Europeiske myndigheter ønsker å gi seg selv immunitet fra mediekritikk og granskning

 

 

 

gulliver
Regner det på presten, drypper det på klokkeren. Dette vil ha store konsekvenser også for Norge.

av Finian Cunningham

En nystartet etat satt opp av EU-kommisjonen for å angivelig motvirke ‘russisk propaganda’ skal utvides med mere offentlige penger og ressurser. Europeiske borgere skal finansiere mekanismene for å skape sin egen uvitenhet og feilinformasjon.

Denne uken i Europaparlamentet i Strasbourg, stemte et tvilsomt flertall for en pengeinnsprøytning for å utvide arbeidet til en media-vaktbikkje beregnet på å «avkrefte russisk propaganda.»

Den lite kjente media-etaten, som angivelig består av 11 ‘diplomater’, ble etablert for et år siden av den allmektige, men ikke-valgte, EU-kommisjonen. Mediaetaten har derfor intet demokratisk mandat. Den vil potensielt bestemme hvordan 500 millioner EU-borgere i fremtiden skal være i stand til i å få tilgang til nyheter og offentlig informasjon.

Det er åpenbart at den nevnte EU-mediegruppen er motivert av en ekstremt russofobisk partiskhet. En annen samling av sju parlamentarikere, ledet av den rabiat anti-russiske polske parlamentarikeren Anna Fotyga, jobber i tandem med denne vaktbikkja. 57-åringen, som er medlem av ‘Alliansen av konservative og reformatorer i Europa’ i EU-parlamentet, har jevnlig anklaget Russland for ‘aggresjon’ i Ukraina og mot Europa generelt.

Fotyga sin selvutnevnte media-etat, dominert av østeuropeiske anti-russiske interesser, produserte en rapport tidligere i år med tittelen ‘EUs strategiske kommunikasjon med sikte på å motvirke propaganda’. Dette hysteriet anklager den russiske nyhetskanalen RT og nyhetsbyrået Sputnik for å vær propagandaverktøy for Kreml, som sår splid og uenighet blant medlemslandene i EU.

I rapporten heter det: «Den russiske regjeringen bruker et bredt utvalg av verktøy og instrumenter, for eksempel tankesmier […], flerspråklige TV-stasjoner (f.eks. Russia Today), pseudo-nyhetsbyråer og multimediatjenester (f.eks. Sputnik) [ …], sosiale medier og Internett-troll, for å utfordre demokratiske verdier, dele Europa, samle intern støtte og skape oppfatningen av mislykkede stater stater i EUs østlige naboer.»

Det var i stor grad dette tendensiøse ‘studien’ som dannet grunnlaget for Europaparlamentets beslutning denne uken om å øke midlene til mediaprogrammet for å «avkrefte russisk propaganda.»

Hvor mye nye penger som skal bli utbetalt til media-vaktbikkja, er ikke klart. Men til syvende og sist vil den bli finansiert av EU-borgere, som garanterer medlemsstatenes økonomiske bidrag til den Brussel-baserte blokken av 28-nasjoner.

Der er verdt å legge merke til at avstemningen i EU-parlamentet denne uken langt fra var overbevisende. 304 parlamentsmedlemmer stemte for ekstra midler til etaten, for ‘arbeid mot russisk propaganda’, mens 179 parlamentsmedlemmer stemte mot. Ytterligere 208 parlamentarikere avsto. Det tyder på utbredte bekymringer blant lovgivere om funksjonen og troverdigheten av å «avkrefte russisk propaganda.»

Så her har vi et utfall hvor en forsvinnende liten gruppe ikke-valgte ansiktsløse byråkrater og ideologisk drevne politikere som tydeligvis ønsker konflikt med Russland, er i stand til å forme en viktig område av utenrikspolitikken for hele EU-blokken og dessuten betydelig påvirke allmennhetens rett til tilgang til fri informasjon.

Anklagene om «russisk statsstøttet propaganda» har blitt betent med nye påstander fra vestlige ledere, som USAs president Barack Obama og Tysklands forbundskansler Angela Merkel. De hevder at «falske nyheter» undergraver vestlig demokrati. Disse påstandene har i sin tur fulgt måneder av rapporter fra ulike NATO-tilknyttede tankesmier som har påstått at russiske nyhetstjenester er fronter for Kreml-inspirert desinformasjon.

Politisk press blir nå lagt mot leverandører av Internett og sosiale medier, for eksempel Google og Facebook. Kravet er at de skal forby «falske nyheter» fra sine nettverk. Merkel har selv erklært denne uken at hun akter å innføre lovgivning som vil tvinge Internett-selskapene å «regulere falske nyheter.»

