En samling tanker om amerikansk utenrikspolitikk

Defendants At Nuremberg Trials

Av William Blum

Louis XVI trengte en revolusjon, Napoleon trengte to historiske militære nederlag, det spanske imperiet i den nye verden trengte flere revolusjoner, den russiske tsaren trengte en kommunistisk revolusjon, de østerriksk-ungarske og ottomanske imperiene trengte en verdenskrig, Nazi-Tyskland trengte annen verdenskrig, Det japanske imperiet trengte to atombomber, det portugisiske imperiet i Afrika trengte et militærkupp hjemme, det sovjetiske imperiet trengte Mikhail Gorbatsjov … Hva vil det trenges for det amerikanske imperiet?

«Jeg tror ikke noen bevisst vil starte tredje verdenskrig. Situasjonen er nå mer som like før første verdenskrig, da stormaktene var bevæpnet og i klar i startgropa da en hendelse satte ting i bevegelse. Helt siden Gorbatsjov naivt endte den kalde krigen, har det enormt overmilitariserte USA aktivt omringet Russland med våpensystemer, aggressive militære øvelser og NATO-utvidelser. Samtidig, i de siste årene, har demoniseringen av Vladimir Putin nådd nivåer av krigspropaganda. Russerne har all grunn til å tro at USA forbereder seg på krig mot dem, og er sikker på å utføre defensive tiltak. Denne blandingen av omfattende militære forberedelser og propaganda mot en ‘ond fiende’ gjør det svært enkelt for en triviell hendelse å få det hele til å sprenges i luften.» – Diana Johnstone, forfatter av «Kaosdronningen. Hillary Clintons uhell»

I september 2013 stod president Obama foran FNs generalforsamling og sa: «Jeg tror Amerika er enestående.» Året etter, i FN, klassifiserte presidenten Russland som en av de tre trusler mot verden sammen med Den islamske staten og ebola-viruset. Den 9. mars 2015, erklærte President Barack Obama at Venezuela var «en uvanlig og ekstraordinær trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og utenrikspolitikk».

Vladimir Putin, da han talte til FN i 2015, og henvendte seg til USA om deres utenrikspolitikk: «Er dere klar over hva dere har gjort?»

Siden slutten av 2. verdenskrig, har USA:

-Forsøkt å styrte mer enn 50 utenlandske regjeringer, de fleste som ble demokratisk valgt.
-Sluppet bomber på folk i mer enn 30 land.
-Forsøkt å drepe mer enn 50 utenlandske ledere.
-Forsøkt å undertrykke en populistisk eller nasjonalistisk bevegelse i 20 land.
-Grovt blandet seg inn i demokratiske valg i minst 30 land. *
-Pluss … men vanskelig å tallfeste … har vært mer involvert i praksis av tortur enn noe annet land i verden … i over et århundre … de ikke bare utfører selve torturen, men lærte den til andre, og ga håndbøker, og skaffet til veie utstyret.

* Se kapittel 18 av William Blum, «Rogue State: En guide til verdens eneste supermakt»

Den 28. oktober ble 2016 Russland stemt ut av FNs menneskerettighetsråd. Samtidig vant Saudi-Arabia en ny periode, ubestridt. Vet noen George Orwells e-postadresse?

En million flyktninger fra Washingtons kriger flommer nå over Europa. De rømmer fra Afghanistan og Irak; fra Libya og Somalia; fra Syria og Pakistan.

Tyskland tar imot mange syriske flyktninger på grunn av sin skyldfølelse fra verdenskrigen. Hva vil USA gjøre i fremtiden på grunn av sin skyld? Men amerikanerne ikke er oppdratt til å føle slik skyldfølelse.

«Planen er for USA å styre verden. Den åpne temaet er å handle på egenhånd, men det hele er til syvende og sist et spørsmål om dominans. Det krever at USA skal opprettholde sin overveldende overlegenhet og hindre nye rivaler i å stige opp til å utfordre det på verdensscenen. Den krever herredømme over både venner og fiender. Den sier ikke at USA må være sterk, eller sterkest, men at vi må ha absolutt dominans» Visepresident Dick Cheney, i et foredrag til krigsskolen West Point, juni 2002

To i gjøkeredet:

«Vi er, som et empirisk faktum og fra unektelig historie, den største forkjemperen for det gode som verden noensinne har kjent. … Trygghet og frihet for millioner av mennesker over hele verden har vært avhengig av USAs militære, økonomiske, politiske og diplomatiske makt.» Dick Cheney og Liz Cheney: «Hvorfor verden trenger et sterkt Amerika» (2015)

Utenriksdepartementets talsmann Mark Toner: «Assad må bort, selv om Syria må bort med ham.»

