Morsomt: EUs egen propagandakanal er for pro-russisk

euronews

 

 

Av professor Paul Robinson

Det har vært mye diskusjon i russiske medier denne uken angående en resolusjon av Europaparlamentet som oppfordrer EU til å utvikle en ‘strategisk kommunikasjonsplan’ for å motvirke propaganda fra Russland og Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS). Dette følger en rapport utgitt i forrige måned fra politikkavdelingen av EUs generaldirektorat for utenrikspolitikk, med tittelen ‘EUs strategiske kommunikasjon med virke på å motvirke Propaganda’.

Rapporten og den påfølgende vedtaket i parlamentet gjentar mye av det som har blitt sagt i andre dokumenter som fordømmer ‘russisk propaganda’, som jeg har dekket på denne bloggen: Russland fører en informasjonskrig mot Vesten og prøver å splitte EU; RT er slem, slem, slem – noe må gjøres. Der EU gjør nybrottsarbeid, er i den direkte sammenligningen av Russland med ISIS, og hvordan den behandler de to som om de utgjør en og samme form av trussel mot Europa (de glemte Ebola, som Obama husket å ta med o.a) . Kanskje mer enn noe annet, er det dette aspektet av EUs tiltak som har forårsaket indignasjon i Moskva.

Selve hjertet av klagen om ‘russisk propaganda’ er en frykt for at russiske media motvirker den rådende fortellingen i Vest i internasjonale spørsmål. Som rapporten skriver, «Russland fremmer en anti-intervensjonistisk fortelling» og ønsker å «overbevise det europeiske publikum om at EU er fokusert på innbilte trusler fra Russland og neglisjerer de ekte fra sør».

Jeg skal ikke diskutere om dette er en god eller dårlig ting. Det som jeg finner interessant er at Eurokratene tror på at de kan motvirke eksistensen av en russisk motfortelling ved å pumpe penger inn i propaganda. Tross alt, fortellingen som russerne forsøker å undergrave, er den som hersker over det meste av vestlige medier. Den mangler neppe støtte allerede.

I et annet dokument utstedt forrige måned, fordømte den britiske nykonservative tenketanken The Henry Jackson Society «Putins nyttige idioter» i Vesten og oppfordret akademikere og journalister til å gjøre mer for å spre dårlige nyheter om Russland. «Akademikere, kommentatorer og andre bør øke bevisstheten i Vesten om det russiske regimets vesen», skriver Henry Jackson Society. «Utenfor ekspertsamfunnet er det en generell mangel på bevissthet om det russiske regimets bruk av selektiv terror og dets kriminalitet – regimets tvilsomme opprinnelse i leilighets-bombene i 1999, dets medvirkning i drapet på folk som Anna Politkovskaja, Sergej Magnitskij, og Boris Nemtsov; dets militære taktikk i Syria.»

Dette er en veldig merkelig påstand gitt at «utenfor ekspertsamfunnet» – i massemedia som ‘vanlige folk’ konsumerer – er fordømmelser av den russiske regjeringens kriminalitet svært vanlig. ‘Russiske propaganda’ registreres knapt mot flommen av russofobi som kommer i motsatt retning. Hvis folk vender seg til russiske medier, er det ganske sannsynlig fordi de ønsker å høre noe annet. Det er lite sannsynlig at å spy ut enda mer anti-russisk material vil gjøre en forskjell.

Dette gjelder spesielt hvis operasjonen er statlig. EUs resolusjon reflekterer en merkelig tro på at en offisielt finansiert innsats for å bekjempe russerne vil være mer vellykket enn de samlete rekkene av vestlig presse. Side 9 av rapporten inneholder dette bemerkelsesverdige, og ganske morsomme, gullkornet:

Det flerspråklige kringkasteren Euronews ble lansert 1. januar 1993 for å fremme europeisk enhet ved å presentere informasjon fra en utpreget europeisk perspektiv. … Siden lanseringen, har Euronews mottatt 240 millioner euro i finansiering fra EU-kommisjonen, 25,5 millioner i 2014. … Ved flere anledninger har Euronews blitt anklaget for partisk rapportering, særlig gjennom sitt russiskspråklige tilbud. Dekningen av krigen i Georgia i 2008, 20-årsjubileet for ukrainsk selvstendighet i 2011, folkeavstemningen i Donbass 2014 og konflikten i Øst-Ukraina, samt hendelser i Transnistria har blitt anklaget for å være ubalansert og pro-russisk.

Selv EUs egen propagandakringkaster er ‘pro-russisk», virker det som. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte.Paul Robinson er professor ved universitetet i Ottawa. Han skriver om russisk og sovjetisk historie.

https://irrussianality.wordpress.com/2016/11/26/euronews/#comments

Reklamer