Obama utvider den globale rekkevidden av dødsskvadroner

«Obama har normalisert ideen om at presidenter får lov til å ha store hemmelige drapsprogrammer til rådighet.»

hund-i-fallskjerm

Av Patrick Martin

I en stor utvikling som bare knapt ble rapportert av establishment-pressen, har president Obama gitt enorme ny rekkevidde til Pentagons Joint Special Operations Command (JSOC). Han autoriserer den til å nå utføre attentater over hele verden.

Enhetene i JSOC har lenge vært brukt av sjefen for de seks store regionale militærhovedkvarterene, for eksempel Centcom, som dekker Midtøsten og Sentral-Asia, til å gjennomføre operasjoner mot terrorisme. En slik enhet, Seal Team Six, utførte drapet på Al Qaida-lederen Osama bin Laden i mai 2011.

Obama har godkjent et forslag om å gi JSOC selvstendig myndighet til å operere utenfor de regionale kommandoene. I hovedsak, vil den nå fungere som en globalisert dødsskvadron. JSOC-enheter vil omgå de regionale sjefene og rapportere direkte til Pentagon.

Ifølge Washington Post, «Oppdragene kan skje langt utover slagmarkene på steder som Irak, Syria og Libya, hvor Joint Special Operations Command (JSOC) har utført hemmelige operasjoner i det siste. Når prosessen er sluttført, vil det heve JSOC fra å være en høyt verdsatt angrepsverktøy som brukes av regionale militære kommandoer,» til å være en ny selvstendig innsatsgruppe.

Mandatet til den nye etaten , som vil få navnet «Counter-External Operations Task Force», eller Ex-Ops i Pentagons sjargong, vil omfatte hele planeten. Dette betyr amerikanske militære dødsskvadroner kan sendes nesten hvor som helst, fra europeiske byer til søramerikanske jungler, inkludert USA selv.

Ifølge avisen, har en omorganisering som gjør anti-terrorisme til en uavhengig, global kommando, vært diskutert i Pentagon i 15 år, siden terrorangrepene den 11. september 2001. Hittil var det alltid avvist med den begrunnelse at det ville føre til friksjon med regional sjefer og skape dobbeltarbeid i kommandostrukturer.

Avisen tok ikke opp spørsmålet om hvorfor nå, ti og et halvt år senere, Obama-administrasjonen har bestemt seg for å begynne med dette nye globale initiativet. Beslutningen er sannsynligvis, i hvert fall delvis, et svar på fiaskoen av USAs «krig mot terror» fra standpunktet av de globale målene for amerikansk imperialisme.

De amerikanske krigene i Afghanistan, Irak, Libya og Syria og evige droneangrep i andre land, inkludert Pakistan, Jemen og Somalia, har påført katastrofale nivåer av død og ødeleggelse, men de har ikke oppnådd håpet om hegemonisk kontroll over regionen og dens enorme energiressurser. Obamas avgjørelse representerer en vilje til å trappe opp USAs militære vold i Sentral-Asia, Midtøsten, Nord-Afrika og utover.

En annen sannsynlig vurdering er muligheten for at den pågående militære offensiver mot Den islamsk statens territorier i Syria og Irak, og spesielt beleiringen av Mosul, kan føre til tusenvis av ISIS-militante sprer seg og begynner med terrorangrep utenfor Midtøsten.

Forsvarsminister Ashton Carter reiste til Paris forrige måned med sammen Raymond Thomas, leder for spesialstyrkene. De hadde samtaler med sikkerhetsbyråkrater fra flere europeiske land. Et viktig tema var virkningen for Europa av den plutselig svekkelsen i ISIS sin militære stilling i Irak og Syria. Carter fortalte sine europeiske kolleger at JSOC «har blitt satt i spissen» for motvirke ISIS sine eksterne operasjoner, den første omtalen av den forestående omorganiseringen i Pentagon.

Artikkelen forsøkte å presentere omorganiseringen godkjent av Obama som et forsøk på å sette begrensninger på driften av spesialstyrker under den innkommende Trump-administrasjonen, inkludert «godkjenning fra flere etater før et droneangrep og retningslinjer slik at ‘det er nesten sikkert’ at ingen sivile blir drept.» Men disse begrensningene er kun for kosmetiske formål. De har ikke stoppet masseslakt av sivile av raketter avfyrt fra droner.

Trump er ikke på noen måte bundet av dekretet utstedt av Obama. Den fascistiske påtroppende presidenten har allerede gjort sine hensikter klare når det gjelder amerikanske spesialstyrker. Han har lovet å beordre drap på konene og barna av mistenkte ISIS-kjempere, en krigsforbrytelse under Genève-konvensjonene.

De siste dekretene fra Det hvite hus tjener til å forenkle disse morderiske hensiktene. For mindre enn en måned siden, kjempet Obama mot valget av Trump. Obama fordømte ham som uskikket til å være øverstkommanderende og en trussel mot verden. Nå, som magasinet Foreign Policy skrev «overlater Obama den innkommende Trump-administrasjonen verktøy for å føre krig som ingen president har hatt før.»

[..]

Tidligere denne måneden, den rapporterte den britisk-baserte avisen Guardian at «Barack Obama ikke vil stramme inn reglene for amerikanske droneangrep i forkant av Donald Trumps innsettelse.» En talskvinne for Amnesty International USA, Naureen Shah, sa til avisen, «Obama har normalisert ideen om at presidenter får lov til å ha store hemmelige drapsprogrammer til rådighet.»

Disse hendelsene kaster et ny og skummelt lys over rapporter om hyppige diskusjoner bak lukkede dører mellom Obama og Trump i løpet av de tre ukene siden valget 8. november. «De har snakket jevnlig om mange problemer,» sa Trumps kampanjeleder Kellyanne Conway på CNN sist søndag.

Obama har gjort seg møyen, etter hans første uttalelser etter valget, med å avfeie den bitre ordbruken under valgkampen. Han erklærte at valgkampen mellom demokratene og republikanerne bare var «et internt basketak» [an intermural scrimmage].

Begge partier representerer den samme klassen, det amerikanske finansaristokratiet. Dets globale interesser forsvares, når det kommer til stykket, av døden og ødeleggelsen påført av den amerikanske militærmaskinen.


Artikkelen er forkortet.

http://www.wsws.org/en/articles/2016/11/29/jsoc-n29.html

Reklamer