Tett kamp om kanslerembetet

Berlin/NTB

Tett kamp om kanslerembetet

Det er nå mindre enn en måned til neste kansler vil bli valgt. Valget står mellom Eva Braun og en noe eldre Hermann Göring. Braun, som kom i det nasjonale rampelyset som kona til en tidligere kansler, har vist lederegenskaper på egenhånd. Hennes mann har holdt en lavere profil de siste årene, selv om han fortsatt av og til holder taler på valgmøter. Hun har vært forsvarsminister og en sterk forkjemper for ‘et sikrere hjemland’, som allment blir tolket som en villighet til mer krig i utlandet.

Kritikere har hevdet hun har mottatt upassende gaver til hennes veldedige dyrevernfond. Stiftelsen, eid av Braun og hennes mann, (begge anerkjent som «snille med dyr»), har mottatt store summer fra utenlandske makter. Enkelte stemmer hevder disse maktene, som Kroatias poglavnik Ante Pavelić og den japanske statsminister Tojo, er mindre opptatt av dyrevern og heller ser dette som en måte å gi penger til kanslerkandidat Braun i bytte for politiske tjenester. De peker på at stiftelsen, bortsett fra enkelte symbolske summer, ikke gir noe særlig til veldedighet.

Braun har også vært plaget med lekkasjer av hennes konfidensielle brevveksling. Kandidaten har prøvd å redusere effekten av dette potensielt eksplosive materialet med å anklage ‘utenforstående krefter’ for å stå bak. Den innflytelsesrike tankesmia Ernst Junger-stiftelsen, med nære forbindelser til Braun, skriver ‘Denne makten står bak all motstand over hele det politiske spektrumet mot en ansvarlig politikk. Kommunister og industrifolk; de er alle det samme. All motstand mot oss er betalt av utenlandsk gull. Noen annen forklaring er utenkelig.’

Dette er en velbrukt taktikk, som har fungert godt i tidligere kampanjer, blandt annet med stor suksess i kanslervalget i 1933. Om velgerne vil godta det også denne gangen, gjenstår å se.

Filantropen og forettningsmannen Hermann Göring er kjent for hans folkelige, noen vil si bombastiske, stil. Det som gjør valget av han mindre sannsynlig, er at nesten hele partieliten og militærapparatet er negativt innstilt til ham. Han lover en ny politikk som vil bety ‘mindre eventyr i utlandet’ (lenge en av grunnpilarene i nasjonen) og ‘konsentrere seg om innenlandske spørsmål’, selv om det er uklart hvordan han har tenkt å komme unna alle de tyske forpliktelsene i andre land over hele Europa og videre utover.

Han har også krevd at ‘allierte som Italia må trekke sin egen vekt’, der han påpeker at det tyske forsvarsbudsjettet er dobbelt så stort som det italienske som prosent av BNP, og krever at landet må kjøpe flere tyske våpen. «Skal vi forsvare dem, må de værsågod bidra til sitt eget forsvar.»

Pressen har gjort mye av hans mange flåsete uttalelser. Minister for kultur, presse og idrett, J. Goebbels, nekter for å ha en favorittkandidat og hevder ‘pressen ikke er ensartet. Den er i stand til å gjøre opp sin egen mening. Anklagene om at alle de store mediene har svært lignende ordlyd, viser bare at fornuftige mennesker tenker likt.’ Sjefredaktør i den innflytelsesrike avisen Völkischer Beobachter sier ‘Vi holder oss til de viktige temaene. At kandidatene har sagt noe stygt om Miss Deutschland er en alvorlig karakterfeil som vi med rette holder fokus på. Lekkete brev er noe vi holder oss for gode til å kommentere om.’

Til slutt spiller det kanskje ingen rolle. Begge er kandidater som kommer fra selve maktsystemet. Begge sier seg enig at Tyskland er ‘enestående’ og har et særlig ansvar for å spre tysk rett og tysk fred over hele verden. ‘Vi er et herrefolk, og andre folk bør være takknemmelig for at vi opprettholder den nåværende verdensorden’ som Göring sa det i den andre debatten mellom de to kandidatene.

‘Den forrige kansleren ble av onde tunger kalt ‘et middel for stålmagnat Fritz Thyssen til å selge mer stål’. Stålprodusentene og militær/sikkerhets-komplekset vil nok sørge for at også neste kansler vil lytte til deres råd.

Reklamer