Enda et hjertesukk om bruk av barn som krigspropaganda: Bana Alabed og Dagbladet

dagbladet
Fra Dagbladet 3. oktober

Selvsagt dør det barn i Syria. De lider kanskje mest i denne krigen, som ble påtvunget landet av Vesten i 2011. Men for å sette denne type manipulasjon i sammenheng, må man prøve å se hele bildet av den politisk motiverte desinformasjonskampanjen mot Syria. Krigen kunne lett å blitt avsluttet hvis USA, Storbritannia, Saudi-Arabia, Qatar, Frankrike, Israel, Tyskland og også Norge ikke hadde som felles mål å styrte den legitime presidenten som er støttet av flertallet av befolkningen.

Det hadde vært a piece of cake å hindre våpenleveranser og penger til terroristene, og få partene til forhandlingsbordet. I stedet pøste disse landene inn leiesoldater og enorme mengder våpen som gaver til terroristene. De ble tillatt å eksportere store mengder olje til NATO-land. Landet ble utsatt for en handelsembargo for å tvinge økonomien i kne. I tillegg,  støtter de en enorm propagandakampanje for å underbygge fortellingen om et ‘opprør mot en diktator’. Flyktningkrisen blir kun tilskrevet Assad og den syriske regjeringen, om ikke Russland.

Propagandakampanjen mot frigjøringen av Øst-Aleppo skiller seg grotesk fra propagandaen for frigjøringen av Mosul. I månedvist har vi blitt overøst av videoer, bilder og meldinger fra sosiale medier som har blitt produsert av terrorister og deres medløpere. I 99% av tilfellene ser vi at de skyver barn i forgrunnen. Disse kampanjene for vår sympati ville nok ikke ha hatt samme effekt hvis de hadde brukt skjeggete jihadister istedet. Hensikten er å spille på våre følelser i stedet for fornuften. Historier om ‘ødeleggelsen av det siste sykehuset i Aleppo’ har blitt rapportert gang på gang det siste året. De som lager disse historiene, regner ikke med at hukommelsen vår varer lengre en 5 minutter. Barn blir gravd ut av ruinene av White Helmets, organisasjonen fullfinansiert av britiske og amerikanske myndigheter, alltid beleilig tilstede. Det er velbegrunnete mistanker om at disse videoene er falske.

Det som er verre enn dette misbruket av barn, er hvordan våre hjemlige medier skamløst gjentar disse memene. De er lure nok til å alltid ha med en bortgjemt setning om at «de ikke kan verifisere» historiene.

Så bakgrunnen for Bana Alabed er denne manipulasjonen som har pågått fra krigens dag 1.

Dagbladet og Bana

Ok, jeg vet avisen er et lett mål, men den er fortsatt med å forme opinionen. Dagbladet publiserte en historie som er ment å rive i hjerterøttene.Aftenposten har en svært lignende sak 27. november. Historien handler «om sjuårige Bana Alabed publiseres nå i medier verden over, som BBC, The Guardian,». Rett skal være rett: Dagbladet nevner en setning om at opplysningene kanskje ikke er korrekte. Dagbladet innrømmer det «finnes knapt journalister eller andre i landet, som kan verifisere de mange opplysningene som kommer ut.» Likevel hevder avisen «det gir et hjerteskjærende innblikk i virkeligheten».

Den skriver også «en rekke Twitter-kontoer skriver meldinger om at Banas Twitter-konto er falsk, og at moren bruker dattera for å driver (sic) propaganda.»

Dagbladet burde huske at slike ting har skjedd før. Avisen rapporterte om «Gay Girl in Damascus’ i 2011, som var en falsk nyhet. Den lesbiske jenta som rapporterte på sosial medier fra Syria, viste seg å være en middelaldrende mann i Skottland. Forøvrig var det the Guardian, samme kilde som Dagbladet nå bruker, som brukte denne bloggeren i det uendelige. Historien sluttet med at ‘Gay Girl’ ble kidnappet som forklaring på hvorfor hun sluttet å skrive. Svindelen ble avslørt like etter. Siden Dagbladet har falt for denne type historie før, burde det rope varsko i redaksjonen når Bana «ikke kan verifiseres».

