Russland planlegger å kutte forsvarsbudsjettet med 30 prosent

Hvis dette skjer, vil det føre til stor fortvilelse hos NATOs militærbyråkrater og deres venner i media og akademia, men sikkert være til glede for folk i Russland. Jeg greier ikke finne sikker bekreftelse på tallene enda, men det er snakk om kutt (o.a.)

CqZxI7fWEAA7qAG.jpg large.jpg

Av Bryan MacDonald

Rapporter i russiske medier tyder på at Kreml er i ferd med å redusere militærutgiftene med hele 30 prosent. Dette må være vanskelig for NATO og alle disse «senioranalytikerne» som er avhengige av alliansen.

Har du hørt historien om et land så bestemt på å ta over Europa at de store mediebedriftene advarte om det nesten daglig i mange år, og dermed opprettholdt utallige karrierer?

Ledet av den «nye Hitler» (sitat fra kronprins Charles) som prøvde en «skummel gjenoppstandelse av Stalin» (Anne Applebaum), var landet «fristet til å ødelegge NATO, via Baltikum» (Edward Lucas). Dette landet var så skremmende at lederen av MI5 kunngjorde det var en «voksende trussel mot Storbritannia» da han var ute etter mer penger. For ikke å være dårligere, ba USAs forsvarsminister om et budsjett på 587 milliarder for å hjelpe «ta en sterk og balansert tilnærming for å avskrekke [Russlands] aggresjon.»

Så en dag, gjorde denne skremmende og kjempestore staten noe som virkelig gjorde de vestlige elitene lei seg. Dette var ikke å invadere en svakere nabo eller avfyre et par atomraketter eller gjenopplive konsentrasjonsleirene. Nei, fra deres synspunkt var dette langt verre. Dette fryktelige regimet kuttet plutselig sine militærutgifter med 30 prosent!

Så skrekkelig

Ja, du hørte riktig, disse folkene var så truende og avskyelige at de bestemte seg for å ramme den herskende klassen der det gjør dem mest vondt – i lommeboka. De viste absolutt ingen respekt for våpenindustrien og alle senioranalytikerne de betaler for. Jævlene ødelegger en nøye utarbeidet framstilling, på en utrolig ufølsom måte. Hvis det ikke allerede var klart: landet vi snakker om er Russland. Og med mindre du har bodd på Neptun de siste årene, vil du være klar over at Kreml stadig er på randen av følgende: invadere Baltikum; sende stridsvogner til Polen «over natten»; «snike seg inn i» Georgia; skape noe som kalles «Novorossija» i Ukraina; ødelegge Storbritannia; gripe Finland og gjøre forberedelser for atomkrig med USA.

All denne skremselspropagandaen tjener ikke bare til å sverte Russlands navn i Vesten, det opprettholder også militærutgiftene i Europa i en tid med økonomisk nedgang. Videre har det skapt en hel industri beregnet på å gi en liksom-akademisk velsignelse til alt dette tullet. Dette er tankesmie-industrien, som vanligvis er finansiert av (hovedsakelig amerikanske) våpenprodusenter, som tilfeldigvis er de største vinnerne fra alt dette hysteriet.

Den brutale virkeligheten

Nå har Kreml briljant trollet alle ‘senioranalytikerne’. Deres framstilling (‘narrativ’) vil snart ligge i ruiner, forutsatt at budsjettforslaget blir vedtatt. Hvis det var sant at Vladimir Putins regjering hadde planer om å annektere halve Europa, ville det være en merkelig tidspunkt å kutte forsvarsutgiftene med et så stort beløp. Imidlertid gjør regjeringen ikke dette frivillig. Fra et russisk perspektiv, midt i en langvarig økonomisk krise, koker det ned til det enkle valget av «våpen eller smør.» Og det ser ut ut til at Moskva klokelig har valgt sistnevnte.

I en ideell verden ville Russland fortsette med sin planlagte modernisering av hæren og øke sin evne til å vise makt. Men dette er ikke en ideell verden og landet økonomi er langt mindre sunn enn for et par år siden. Dermed vil militære midler kuttes med 1.000 milliarder rubler (100 milliarder kroner), eller med om lag 30 prosent, ifølge avisen Kommersant, som bruker data fra utkastet til det føderale budsjettet, som regjeringen sendte til Dumaen i slutten av oktober.

I de reviderte beregningene, foreslås de samlede kostnadene for nasjonalt forsvar i det føderale budsjettet for 2017 til 2,840 milliarder rubler (360 milliarder kroner ), eller 3,3 prosent av (nominelt) BNP. Likevel håper Moskva å gjennomføre ytterligere reduksjoner i de kommende årene, og tvinge det ned til 2,8 prosent av BNP innen 2019
.
Hvorfor nå?

Så, hvorfor gjør Russland plutselig dette? Vel, det er tre grunner. For det først begynner forberedelsene til neste presidentvalg snart, og Putins rådgivere frykter kanskje at å opprettholde store militærutgifter i møte med generelle nedskjæringer kan bli upopulær.

Faktum er at sosiale utgifter vil være det eneste området som ser en økning i 2017 – en kraftig økning – støtter dette argumentet.

Så er det lærdom fra årene under Leonid Bresjnev. Den siste gangen Moskva befant seg i en situasjon der prisene på råvarer kollapset, var på 1970-tallet. Den gang gjorde den tidligere sovjetiske statsministeren den fatale feilen å bli involvert i et våpenkappløp med NATO, akkurat da han minst hadde råd til det. Og vi vet alle hvordan det endte: Forsvarutgiftene nådde 15-20 prosent av BNP innen 1980 og Sovjetunionen kollapset noen år senere.

Mens den russiske eliten kanskje nyter litt sabelrasling av og til, ønsker den heller ikke å begå selvmord. De fleste av dem vokste opp i Bresjnev-tiden og er fullt klar over datidens feil. Som et resultat, er det klart hvorfor de neppe ønsker å gjenta dem. Og dette bringer oss til den tredje sannsynlige årsaken.

Kanskje Kreml rett og slett har fått nok av alle spenningene i de senere år, og ønsker å tone dem ned. Hvilken bedre måte å ødelegge NATOs nedlatende propagandakampanje enn ved fullstendig å undergrave den?

Den Washington-kontrollerte alliansen, og alle de som er avhengig av den for sitt levebrød, trenger en troverdig fiende for å rettferdiggjøre sin fortsatte eksistens og ekspansjon. Ved å frata dem en slik motstander, krøpler Kreml i virkeligheten NATO. På det nåværende tidspunkt, øker de vestlige maktene sine troppeutplasseringer i Øst-Europa – og har firedoblet NATOs utgifter der – mens Russland har tatt sparekniven fram for sitt eget budsjett.

Hvem ser nå ut som den aggressive?

https://www.rt.com/op-edge/365084-russias-invade-defense-spending/

Reklamer