Mange av avgjørelsene Obama-administrasjonen har gjort i sin Cuba-politikk, følger Bill Clintons; som uttrykt i anbefalingene fra arbeidsgruppe i 1999. Gruppen var fra tankesmia Council on Foreign Relations. Rapporten hevdet at «ingen endring i politikken bør ha den primære effekten å konsolidere eller ser ut til å legitimere den politiske status quo på øya.»

En vellykket amerikansk operasjon for regimeskifte i Syria ville gå på tvers klare interesser av den russiske staten. Disse inkluderer den sannsynlige bruken av Syria som en ny rørledningstrasé for å bringe gass fra Qatar til det europeiske markedet, og dermed svekke Gazprom, Russlands største konsern og største eksportør. At Assad nekter å vurdere en slik trasé, spilte en betydelig rolle i hvorfor Qatar pøser milliarder av dollar i våpen og penger til den syriske borgerkrigen, til hjelp for av anti-Assad styrkene.

«En krig med Russland vil være en atomkrig. Washington har forberedt seg på det. Washington har forlatt ABM-avtalen, skapt hva de tror er en antirakettskjold, og forandret krigsdoktrinen til å tillate at USA angriper først med atomvåpen. Alt dette er selvsagt rettet mot Russland, og den russiske regjeringen vet det. Hvor lenge vil Russland sitte der å vente på at Washington angriper? » – Paul Craig Roberts, 2014

Iran undertegnet en atomavtalen med USA tidligere i år ved å godta å stoppe det som landet aldri gjorde. Enhver iranske ambisjon om atomvåpen, reell eller innbilt, er selvfølgelig et resultat av amerikansk fiendtlighet mot Iran, og ikke omvendt.

Hvis EU hadde et selvstendig og rasjonelt styre, ville den absolutt forby ethvert medlemsland fra lagring av amerikanske atomvåpen eller å være vert for en amerikansk base for rakettforsvar eller andre militærbaser hvor som helst nær Russlands grenser.

Full Spectrum Dominance – dominans på alle områder – er et begrep Pentagon elsker å bruke for å snakke om total kontroll over planeten: land, sjø, luft, verdensrommet og cyberspace. Kan du forestille deg noe annet land snakke på denne måten?

Henry Kissinger i fredsforhandlingene i Paris, september 1970: «Jeg nekter å tro at en liten fjerderangs makt som Nord-Vietnam ikke har et bristepunkt.»

I 2010 offentligjorde WikiLeaks en kabel sendt til amerikanske ambassader av daværende utenriksminister Hillary Clinton. Hun skrev dette: «Saudi-Arabia er fortsatt en svært viktig økonomisk støttespiller for al-Qaida, Taliban, al Nusra og andre terrorgrupper … over hele verden.» Dette måtte vel sikkert ha ført til Washingtons mye brukte våpen: sanksjoner av ulike slag. Det gjorde det ikke.

Den amerikanske generalen Barry McCaffrey, april 2015:«Fordi NATOs reaksjon så langt på Putins aggresjon har vært å sende en håndfull styrker til Baltikum for å vise ‘vilje’, som bare har overbevist Putin at alliansen enten er uvillig eller ute av stand til å kjempe. Så vi bør endre hans kalkyle ganske snart, og bestride Putins uttalte doktrine, at han er villig til å gripe inn militært i andre land for å ‘beskytte’ russisktalende mennesker. For Guds skyld, sist gang vi hørte det var like før Hitler invaderte Sudetenland.»

Nei, min kjære general, vi hørte det gjentatte ganger i [1983], da USA invaderte den lille nasjonen Grenada, for å beskytte og redde hundrevis av amerikanere som angivelig var i fare fra den nye venstreorienterte regjeringen. Det hele var en svindel, ikke mer enn en unnskyldning for å styrte en regjering som som ikke trodde at det amerikanske imperiet var Guds gave til menneskeheten.

Siden 1980 har USA grepet inn i fjorten muslimske land, i verste fall invadert eller bombet dem. De er (i kronologisk rekkefølge) Iran, Libya, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia, Bosnia, Saudi-Arabia, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Jemen, Pakistan, og nå Syria.

Hvordan vår endeløse skrekkhistorie i Midtøsten begynte. Radiotale av George W. Bush den 28. september, 2002:

«Det irakiske regimet innehar biologiske og kjemiske våpen, er i ferd med å gjenoppbygge anlegg for å lage mer, og ifølge den britiske regjeringen, kan starte biologiske eller kjemiske angrep på så lite som 45 minutter etter at ordren er gitt. Regimet har langvarige og vedvarende bånd til terrorgrupper, og det er al-Qaida-terrorister inne i Irak. Dette regimet søker en atombombe, og med spaltbart materiale kan den bygge en innen et år.»

Men … bare seks uker før 9/11, sa Condoleezza Rice til CNN:

«La oss huske at hans [Saddams] land i praksis er delt. Han kontrollerer ikke den nordlige delen av landet sitt. Vi er i stand til å holde hans våpen fra ham. Hans militære styrker har ikke blitt gjenoppbygd.»

