UNICEF: et barn dør hvert 10. minutt i Jemen

12-12-2016yemen
© UNICEF/Ma’ad Al-Zekri

Av Terje M

Mer enn 400.000 barn står i fare for sult i Jemen og nesten 2,2 millioner har behov for øyeblikkelig hjelp, ifølge FNs barnebyrå  UNICEF.

Nye tall viser at sult blant barn har nådd en ny rekord, der minst 462.000 lider av alvorlig akutt underernæring – en drastisk økning på om lag 200 prosent siden 2014.

I en rapport publisert mandag, sa UNICEF at minst ett barn dør hvert 10. minutt på grunn av underernæring, diaré og luftveisinfeksjoner.

Alvorlig akutt underernæring er en viktig dødsårsak for barn under fem år, og er tydelig når et barn har en meget lav vekt for sin høyde, blir synlig skrøpelig og der skjelettet vises tydelig gjennom huden.

Ifølge UNICEF er Jemens helsesystem nå på randen av kollaps. Mindre enn en tredjedel av befolkningen har tilgang til medisinsk hjelp, og mer enn halvparten av helseanleggene er ute av drift. I tillegg dør ett barn hvert tiende minutt av lidelser som kan unngås, som underernæring, diaré og luftveisinfeksjoner.

«Volden og konflikt har omgjort de betydelige gevinstene gjort det siste tiåret i helse og ernæring for jemenittiske barn. Sykdommer som kolera og meslinger har spredt seg, og med få helsefasiliteter fortsatt i drift, krever slike utbrudd store dødsfall blant barn,» sier Doktor Relano fra UNICEF.

I 2016, ga organisasjonen behandling til 215.000 barn i Jemen som lider av alvorlig underernæring, og leverte også vitamintilskudd til mer enn fire millioner barn under fem år. Men en mangel på finansiering begrenser organisasjonens muligheter. UNICEF sier den trenger 70 millioner dollar i 2017 for å gi sårt tiltrengte ernærings-tjenester til mødre og barn over hele landet.

Flere medisinske fasiliteter har blitt skadet eller ødelagt. Den arabiske koalisjonen, offisielt ledet av Saudi-Arabia, men der USA har blitt anklaget for å ‘lede bakfra’, har angrepet medisinske sentre, skoler, moskeer, fabrikker, verdens kulturarv og boliger.

I tillegg har koalisjon systematisk angrepet demninger og vannreservoar. Landbruket i dette fattige landet er helt avhengig av disse demningene for å funksjonere.

Men av enda mer betydning enn angrepet på landbruket, er det faktum at koalisjonen også har innført et sjøblokade mot Jemen. I kombinasjon med luftangrep mot kaianlegg, har dette ført til en nesten full stans i import av mat. Før krigen, var Jemen, med en befolkning på 26 millioner, avhengig av import for opp til 80% av matforsyningene.

Sulten er en nøye planlagt, menneskeskapt politikk. Det gjør alle land som støtter dette, enten direkte eller indirekte, til medhjelpere i forbrytelser mot menneskeheten.

Reklamer