Det er ikke klart hvor langt denne utviklingen vil gå. Vest-baserte Internett-selskaper kan pålegge generell sensur. Et annet spørsmål er hva som er grensene for utpeking av hvilken informasjon og kilder som anses som «falske»?

Den politiske atmosfæren av russofobi som blir pisket opp av vestlige ledere, NATO-tilkoblede tankesmier og nå EU-parlamentarikere – og selve utpekingen av russiske nyhetstjenester som RT og Sputnik som «illegitime kilder» – alt dette gjør scenen klar for et forbud mot russiske medier.

EUs vaktbikkje som skal brukes for å «motvirke russisk propaganda», sa at den ville benytte måter for å «varsle Internett-brukere om falsk informasjon.» Antagelig innebærer dette å ansette nett-kommentatorer («troll») som vil skrive nedsettende kommentarer til nyhetsartikler som anses som Kreml-propaganda. Tilsynelatende er det ennå ingen krav om internettleverandører faktisk skal slette innhold. Men full sensur synes å være bare et kort skritt unna, gitt den nådeløse anti-russiske atmosfæren og kravene fra vestlige ledere om at «falske nyheter» undergraver demokratiet.

Den lumske naturen av det som utspiller seg, er illustrert av en angivelig hendelse forrige måned. Et belgisk jagerfly fra NATO, bombet Syria forrige måned. Den 18. oktober ble landsbyen Hassadjek i Aleppo rammet av luftangrepet, som drepte seks sivile, ifølge lokale kilder.

Flere nyhetstjenester, blant annet Reuters, publiserte deretter rapporter der Russlands forsvarsdepartement anklaget Belgia for å gjennomføre angrepene. Det var en del av den USA-ledede koalisjonens bombekampanje i Syria for angivelig å bekjempe islamistiske terrorgrupper.

Den russiske informasjon så ut til å være saklig. Den ga fly- og radardata som angivelig identifiserte de belgiske krigsflyene. Belgias ambassadør ble innkalt i Moskva for å forklare hvorfor den belgiske regjeringen syntes å benekte at dens luftvåpen var involvert i det dødelige angrepet. (Det er derfor jeg liker RT: les saken her o.a)

Det er urovekkende at nyhetsrapporter om den påståtte belgiske luftangrep i området rundt Aleppo forrige måned, er beskrevet som et eksempel på «falske nyheter» av EUs vaktbikkje under avstemmingen denne uken for å gi mere penger til enheten.

Dette har store – og skumle – konsekvenser. Enhver reportasje eller analyse – uansett hvor saklig eller faktabasert – som tilfeldigvis er plagsomme for politiske følelsene og omdømmet til EU-regjeringene, er dermed egnet til å bli stemplet «falske». Og derfor underlagt sensur.

Hva med rapporter om vestlige stater som leverer våpen til jihadistiske terrorgrupper? Eller rapporter om hvordan vestlige medier er i ledtog med propagandafronter for terrorister, som White Helmets, for å fabrikkere påstander om russiske overgrep i frigjøringen av den beleirede syriske byen Aleppo?

Alle slike rapporter kan verifiseres og dokumenteres. Men fordi de fornærmer offisielle vestlige påstander om deres engasjement i Syria, så kan slike «uakseptable» rapporter bare avfeies som «russisk propaganda.»

Les også: Vesten nærmer seg forbud mot russiske media

Dette markerer en dumdristig tillatelse, der europeiske og amerikanske myndigheter gir seg selv immunitet fra mediekritikk og granskning – bare ved å påberope seg en subjektiv, politisert påstand om at russiske nyhetsmedier er «falske» og ‘propaganda»

I mellomtiden, denne uka var Ukrainas president Petro Porosjenko gjest i Brussel hos EU-lederne. Der advarte han: «Den europeiske union er under svært alvorlig angrep fra Russland.»

Det er ikke snev av bevissthet blant europeiske medier og EUs egne vaktbikkjer om at Porosjenkos kjedelige tirader utgjør en grelt tilfelle av «falske nyheter.»

En dystopisk fremtid anes, der EU-borgere er forpliktet til å finansiere ikke-valgte mediaansvarlige som vil nekte dem kritiske nyheter og informasjon, mens de samtidig gir fritt løyve for den mest åpenbare anti-Russland propaganda.

Resultatet er at EU-borgere gradvis blir tvunget til å betale for sin egen hjernevasking.

Ikke rart et økende antall borgere er fremmedgjort fra EUs oligarkiske styre. Det fungerer som et tyranni som trenger å bli revet i stykker.


https://www.rt.com/op-edge/368261-eu-mep-resolution-rt/

Reklamer