende sinnet og desperasjonen innen USA herskende kretser, militæret og etterretningsapparatet over denne fiaskoen, den fem år gamle operasjonen for regimeskifte i Syria.

De al-Qaida-tilknyttede militsene, som er bevæpnet og finansiert av CIA, har blitt fordrevet fra Aleppo. Disse såkalte ‘opprørerne’ har mistet sitt siste fotfeste i et større byområde. Utsiktene for at disse stedfortreder-styrkene skal styre Assad har derfor minket drastisk.

Kravene var redusert til å kreve en «stans i kamphandlingene» i Aleppo. En våpenhvile meglet mellom Russland og Tyrkia synes å holde. Det virker som om USA ikke ble varslet om denne avtalen. Evakueringen av både ‘opprørere’ og sivile fortsatte.

Kerry lovet, «Aleppos fall, skulle det skje, er ikke slutten på krigen. Den vil fortsette.» Uttalelsen utgjorde en trussel, under forhold der Obama-administrasjonen nylig godkjente et unntak fra den amerikanske loven om våpeneksport. Nå kan CIA pøse inn flere våpen til ‘irregulære styrker’ i Syria. Selv med disse våpnene, er det vanskelig å se hvordan ‘opprørerne’ kan komme på offensiven igjen.

Hykleriet i de amerikanske fordømmelsene av de brutale metoder som benyttes av den syriske regjeringen og dens allierte i Øst Aleppo, har blitt understreket av en tilsvarende brutal beleiring i nærheten. Den blir ledet av Pentagon mot Mosul, et langt større urbant befolkningsentrum og Iraks nest største by. Så mange som 1,5 millioner mennesker bor fortsatt i hele storbyområdet, som den irakiske hæren overga til Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS) i juni 2014.

Den USA-støttede offensiven mot Mosul er nå nesten to måneder gammel. Forholdene for byens innbyggere er stadig mer desperate, mens antallet sivile drept fortsetter å øke.

Spredte rapporter fra media i regionen gir et glimt av blodbadet som utspiller seg i Mosul. Tyrkias nyhetsbyrå Anadolu rapporterte at en hel familie på ni ble utryddet på tirsdag i et amerikansk rakettangrep fra en drone mot et hus i al-Falah-distriktet i Mosul. «Ni familiemedlemmer ble drept i angrepet,» sa en irakisk politimann til Reuters.

Og The New Arab (Al-Araby Al-Jadeed) rapporterte torsdag: «Minst 40 sivile er drept, inkludert kvinner og barn, og dusinvis av andre skadd i luftangrep og artilleriangrep øst for gruppen Den islamske statens {IS] bastion, Mosul, sa lokale og medisinske kilder. De sivile ble drept tidlig på onsdag. Mange av de skadde er fortsatt begravd under ruinene … «

Tilsvarende beretninger om menneskelig lidelse i Aleppo har fått 24-timers dekning i vestlige medier, fulgt av offisielle fordømmelser av Syria og Russland. Men rapporter om store dødsfall i Mosul blitt så godt som fortiet.

I stedet, konsentrerer rapportene som er derfra seg om terroriseringen av lokalbefolkningen utført av ISIS. De beskrives som å hindre sivile i å forlate beleirete distrikter, slik at de kan bruke dem som ‘menneskelige skjold’. Dermed bruker de den identiske brutale taktikken som ble brukt av de vestlig-støttede ‘opprørere’ mot sivilbefolkningen i Aleppo. Den syriske regjeringen ble helt og holdent gitt skylden for situasjonen der.

Generalløytnant Stephen Townsend hadde en felles pressekonferanse med USAs forsvarsminister Ashton Carter på flystasjonen Quyare tidligere denne uken. Han den amerikanske øverstkommanderende i Irak. Han anslo at de USA-støttede styrkene hadde «drept eller hardt skadet mer enn 2000» IS-kjempere siden starten av offensiven den 17. oktober.

Han ga ingen slike anslag over hvor mange sivile som er drept. Men gitt taktikken som blir brukt, der spesialstyrker dirigerer luftangrep og beskytning med artilleri og tanks mot husene i urbane områder som antas å være okkupert av ISIS-kjempere, er det uunngåelig at flere sivile dør enn stridende.

FNs kontor for koordinering av humanitære anliggender rapporterte at kun i uken som sluttet den 11. desember, ble 685 sivile såret i kampene. Dette tallet er bare en brøkdel av de virkelige tapene, gitt at ofrene inne områder som fortsatt er kontrollert av ISIS, ikke er registrert av byrået.

Leger og sykepleiere i byen arbeider under umulige forhold, uten tilgang til medisin, rene bandasjer og selv vann og elektrisitet, som har blitt kuttet til det meste av byen som følge av luftangrep.

Regjeringen har rapportert at 100.000 mennesker er fordrevet av beleiringen, inkludert minst 35.000 barn. Forberedelsene blir angivelig gjort for 500.000 sivile som vil bli fordrevet fra byen.

Vinterværet har satt inn, og temperaturen faller til under frysepunktet. Samtidig lever befolkningen uten mulighet til varme eller strøm i hjemmene deres. De som har flyktet bor i telt. Matlagrene er lave og prisene skyter i været. Til slutt, kan angrepet på Mosul kreve flere ofre gjennom kulde, sult og sykdom, enn av bomber og kuler.

Til tross for de barbariske tilstandene som er påført av denne beleiringen, som er støttet av amerikanske og allierte luftstyrker, samt en hær på 10.000 amerikanske og NATO-soldater og militære entreprenører, er det ingen som i Vesten snakker om ‘krigsforbrytelser’, enn si ber om en våpenhvile i Mosul, som de gjør i Aleppo.

I deres brutale beleiring mot den irakiske byen, hevder imperialistene – USA og dets allierte – sine interesser og hegemoni. I Aleppo, står de ovenfor et utrolig tilbakeslag i deres forsøk på å fremme de samme interessene på en annen måte. Der bruker de CIA-bevæpnede og al Qaida- tilknyttede stråmenn.

Det er disse interessene som bestemmer den kraftige kontrasten i medienes reaksjon på disse to menneskelige katastrofene som skjer knapt 500 kilometer fra hverandre.

I mellomtiden, anslår den London-baserte ikke-statlige organisasjonen Airwars at det minimum antall sivile drepte i de USA-ledede luftangrepene siden Washington startet sin inngripen i Irak og Syria i løpet av sommeren 2014, er 2013 døde. Det reelle tallet antas å være betydelig høyere. Hittil har Pentagon innrømmet drapet bare 173 sivile i kampanjen, som har involvert enn 16.500 luftangrep.


http://www.wsws.org/en/articles/2016/12/16/iraq-d16.html

Reklamer