Mosul og imperialistiske ‘menneskerettigheter’

3deba192f8d607793b3ba8126391bb.jpg

© Mr. Fish

Av James Cogan 2/12/2016

FNs sikkerhetsråd innkalte igjen til krisesesjon sist onsdag for å fordømme Syria og Russland over situasjonen for sivilbefolkningen i det krigsherjede byen Aleppo.

En offensiv startet sist helg av pro-syriske regjeringsstyrker, støttet av Russland, har gjenerobret 40 prosent av bydelene som ble holdt av ulike Al-Qaida-tilknyttede og andre islamistiske militser. De har kontrollert områdene siden de startet borgerkrigen mot regimet til president Bashar al -Assad i 2011. Tusenvis av mennesker er på flukt fra disse USA-støttede islamistiske militsene. Samtidig har syriske myndigheter hevdet at de vil gjenerobre hele Aleppo innen utgangen av året.

USAs ambassadør til FN, Samantha Power, var blant dem som talte til Sikkerhetsrådet. Power snakket som representant for Obama-administrasjonen, som aktivt har intrigert med de islamistiske militsene for å starte krigen mot Assad. Washington har jobbet med Tyrkia, Saudi-Arabia og monarkiene rundt Den persiske bukt, samt europeiske makter, for å rekruttere, finansisere og bevæpne ‘opprørerne’. Det har benyttet islamistene som sine stråmenn i en imperialistisk operasjon for regimeendring. Resultatet har vært mer enn 400.000 dødsfall, 10 millioner mennesker drevet på flukt og ødeleggelsen av store deler av Syria.

Power talte mens Washington ser mulighetene for at store deler av sine milits-stråmenn kan bli ødelagt i løpet av de kommende ukene. Dette signaliserer det generelle mislykketheten i arbeidet med å styrte Assad-regimet. Hun krevde en umiddelbar våpenhvile og «overensstemmelse med internasjonale humanitære lover.»

I et følelsesladet språk, sa Power: «Jeg vil be Rådets medlemmer og alle borgere av verden å tvinge seg selv til en ta en pause fra dagen sin og se bildene fra østlige Aleppo. Foreldre omfavner sine barn som er i smerte, sivile til fots bokstavelig talt meiet ned mens de bærer sine kofferter, som deretter lå ved siden av deres livløse kropper … «

Den russisk-støttete syriske regjeringsoffensiven i Aleppo er, uten tvil, brutal og nådeløs. Men utrykk for bekymring fra USA-imperialismen, som har herjet store deler av Midtøsten over av de siste 25 årene, har ingen politisk eller moralsk vekt. Powers retorikk og lignende uttalelser i Sikkerhetsrådet fra USAs allierte som Frankrike, Storbritannia, Spania og New Zealand, var enda mer grotesk, gitt karakteren av det USA-ledete angrepet som er i gang mot den irakiske byen Mosul.

Seks hundre kilometer øst for Aleppo, bistår USA og dets allierte en irakisk regjeringsoffensiv mot Den islamske staten i Irak og Syria (ISIS). Gruppen, som ble styrket gjennom Washingtons intriger i Syria, krysset grensen til i Irak 2014 og tok kontroll over Mosul. Det USA-støttede regimet i Bagdad hevder byen nå er fullt omringet av titusener av irakiske tropper, kurdiske styrker og ulike sjiamuslimske militser.

En påstand, gjengitt i pressen, at de USA-ledede styrkene «unngår bruk av overveldende makt, for å beskytte sivile,» er krass propaganda. Det irakiske militæret har hevdet at ISIS-kjempere har til hensikt å «kjempe til siste slutt,» noe som i realiteten utelukker muligheter for forhandlinger. Pamfletter har blitt sluppet som forteller opp til 1,6 millioner sivile fanget i byen å bli værende i sine hjem, mens en ‘koalisjon’ av amerikanske, britiske, franske, australske, kanadiske og jordanske fly bomber mistenkte ISIS-stillinger. En humanitær oversikt fra den 24. november av hjelpeorganisasjonen REACH, rapportert at familier samles i de nedre etasjene av boligkomplekser av frykt for luftangrep.

Irakiske spesialstyrker, ledsaget i de fleste tilfeller av amerikanske personell, trenger inn i de østlige forstedene og sikrer dem kvartal for kvartal. Taktikken de bruker er enkel, grov og, gitt instruksjoner til sivile om å bli værende i sine hjem, morderisk. De anmoder om luftangrep, artilleribeskytning eller stridvogner for å ødelegge alle bygninger som er mistenkt for å være okkupert av ISIS eller minelagt med eksplosiver. Sivile tap har blitt rettferdiggjort på forhånd ved å hevde at ISIS bruker folk som ‘menneskelige skjold’.

Den irakiske militære skrøt denne uken av å ha drept 1.000 ISIS-kjempere, mens ISIS har hevdet å ha drept mer enn 3700 pro-regjerings og kurdiske soldater. Ingen troverdige tall blir gitt av noen av sidene om sivile tap, men rapporter tyder på at de er høye. Sykehuset i Vest-Erbil, som ligger rundt 80 kilometer fra Mosul, innrømmer å ta i mot 150 militære og sivile tap hver dag. De eneste sårede sivile som kan nå sykehuset er de som finnes i områder som er tatt av regjeringsstyrkene. Så langt har knapt 70.000 personer klart å rømme.

Mosul – en by med en historie som strekker seg tilbake over 4000 år – blir bokstavelig talt ødelagt for å ‘redde den’. Bombing denne uken ødela en stor vannledning i de østlige forstedene. Dette kuttet av vannforsyningene til omtrent 650.000 mennesker. Strøm er allerede i stor grad borte. Matvareprisene har angivelig blitt doblet mens leveransene synker. Byens helsesystemet er dysfunksjonelt. Universitetet og en rekke andre offentlige bygninger har blitt redusert til ruinhauger. På onsdag, bombet koalisjonens fly fire store broer over Tigris, som forbinder de vestlige og østlige delene av Mosul. Dette ytterligere isolerer befolkningen i øst fra mulige forsyninger av mat og andre livsnødvendigheter.

Beleiringen av Mosul er spådd å fortsette i uker, hvis ikke måneder. Mens vinter og minusgrader setter inn, vil kulde, sult og sykdom trolig ta flere liv enn bombingen, spesielt blant barn, syke og eldre.

Obama-administrasjonen forlangte ikke våpenhviler eller «samsvar med internasjonale humanitære lover» i Mosul denne uken. Holdningen hos de imperialistiske maktene til krigsforbrytelser avgjøres av hvorvidt de dra nytte av dem. I Aleppo, blir interessene til USA og europeiske makter satt tilbake, så det fordømmer dem og krever handling. I Mosul, blir amerikanske interesser styrket, så sivile dødsfall blir bagatellisert eller direkte benektet.

Når representanter for imperialisme og den kapitalistiske herskende eliten snakker om ‘menneskerettigheter’, må arbeiderklassens uavhengige standpunkt være forakt og fiendtlighet. Den eneste måten å avslutte kriminaliteten av imperialistisk kriger og nykoloniale intriger er å avskaffe selve kapitalismen .


http://www.wsws.org/en/articles/2016/12/02/pers-d02.html

Reklamer