Så til selve Bana:

Vi blir fortalt at Bana bor i Aleppo med hennes foreldre. Moren Fatemah er lærer og styrer Bana sin twitter-konto og twitrer noen ganger selv. Hennes far jobber i justisdepartementet for lokalrådet, (hva nå det betyr: Området er helt kontrollert av al Nusra, som har etablert sitt eget råd.)

Aleppo-east-council.png
Faren til Bana jobber i justisvesenet til disse karene

Det finnes lite som faktisk forbinder jenta med Aleppo. Twittter-aktiviteten er svært høy for noen som lever uten strøm og internett mesteparten av tida. Det finnes ting som denne bisarre videoen fra november, som er ment å forbinde familien med byen. Mora Fatemah snakker, med barnelyder i bakgrunnen, mens filmen viser en bombing i Aleppo. Ingen personer vises, lyden er åpenbart lagt på senere. Faren vises aldri i videoene.

bana1

«Det er bedre å starte 3. verdenskrig enn å la Assad og Putin begå #holocaustaleppo». Den voksne som skrev det har en lav oppfatning om vår evne til rasjonell tankegang; utsagnet er vanvittig. Og det er imponerende at en 7-åring vet om Holocaust (de barna jeg kjenner på den alderen vet ikke mye om det). Er det meningen vi skal tro en sjuåring kom på dette på egen hånd og at ordene ikke ble lagt i munnen hennes?

Så har vi dette fra mora Fatemah:

bana 2.jpg
Så mora trodde Bana var drept og det første hun gjorde var å legge det ut på sosiale medier (med hashtag og alt)? Så skjønte hun at det ikke var datteren og twitrer fortsatt ufortrødent videre.

De eneste hensikten med Bana sine beskjeder er å fortelle oss om bombingen av Aleppo av Putin og Assad, samt å be oss om å gjøre noe med det. De er alle variasjoner over det samme temaet. Vesle Bana begynte sterkt, med 20 tweets hennes første dag, den 24. september, og har greid lignende siden da. Rekorden var 120 den 4.oktober.Twitter-kontoen hennes fikk 65.000 følgere før 3. oktober. Dette tyder på at det er Internett-kyndige folk som står bak.

Hensikten med denne fortellingen er å få fram en Vestlig flyforbudssone (orwellsk ordbruk: flyforbudssone betyr at NATO skal teppebombe landet), som har vært ønsket av ‘opposisjonen’ siden starten i 2011, som en gjentagelse av suksessen deres i Libya.

De bruker den vanlige personifiseringen av motstanderne ‘Assad»og ‘Putin’. Hensikten med denne oppskriften, som har blitt brukt om og om igjen de siste 75 årene – motstanderen er alltid Hitler og vi lever i 1938 – er at vi må handle nå, uten å tenke etter!

Dagbladet nevner i forbifarten en kritikk mot jenta, «at engelsken hennes er for god til å være sann.» Det er å si et forsiktig. Hun snakker knapt engelsk, eller så rettere sagt, så mye engelsk man kan forvente av en syvåring som lærer det som fremmedspråk. I dette videoklippet staver hun seg åpenbart gjennom en nedskrevet tekst. Å hevde at hun selv har skrevet twitter-meldingene er å fornærme oss som lesere.

Kontoen ble slettet fra twitter for et par timer siden. Man aner en lignende skjebne som ‘Gay Girl in Damascus’ som ble ‘kidnappet’. I det minste er Bana en ekte person, og forhåpentligvis lever hun i beste velgående i Tyrkia eller et annet sted i utlandet.


Artikkelen er skrevet med bruk av Barbara McKenzies artikkel for 21st Century Wire

Reklamer