Faktum er at det er mer deltakelse fra den cubanske befolkningen i styret av landet sitt enn det er av den amerikanske befolkningen i styret av sitt. En viktig årsak er fraværet av de mange private selskapene som utøver stor innflytelse i USA over alle aspekter av livet.

«USA omringer febrilsk Kina med militære våpen, avanserte fly, marineflåter og en rekke militære baser fra Japan, Sør-Korea og Filippinene gjennom flere nærliggende mindre øyer i Stillehavet til sin nye og utvidede base i Australia … Den amerikanske flåten, hangarskip og ubåter patruljerer farvannet nær Kina. Krigsfly, overvåkingsfly, droner og spionsatellitter dekker himmelen og skaper en symbolsk mørke midt på dagen.» Jack A. Smith, Counterpunch.

Krim hadde aldri frivillig forlatt Russland. Sovjetunionens leder Nikita Khrustsjov, opprinnelig fra regionen, ga Krim til Ukraina i 1954. Innbyggerne på Krim var alltid sterkt imot denne endringen og stemte overveldende for å vende tilbake til Russland etter det USA-skapte ukrainske statskuppet i 2014. Russlands president Vladimir Putin omtaler den ukrainske hæren som «NATOs fremmedlegion», som ikke jobber for Ukrainas nasjonale interesser. USA, derimot, insisterer på å stemple den russiske handlingen i Krim som en invasjon.

Putin angående Krim/Ukraina:

«Våre vestlige partnere opprettet ‘Kosovo-presedensen’ med sine egne hender. I en situasjon som er helt den samme som den på Krim, anerkjente de Kosovos løsrivelse fra Serbia som legitim, der de hevdet at ingen tillatelse fra et lands sentralmyndighet for en ensidig uavhengighetserklæring er nødvendig … Og Den internasjonale domstolen sa seg enig i disse argumentene. Dette er hva de sa; dette er hva de utbasunerte over hele verden og tvang alle til å godta – og nå klager de over Krim. Hvorfor det?»

Paul Craig Roberts:

«Absurditeten i det hele! Selv en idiot vet at hvis Russland skulle sende tanks og tropper inn i Ukraina, vil Russland sende inn nok til å gjøre jobben. Krigen ville være over i løpet av få dager hvis ikke bare noen timer. Som Putin selv sa for noen måneder siden: hvis det russiske militæret går inn i Ukraina, vil nyhetene ikke være skjebnen til Donetsk eller Mariupol, men fallet av Kiev og Lviv.»

I en stor undersøkelse av USAs politikk vis-à-vis Kina, publisert i mars 2015, sa den autoritative Council on Foreign Relations rett ut at «det er ingen reelle utsikter til å bygge grunnleggende tillit, fredelig sameksistens, gjensidig forståelse, et strategisk partnerskap eller en  ‘ny type forbindelser mellom store land’ mellom USA og Kina.» USA, sier rapporten, må derfor utvikle ‘den politisk viljen’ og militære evner til å håndtere Kina, for å beskytte viktige amerikanske interesser.»

«John F. Kennedy endret oppdraget for det latinamerikanske militæret fra ‘forsvar av halvkulen’ – en utdatert relikvie fra annen verdenskrig – til ‘indre sikkerhet’, som betyr krig mot den innenlandske befolkningen.» – Noam Chomsky

Cubanske baseball-spillere som er betalt en million dollar for å spille for et amerikansk lag er ikke «avhoppere», et ord som har klare politiske overtoner.

Boris Jeltsin var akseptabel for amerikanerne og europeerne fordi han ble sett på som en svak, bøyelig figur som tillot vestlig kapital frie tøyler i det nyåpnede russiske territoriet etter sammenbruddet av Sovjetunionen. Jeltsins tid var også en tid med tøylesløs korrupsjon av de russiske oligarkene, som var nært knyttet til vestlig kapital. Dette forfallet i kulturen stoppet opp med valget av Vladimir Putin to ganger som president mellom 2000-2008, og igjen i 2012.

Mange ISIS-ledere var tidligere irakiske offiserer som ble fengslet av amerikanske soldater. Kampen er ikke mot ISIS, den er mot Assad; på neste nivå er det ikke mot Assad, den er mot Putin; deretter, på neste nivå, er den ikke mot Putin, det er mot landet som er mest sannsynlig å stå i veien for amerikanske verdensherredømme, Russland. Og den vil vare alltid.

Å forbinde seg til det USA-baserte Internett, vil bety å kanalisere alt av Cubas kommunikasjon direkte til NSA.

George W. Bush har levd et relativt rolig liv i Texas, med fokus på hans malerkunst. «Jeg prøver å etterlate noe», sa han for et par år siden. Ja, ikke sant, George. Vi kan støtte noen av maleriene mot de store haugene av irakiske lik.

