Selv ‘opprørerne’ innrømmer det: halvparten av deres fallne er utlendinger

samantha power.jpg
USAs FN-ambassadør, Samantha Power

 

Av Bill Van Auken 14/12/2016

En avtale forhandlet fram av regjeringene i Russland og Tyrkia, synes å ha endt fire år med kamper i Aleppo. Avtalen gjaldt evakueringen av de gjenværende islamistiske militsmedlemmene og et relativt lite antall sivile fra den siste gjenværende området i østlige Aleppo under ‘opprørernes’ kontroll. Aleppo var en gang Syrias største by og landets kommersielle hovedstad.

Fallet av det østlige Aleppo til syriske regjeringsstyrker markerer et vendepunkt i den mer enn fem år gamle krigen for regimeskifte. Forsøket er orkestrert av USA og dets regionale allierte. Den syriske regjeringen har vært støttet av russiske fly og sjiamuslimske militsstyrker alliert med Iran. Enklaven i den nord-syriske byen representerte det siste større befolkningssenteret under ‘opprørernes’ kontroll.

Det representerer også en fiasko for USA og de andre vestmaktene, sammen med Saudi-Arabia og de andre reaksjonære sunnimuslimske oljemonarkiene. De har pøst inn milliarder av dollar i våpen og penger til de islamistiske militsene. De har også hjulpet titusenvis av jihad-krigere fra hele Midtøsten, Europa og andre steder å reise dit for å herje landet.

Dette strategiske tilbakeslaget for USAs imperialistiske intervensjon i Syria, har forverret de bitre interne konfliktene i den amerikanske herskende eliten. Striden før Donald Trump blir president neste måned, gjelder retningen i amerikansk utenrikspolitikk, og spesielt Washingtons forberedelser til krig mot Russland. Trump, i hans valgkampanje, hadde insisert på at USA burde alliere seg tettere med Moskva i kampen mot ‘terrorisme’ i Syria, en politikk sterkt motarbeidet av toppsjiktet i Pentagon og CIA.

Den bitre frustrasjonen i Washington og hos sine allierte, var tydelig tirsdag i et krisemøte i FNs sikkerhetsråd. Der fordømte USA, Storbritannia og Frankrike den syriske regjeringen og Russland for påståtte overgrep i Aleppo. Ubekreftede rapporter fra byen har sitert hendelser der pro-statlige militser har summarisk henrettet fanger, inkludert sivile, mens dødstallene fra luftangrep og artilleriangrep har fortsatt å stige.

Både den syriske regjeringen og Russland har benektet rapportene om massakrer. De hevder at de vestlig-støttede ‘opprørerne’ hadde skutt mot sivile som forsøker å flykte fra sine kontroll og hadde forsøkt å bruke befolkningen som ‘menneskelige skjold’.

Det bør minnes på om at de samme vestlige regjeringene forble tause da jihadist-militsene erobret de samme områdene i Øst Aleppo i 2012 og gjennomførte sine egne summariske henrettelser. Vestlige medier begrunnet disse drapene ved å henvise til ofrene som tilhengere av den syriske presidenten Bashar al-Assad.

USAs ambassadør til FN, Samantha Power, holdt en svært provoserende tale til sikkerhetsrådet, der hun forlangte at Russland skulle svare på om det var «bokstavelig talt ute av stand til skam.» [dobbeltmoralen er utrolig! o.a] Hun fortsatte med å erklære at beleiringen av det østlige Aleppo ville bli en av «disse hendelsene i verdenshistorien som definerer moderne ondskap, den flekken som plager vår samvittighet tiår senere – Halabja, Rwanda, Srebrenica og nå Aleppo». Forutsigbart, utelot hun krigsforbrytelsene utført av den amerikanske imperialismen og dens allierte i Irak, Libya, Jemen, Gaza og andre steder .

Selv som Power og hennes britiske og franske kolleger raste mot Moskva og Assad-regjeringen, rapporterte Russlands ambassadør Vitalij Tsjurkin at den forrige timen, hadde «militære aktiviteter i Øst-Aleppo stoppet,» og at den syriske regjeringen hadde sikret sin kontroll over hele Aleppo. Han la til at det var inngått en avtale for å evakuere de resterende ‘opprørere’ fra byen til den vestlige provinsen Idlib.

Denne avtalen ble bekreftet av både den tyrkiske regjeringen og representanter for militsen Nour al-Din al-Zenki. Denne islamistiske gruppen var en av de viktigste såkalte ‘moderate’ fraksjonene som er støttet av USA. Støtten inkluderte forsyninger av TOW anti-tank raketter. Dette fikk internasjonal oppmerksomhet i juli i fjor, da medlemmene av denne gjengen la ut en video av seg selv mens de halshugget en såret 12 år gammel palestinsk gutt.

