Hvordan går det med våpenprodusentene?

Her er aksjekursen på fem av de største våpenprodusentene i verden. Investorene er tydeligvis ikke svært bekymret for den nye amerikanske presidenten. Siden kursen har steget jevnt og trutt de siste månedene, kan man si at de ble betraktet som vinnere uansett hvem som ble president.

Trump har sagt så mangt gjennom valgkampen. Blandt annet har han sagt at de andre Nato-landene må bruke like mye av nasjonalproduktet på våpen som USA. Hvis dette blir den transatlantiske politikken (dvs. at våre politikere får lov å late som de er med på beslutningene), vil det bety en fordobling av europeiske våpenutgifter og en kjempeprofitt for disse selskapene.

Han vet å respektere Israel. Dette lover nye angrep på resten av Midtøsten og behov for nye våpen.

Likevel: fredsprisvinner Obama utførte talløse imperialistiske angrep på land i Midtøsten og Afrika, og førte hele verden flere ganger til randen av atomkrig. Obama, USAs første svarte president, begynt regjeringen mens fokus var på Africom – den militære ekspansjonen over hele Afrika. Den forrige regjeringen fortsatte å krysse av på dødslisten over land de ønsket å erobre, som de arvet fra Bush-administrasjonen (og kanskje tidligere). Hva kan Trump brukes til?

Det er en kontinuitet i amerikansk politikk gjennom nesten hundre år som overskrider enkeltpersoner. Kapitalinteresser vil til når det kommer til stykket styre politikk, og ikke andre veien rundt.

northrop-grumman
Northrop-Grumman, skaperen av bl.a. B-2 bombeflyet, et nesten ubrukelig våpensystem verdt 15 milliarder kroner per fly (som var mye penger på 1980-tallet).

general dynamics.png

raytheon.png
Rayethon pusler mye med raketter, som er en forbruksvare i krig.
bae.png
Anglo-amerikanske British Aerospace den siste måneden.
lockheed martin.png
Her er Lockheed Martin de siste 10  årene. Selskapet er skaperen av det beryktede F-35.
Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.