De nykonservative prøver å hoppe ombord i Trump-skuta

Artikkelen er egentlig kun spekulasjoner om kabinettintriger og dermed strengt tatt amerikansk innenrikspolitikk, en ting jeg prøver å unngå på denne bloggen. Men i den grad lands politikk er bestemt av enkeltpersoner, er John Bolton en person som for vårt alles beste ikke bør få bestemme utenrikspolitikk.

john bolton.jpg
John Bolton

Av Wayne Madsen

Virkningen av Donald Trumps seier begynner å synke inn hos den profesjonelle politiske klassen i Washington. Nå begynner flere nykonservative fra George W. Bush sin regjeringstid et forsøk på å få toppjobber i Trump sitt overgangsteam og administrasjon. Mange av dem var motstandere av Trump fra begynnelsen.  Det mest bekymringsfulle av disse opportunistene er mannen som en stund var Bush sin ambassadør til FN, John Bolton.

Bolton er blant de mest radikale av de nykonservative. Han hjalp til å lage den katastrofale utenrikspolitikken under Bush. Bolton, som hevder å være tøff mot terrorisme, spesielt iransk ‘terrorisme’, tok en gang til orde for å sprenge de 10 etasjene i FN-bygningen i New York. Bush ga Bolton en midlertidig utnevnelse til å lede USAs delegasjon til FN, nettopp fordi Bolton lenge hadde tatt til orde for å bli kvitt FN. Boltons problemer med FN stammet fra den nykonservative memet at FN var ‘partisk’ fordi organisasjonen ofte var imot israelsk aggresjon og ekspansjonisme i Midtøsten. Ikke før begynte Trump prosessen med å velge viktige medlemmer av hans administrasjon, før Boltons navn ble nevnt som en mulig utenriksminister eller nasjonal sikkerhetsrådgiver.

Bolton og Trump deler enkelte utenrikspolitiske synspunkter, inkludert flytting av USAs ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem og rive i stykker atomavtalen med Iran. Der de har ulike meninger, er om amerikansk politikk overfor Syria, Russland og Ukraina. Trump er offentlig for å gjenopprette tettere amerikanske forbindelser med Russland, alliere seg med Russland og den syriske regjeringen i kampen Den islamske staten og andre jihadist-styrker, samt å anerkjenne Krims valg om å gå tilbake til den russiske føderasjonen.

bush-putin-i-2001
Bush og Putin i 2001, da var det ikke måte på vennskap og god øyenkontakt. Men samtidig drev USA med planer om rakettsystemer i Øst-Europa’mot Iran’.

I 2002, identifiserte Bolton Syria som en ‘bandittstat’ [rouge state], som i tillegg til Irak, kan «regne med å bli vårt mål.» Bolton støttet også jihadist-opprøret mot Assad. I oktober 2015, debatterte Bolton med den israelske brigadegeneralen Israel Shafir på en konferanse i Beverly Hills i California om Assads fortsatte makt i Syria. Shafir sa at han var bekymret for at hvis Assad ble styrtet, ville det bringe til makten krefter som ville sette Israels sikkerhet for fare. Bolton, som liker å tenke på seg som en ekspert på alt, men som bare er knapt funksjonell idiot i de fleste ting, støttet posisjonen til det israelske Likud-partiet og de nykonservative. Deres tankegang er at et sunnimuslimsk jihadist-regime i Syria er å foretrekke fremfor Assad.

I et radiointervju i juli 2016, kom Bolton med sterk kritikk av den republikanske presidentkandidatens uttalelse til The New York Times. Trump sa han ville hjelpe NATO-stater bare i tilfelle et russisk angrep. Bistanden, sa Trump, ville bare komme etter en gjennomgang av om landene hadde oppfylt sine NATO-forpliktelser overfor USA. Bolton krevde at Trump trakk tilbake sin uttalelse umiddelbart og endret sin posisjon angående Russland til Ronald Reagans, som var «fred gjennom styrke.»

Han gjentok andre nykonservative yndlingstemaer. Bolton anklaget Trump for å «oppmuntre russisk aggresjon.» Bolton forsvarte de enorme amerikanske militærutgiftene på NATO fordi «færre amerikanere vil dø hvis vi avskrekker Russland eller andre angripere fra å invadere.» Bolton erklærte også at Russland var «en dolk mot hjertet av den mest vellykkede militære/politiske alliansen i menneskehetens historie.»

Nå er vurderer Trump angivelig Bolton for en høy utenrikspolitisk posisjon i hans administrasjon.
[..]