Seymour Hersh: «Amerika ville ha vært mye bedre, hvis, for 30 år siden, vi hadde latt Russland fortsette sin krig i Afghanistan … Feilen ble gjort av Carter-administrasjonen, som prøvde å stoppe russerne fra deres invasjon av Afghanistan. Vi ville vært i en bedre situasjon hvis vi hadde latt russerne slå Taliban.»(intervju med Deutsche Welle, 2 april 2014)

Vi vil bli vært i en enda bedre situasjon hvis vi ikke hadde styrtet den progressive, sekulære afghanske regjeringen. Dette ga opphav til Taliban i første omgang, og egget russerne til å gripe inn på deres grense for å unngå at den muslimske befolkningen i Sovjetunionen ble urolig.

Den tidligere utenriksminister Madeleine Albright i et intervju i 1998 oppsummerte presist hva USA mener om FN: «FN spiller en svært viktig rolle. Men hvis vi ikke liker det, har vi alltid muligheten til å følge våre egne nasjonale sikkerhetsinteresser, som jeg forsikre deg om at vi vil gjøre hvis vi ikke liker hva som skjer.»

Hun er nå en utenrikspolitisk rådgiver for Hillary Clinton.

«En leder som fører hans (eller hennes) nasjon til krig, er like dysfunksjonell i menneskehetens familie som en mor eller far som utfører overgrep er i en enkeltfamilie.» – Suey Kane

«Det tok litt tid før jeg ble fullt klar over at USA ikke ser mye behov for diplomati. Makt er nok. Bare den svake stoler på diplomati … Romerriket hadde ikke behov for diplomati. Heller ikke USA.» – Boutros Boutros-Ghali, FNs generalsekretær fra januar 1992 til desember 1996.

«Intervensjoner er ikke mot diktatorer, men mot de som prøver å omfordele: ikke mot Jiménez i Venezuela, men Chávez; ikke mot Somoza i Nicaragua, men sandinistene; ikke mot Batista i Cuba, men Castro; ikke mot Pinochet i Chile, men Allende; ikke mot Guatemalas diktatorer, men Arbenz; ikke mot sjahen i Iran, men Mossadegh; osv. » – Johan Galtung, nordmann, den viktigste grunnleggeren av freds- og konflikt-studier

«Ingen omtale ble gjort om at de kristne i Iraks hadde vært trygge og sikre under president Saddam Hussein – selv privilegerte – før president George Bush invaderte og ødela Irak. Vi kan forvente den samme skjebnen for de kristne i Syria om beskyttelsen av Assad-regimet blir revet bort av den amerikansk-skapte opprøret. Vi vil da felle krokodilletårer for Syrias kristne.»– Eric Margolis 2014

«Jødisk makt er evnen til å kneble debatten om jødisk makt.» – Gilad Atzmon

«Vi trenger en rettssak for å dømme alle de som bærer betydelig ansvar for det siste århundret – det mest morderiske og økologisk ødeleggende i menneskehetens historie. Vi kan kalle det tribunalet for krigs-, luft- og finans- forbrytelser og vi kan sette politikere og administrerende direktører og store medieeiere i på tiltalebenken med øretelefoner, som Eichmann, og tvinge dem lytte til bevis for hvordan de drepte millioner av mennesker, nesten drepte heler planeten og gjorde de fleste av oss langt mer elendige enn vi trengte å være. Selvfølgelig, ville vi ikke ha tid til å sikte dem én etter dem én. Vi ville måtte klumpe sammen alle banksterne fra Wall Street i en rettssak, tankesmier som Council of Foreign Relations i en annen, og eventuelle gjenværende folk fra Harvard Business School eller advokater fra Yale i en tredje. Vi trenger ikke dette for gjengjeldelse, bare for oppbyggelse. Så det trengte ikke være noen dødsstraff, men heller forvisning til en oversjøisk Nike-fabrikk med et løfte om evig taushet.» – Sam Smith

«Jeg har kommet til å tenke på eksport av ‘demokrati’ som den moderne motsvaret på hva misjonærer alltid gjorde av hensyn til å erobre og okkupere den ‘usiviliserte’ delen av verden på vegne av de som styrer. Jeg har sagt at ‘kirken’ oppfant begrepet konvertering ‘med alle tillatte midler’, selvfølgelig inkludert tortur og drap, som gjør ofrene en stor tjeneste, siden det var av hensynet å ‘redde’ deres udødelige sjeler. Dette er nå kalt ‘demokratisering’» – Rita Corriel

«Det er mer eller mindre umulig å minnes de falne i krig uten å forherlige dem, og det er umulig å forherlige dem uten å forherlige deres kriger.» – Paul Craig Roberts


https://williamblum.org/aer/read/146

Reklamer