Erdoğan med krigserklæring: Tyrkiske styrker i Syria for å styrte Assad

erdogan war.jpg

 

Av Adam Garrie

Tyrkia har ulovlig sendt soldater, artilleri og infanteri inn og ut av Syria under mye av den nåværende konflikten. Men nå har skyggekrigen ved hjelp av stråmenn som Tyrkia har ført mot Syria, nettopp blitt offisiell.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har nettopp kunngjort at tyrkiske tropper har gått inn i Syria med sikte på å fjerne president Assad fra makten. Dette er en formell krigserklæring.

Hvis denne trusselen er reell, kan den personen som kan miste makten være Erdoğan selv, i stedet for Assad. Sommerens dårlig organiserte kuppforsøk i Tyrkia var forårsaket av dype splittelser i det tyrkiske samfunnet. Disse splittelsene var skapt av Erdoğans ekstreme og ofte maniske politikk. Selv om Erdoğan har hevnet seg sterkt mot mange av kupplederne og deres støttespillere, er hans posisjon langt fra så stabil som han kan kanskje tror den er.

Erdoğans kunngjøring kommer kort tid etter at Russland og Tyrkia forsonet seg etter en periode med svært anstrengte diplomatiske forbindelser. Denne situasjonen ble skapt etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly over Syria i 2015.

En del av forsoningsavtalen mellom Putin og Erdoğan sa at de to landene skulle samarbeide om Syria. Hvis Tyrkia har som mål å bruke sitt militære for å styrte Assad, er denne avtalen så godt som død. I tillegg, ved å erklære krig mot den legitime regjeringen i Syria, har Tyrkia ved forlengelse erklært krig mot Russland.

Den lettsindige måten Erdoğans driver utenrikspolitikk på, kan godt være det som vil vil være hans endelikt. Han er åpenbart redd for at når Donald Trump overtar makten, vil alle de store internasjonale aktørene være imot regimeendring, som er et felles ønske for Tyrkia og terroristene som opererer i Syria.

Erdoğan vurdere sannsynligvis dette, samt det faktum at hans forsøk på å få et større fotfeste i Nord-Irak ikke går som planlagt. Den vestlige-ledete koalisjonen mot ISIS i Mosul gjør ikke de fremskrittene dens ledere forventet. De kurdiske styrkene som Tyrkia gikk inn i Irak for å eliminere, ser ut til å kjempe bedre enn Tyrkia.

Like viktig er det fortsatte mislykketheten av den såkalte Free Syrian Army, et navn som regelmessig blir gitt til de anti-statlige terroristene i Syria som arbeider tettest med Tyrkia. Siden de synes ute av stand til å gjøre hva Tyrkia ønsker de skal, kan Tyrkia være ute etter å gjøre jobben selv.

Ikke siden Amerika truet med å innføre en flyforbudssone over Syria, noe som ville ha satt russiske og syriske fly på bakken, har situasjonen i Syria kommer så nær en betydelig konflikt mellom store land.

Det finnes imidlertid to områder der det finnes håp.

Først av alt, er Erdoğan kjent for en oppblåst, krigersk og truende retorikk. Den er rettet mer mot hans hjemlige støttespillere enn et internasjonalt publikum. Dette kan være en av disse gangene.

For det andre, må medlemmer av den russiske regjeringen, kanskje til og med president Putin selv, snakke direkte med Erdoğan og forklare de fulle konsekvensene av hans handlinger. Dette kan bringe tyrkiske tropper i direkte konflikt med ikke bare russiske og syriske væpnede styrker, men også styrkene til Iran og Hizbollah.

USA trekker seg i realiteten litt ut konflikten, mens de syriske og russiske styrkene greier svimlende gjennombrudd i Aleppo. Tyrkiske styrker kan raskt finne at de står ovenfor motstandere som er like sterke som de er sinte.

Hvis ting går dårlig for Tyrkia i Syria, kan det føre til et langt mer organisert kupp mot Erdoğan, et som han ikke kan stoppe. Erdoğan har gang på gang vist seg å være litt gal. Hans neste trekk vil avgjøre hvorvidt han er også er dum.


Turkey invades Syria to remove Bashar al-Assad

Reklamer