En annen fremtredende nykonserrvativ som blir nevnt for en ledende stilling i Trumps utenrikspolitiske apparat, er Boltons tidligere pressetalsmann og assistent i FN, Richard Grenell. Han var talsmann for nasjonal sikkerhet for republikanernes presidentkandidat Mitt Romney i 2012. Grenell trakk seg, kort tid etter hans åpent homofile legning skapte protester hos evangeliske kristne og mormoner som støttet Romney. Mens han var Boltons personlige assistent i FN, skapte Grenell raseri hos diplomater, FN-medarbeidere og FNs pressekorps med hans arrogante stil, som etterlignet hans sjef i alle henseender.

I mars 2011, oppfordret Bolton USA til å myrde Libyas leder Muammar Gaddafi, noe utenriksminister Hillary Clinton godkjente senere samme år. Deretter lo hun om det etter at Gaddafi ble brutalt torturert.

Trump, på den annen side, sa han aldri støttet invasjonen av Libya. Videre, diskuterte Trump angivelig planer med Gaddafis ambassadør i Washington. Planene angikk et enormt feriested på Libyas middelhavskyst. Anlegget skulle bygges gjennom en lisensavtale mellom Libya og Trump-organisasjonen. Da Gaddafi besøkte FN i 2009 og New Yorks borgermester Michael Bloomberg nektet å la han slå opp sitt telt i Central Park, tilbød Trump den libyske lederen sin eiendom i bydelen Westchester. Trumps vennskap og forretningsplaner med Gaddafi, som inkluderte investeringer for Libyas statlige investeringsfond, var helt motsatt av Boltons oppfordring til å drepe den libyske lederen.

obamedvev_onpage aprispøk 2009.jpg
Også Obama prøvde å godsnakke Russland i 2009. Vi ser hvordan det endte noen år senere, nesten i atomkrig.

Angående Ukraina, ba Bolton om at Russland skulle bli kastet ut fra G8 og pålegges økonomiske straffesanksjoner. Trump har også en blandet historie om Ukraina. Han roste ‘reformer’ utført av daværende president Mikhail Saakasjvili i republikken Georgia. Men Saakasjvili er en kjent medarbeider av Trumps nemesis, den globale hedgefond-oligarken George Soros. Saakasjvili flyktet senere fra Georgia midt under en etterforskning av han. I dag er Saakasjvili en borger av Ukraina, hvor han akkurat nå organiserte en nykonservativt politisk parti etter å ha gått av som guvernør i Odessa-regionen.

Bolton er fortsatt urokkelig i sin oppfatning om at Bush-administrasjonens beslutning om å invadere og okkupere Irak var riktig. Trump sa mange ganger i løpet av kampanjen at Bush-administrasjonens avgjørelse var feil. Men i et annet eksempel på Trumps resirkulering av diskrediterte nykonservative i sin mulige administrasjon, blir tidligere CIA direktør James Woolsey, som fikk sparken av president Bill Clinton i 1994, nevnt som et ledende medlem av Trump-administrasjonen.

Det var Woolsey som senere var forkjemper for den mest uredelige fronten noen gang skrapt sammen av CIA, den irakiske National Congress of Iraq, ledet av svindleren Ahmed Chalabi. Med støtte fra det kjente lobbyfirmaet BKSH, overbeviste Woolsey og Chalabi både Clinton- og Bush-administrasjonene til å  i prinsippet forplikte seg til å styrte Saddam Hussein. […] Woolsey og Chalabi var også involvert i påfunnene av en viss Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, kjent for CIA som «Curveball.» Curveball er fortsatt ansett av CIA som den verste falske etterretningskilden etaten noengang brukte. Han ga dem hundrevis av sider med falske irakiske etterretnings-dokumenter om det som viste seg å være ikke-eksisterende irakiske mobile biologiske våpenlaboratorier. De falske ‘bevisene’ ble delvis brukt som begrunnelse for den amerikanske invasjonen og okkupasjonen av Irak.

Det finnes flere andre beryktede nykonservative som vurderes av Trumps overgangsteam, som ledes av visepresident Mike Pence, med hjelp av Trumps svigersønn Jared Kushner. […]. Jared Kushners avis, The New York Observer, er en forkjemper for nykonservative kampsaker , spesielt når det gjelder å opprettholde en amerikansk hard linje mot Russland, Kina, Palestina, Venezuela, Cuba og andre land.

Ingenting godt kan komme fra å ha med seg nykonservative. Dumdristige nykonservative utenlandske operasjoner ødela Jimmy Carters administrasjon og fikk nesten Ronald Reagan stilt for riksrett. Nykonservative, noen som var rester fra George W. Bush-administrasjonen, skapte borgerkriger i Ukraina, Syria, Libya og Jemen. De skapte sivile uroligheter i Venezuela, Egypt, Tunisia og Honduras. Hvis man vurderer hvem Trump nå omgir seg med, ser det ut som hans administrasjon og Amerika har en vanskelig tid foran seg.


Artikkelen er en del forkortet
http://www.strategic-culture.org/news/2016/11/15/trump-worrisome-neo-con-brain-trust.html

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.