Minst halvparten av de såkalte opprørerne i Aleppo utgjøres av al-Nusra fronten som har blitt utpekt av FN som al Qaidas viktigste agent i Syria, og Ahrar al-Sham, en annen al-Qaida-tilknyttet milits/terroristorganisasjon. Denne siste gruppen bekreftet også våpenhvilen.

Avtalen om evakuering ble angivelig meglet mellom det russiske militæret og tyrkisk etterretning. Washington spilte tilsynelatende ikke noen rolle i løsningen av krisen i Aleppo. Amerikanerne hadde gjentatte ganger ødelagt tidligere forhandlinger med Russland om å oppnå en våpenhvile i byen, på grunn av sin besluttsomhet om å redde de al-Qaida-tilknyttede styrkene som de bruker som stedfortredere for å oppnå regimeskifte. Utenriksdepartementet ble tirsdag tvunget til å innrømme at det ikke hadde fått noen forhåndsvarsel om den russisk-tyrkiske avtalen, som understreket krisen i USAs politikk i regionen.

Hastigheten som de islamistiske styrker har kollapset med, ser ut til å ha tatt Washington og deres andre vestlige og regionale statlige beskyttere på senga. Dette var delvis på grunn av styrken av den syriske regjeringens angrep på Øst-Aleppo, men det skyldes også splittelsen blant de ulike fraksjonene som utgjør ‘opprørerne’, som så sent som i forrige måned brøt ut i væpnede sammenstøt seg imellom over kontroll og innflytelse.

Vestlige regjeringer og media beskylder rutinemessig Assad-regjeringen for å «massakrere sitt eget folk» og gir den skylden for alle de hundretusener som har dødd siden krigen for regimeskifte begynte i 2011. Men en rapport utgitt av Syrian Observatory for Human Rights, som er sterkt imot regjeringen, viste en annen historie.

Ifølge sin dokumenterte telling, har 312.000 mennesker dødd siden krigen begynte. Syriske regjeringsstyrker og militser alliert med den, utgjorde 110.000 av de døde. Dødstallene omfatter også 53.000 medlemmer av syriske anti-statlige militser og over 54.000 utenlandske jihadister. Antallet sivile drept, ifølge gruppens rapport, er 90.000.

Disse tallene viser et helt annet bilde enn propagandafortellingen fremmet av Washington og de forskjellige tilhengerne av ‘menneskerettighets’- imperialisme. Bildet er av et land som har blitt herjet av imperialistisk intervensjon.

Denne voldtekten av Syria er ikke i ferd med å ta slutt. «Selv om det er på slutten på beleiringen i Aleppo, er det ikke slutten på krigen i Syria. Den vil fortsette.» fortalte utenriksdepartementets talsmann John Kirby til reportere i Washington.

Tilsvarende, sa sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, utenriksministeren i Qatar og en av de viktigste støttespillerne for ‘opprørerne’, til Al Jazeera: «Hvis Aleppo faller i regjeringens, i regimets, hender, ville dette være slutten på krigen? Jeg tror ikke det. Vi mener at det syriske folket og den syriske opposisjonen er villige til å gjøre motstand og fortsette sin innsats. Dette vil ikke få slutt på krigen.»

For sin del, har Obama-administrasjonen, knapt en måned før den forlater makten, beordret ytterligere 200 amerikanske spesialtropper inn i Syria. De slutter seg til de 300 allerede på bakken der, angivelig for å forberede kurdiske og allierte militser å gjenerobre Raqqa, den såkalte hovedstaden til Den islamske staten (ISIS) i Syria.

Og i forrige uke, beordret Obama et unntak fra den amerikanske loven om våpeneksport. Unntaket gjelder «utenlandske styrker, irregulære styrker, grupper eller enkeltpersoner som driver støtte eller tilrettelegging for USAs pågående militære operasjoner for å motvirke terrorisme i Syria.» President-dekretet gjør scenen klar for en stor opptrapping av det amerikanske våpenstrømmen til Syria.

Mens de første mottakerne er de såkalte Syrian Democratic Forces, de kurdisk-dominerte militser som fungerer som den viktigste stedfortreder-styrken i den USA-støttede offensiven mot Raqqa, kan det samme dekretet brukes til å slå på CIA-kranen av amerikanske våpen til al-Qaida-tilknyttede styrker som kjemper mot den syriske regjeringen.

Sikringen av Aleppo gjør utsiktene bedre for den syriske regjeringen, støttet av Russland. Den kan nå vende sin egen oppmerksomhet mot Raqqa, selv om Tyrkias intervensjon i Syria allerede har sterkt komplisert USA framstøt. Angivelig har Tyrkia invadert for å bekjempe ISIS, men i stor grad er det egentlig for å hindre USAs kurdiske stedfortredere.

Et russisk-støttet syriske angrep mot byen vil atter en gang øke den reelle trusselen om et sammenstøt mellom verdens to største atommakter.


http://www.wsws.org/en/articles/2016/12/14/alep-d14.html

Reklamer