Beleiringen av Øst-Aleppo nærmer seg slutten

aleppo2.jpg
Regjeringshæren med store framganger i Aleppo. Større kart

Av B./Moon of Alabama

Dette er situasjonen i Øst-Aleppo 4. desember. Det omringete grønne området, holdt av al-Qaida og sine allierte, vil snart være borte.

Den britiske utenriksministeren sier at den syriske regjeringens seier i Aleppo i nær framtid ikke vil være en seier i det hele tatt. Tull og vås. Han og hans kolleger har tydeligvis gitt opp saken og nå syter han for å redde ansikt. Syria sin allianse er i ferd med å vinne. USAs politikk er i endring og man kan nå ane slutten på krigen. [..]

Siden starten av den syriske hærens offensiv mot det jihadist-holdte Øst-Aleppo har omtrent 21,000+ sivile forlatt området til de regjerings-kontrollerte områdene i den vestlige delen. Flere nyhets-steder bekrefter at disse sivile hadde blitt holdt som gisler av takfiriene og måtte flykte under beskytning:

«Vi var under press med alle midler, psykologiske og økonomiske. De væpnede mennene prøvde å hindre oss fra å forlate før hæren kom», sa 36-åringen Amina Rwein, som flyktet med sin mann, syv døtre og tre sønner.

«Vi ble beskutt av de væpnede mennene da vi dro. Hæren traff minareten som snikskytteren skjøt fra, og da krysset vi,» sa hun.

Rundt 500 krigere blant de sivile overga seg til den syriske hæren. 480 av dem var fra lokalbefolkningen og ble sluppet fri etter at de lovet å avslutte alle kamper.

De øvrige opprørerne ønsker å forbli i byen og fortsette å kjempe til siste slutt. Dette saboterer planer fra utenriksminister Kerry, som prøver å få til enda en våpenhvile, der noen al-Qaida-krigere skulle forlate byen men andre jihadister fikk beholde kontrollen over Øst-Aleppo. Kerry var for sen uansett. Den avtalen var ikke lenger aktuell. EU har enda verre ideer – den ønsker å bestikke den syriske regjeringen til å holde noen jihadister i live og ved makten. For en latterlig ide! De russiske og syriske styrkene vil ikke godta noen fiendtlige kjempere i området eller at en tomme av Aleppo forblir okkupert av dem. Senere vil det samme gjelde for hele Syria.

Nye kontrollerte fluktruter for sivile og krigere som ønsker å forlate vil bli etablert snart. Alle de gamle områdene de forlot, i de nordlige delene av byen, er nå helt under syrisk statlig kontroll.

Jeg tviler på at det er mange, om noen, sivile fortsatt der. Som mine opprinnelige beregninger fra 15. oktober sa:

Basert på tallene fra Daraya og de andre beleiringene i Syria er det sannsynligvis ikke mer enn 4-5000 kjempere og omtrent 3-5 sivile per kjemper, dvs. deres nærmeste familie, i Øst-Aleppo. Det virkelige totale antallet kan lett være så lavt som 20.000.

FNs høykommissær for flyktninger og FN-tjenestemenn fortalte eventyr om 270.000 sivile som var beleiret i Øst-Aleppo. Tallet ble gjentatt av ‘vestlige’ media uten forbehold. Mer enn 60% av områdene har blitt frigjort. Den internasjonale Røde Kors dro dit, og de var tomme. Hvor er alle de hundretusener av sivile som FN så for seg?

Det er fortsatt daglige rakettangrep fra de takfiri-holdte områdene mot områder holdt av regjeringen i de vestre bydelene, og hver av disse koster liv. Ifølge nyhetsbyrået SANA ble 8 personer drept og 25 såret i dag da takfiriene avfyrte raketter inn i boligområdene i Vest-Aleppo. Et russisk feltsykehus satt opp i løpet av de siste dagene for å hjelpe flyktninger fra Øst-Aleppo, ble angrepet av de ‘moderate’ takfiriene. En kvinnelig russisk lege ble drept, flere andre personer såret og sykehuset ble (bilder) ødelagt.

Disse angrepene gjør det til en hastesak å frigjøre områdene så snart som mulig. Det er flere andre grunner, bortsett fra dette hastverket, for hvorfor angrepet på Øst-Aleppo rykker fram mye raskere enn forventet.

Når den syriske hæren og sine allierte slakker av på angrepene, holder interne stridigheter de omringete jihadistene opptatt. I går sluttet al-Qaida gruppen Jabhat al-Nusra seg til den CIA-utstyrte Zinki-gruppen i et angrep på hovedkvarteret til noen lokale væpnede grupper som hadde kontroll over lagre fylt med mat og ammunisjon. Slike øyeblikk av stridigheter er ideelle for de angripende syriske styrker å rykke framover på uventede steder.

De syriske regjeringsstyrkene angriper ikke de stedene de fagmilitære forventet. De angriper ikke langs hovedveier eller åpenbare akser med fiendlige sjekkpunkter og forberedte feller, men sonderer fra alle sider til de finner en svakhet, for deretter rykke inn gjennom lett forsvarte tettbygde områder for å angripe forsvarernes sjekkpunkt bakfra. De 25.000 soldatene i den syriske hæren og 10.000 utenlandske allierte (4000 fra Irak, 4000 gitt av Iran og 2000 fra Hizbollah i Libanon) har sterk luftstøtte fra syriske fly og helikoptre. Rapportene om «russisk bombing» av Øst-Aleppo er alle falske og har vært usanne de siste seks ukene. Bare den syriske flyvåpenet er aktiv i området.

Den generelle planen er å presse alle jihadistene inn ett lite område i Øst-Aleppo (sannsynligvis Gamlebyen) og deretter forhandle fram deres avreise til Idleb i det nordvestlige Syria. Idelb selv er allerede fylt med jihadister av ulike slag som ble tilbudt å dra dit fra flere områder rundt Damaskus, Homs og Hama. De strides innbyrdes. Området vil snart være klar bane for de syriske og russiske luftstyrkene.

Jihadistene vil flykte til Tyrkia, som er et mareritt for Erdogan, og kanskje videre derfra til ‘vestlige’ europeiske byer. Der vil de få god pleie og lov til å hvile seg ut før deres herrer beordrer dem atter en gang til valen.


Med vennlig tillatelse fra Bernhard:

http://www.moonofalabama.org/ den 5. desember 2016.

Reklamer