USA beskylder Russland for «krigsforbrytelser» samtidig som faren for sammenstøt i Syria øker

samantha powers kerry.jpg
Samantha Powers, John Kerry

Av Jordan Shilton

Amerikanske og allierte diplomater gikk på offensiven mot Russland på et møte i FNs sikkerhetsråd søndag, med provoserende beskyldninger om at Moskva begikk «krigsforbrytelser» i Syria. Dermed demonstrer de sin vilje til å risikere en direkte militær konfrontasjon med atommakten.

Hastemøtet i Sikkerhetsrådet ble innkalt av de faste medlemmene USA, Storbritannia og Frankrike. Det uttalte målet var å framsette ubekreftede påstander om krigsforbrytelser mot Russland.

Med henvisning til angrepet på en FN-hjelpekonvoi sist mandag, fortalte USAs ambassadør til FN Samantha Power til møtet, «hva Russland sponser og gjør, er ikke antiterror; det er barbari.»

Hun fortsatte med å hevde at den syriske regjeringen, som startet en offensiv på torsdag for å ta de delene av Aleppo holdt av opprørere, ukritisk bombet boligområder med russisk støtte. «I stedet for å forsøke fred, fører Russland og Assad krig. I stedet for å hjelpe til med å få livreddende hjelp til sivile, bomber Russland og Assad humanitære konvoier, sykehus og førstehjelp som desperat prøver å holde folk i live,» hevdet Power.

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson gikk enda lenger, og fortalte et intervju til BBC søndag at Russland burde bli etterforsket for krigsforbrytelser.

Krokodilletårene fra amerikanske og britiske politikere angående påståtte brudd på menneskerettighetene, er grundig hyklersk. Sannheten er at sammenbruddet av den ukelange våpenhvilen tidlig i forrige uke, ble utløst av den overlagte bombingen av den syriske hærens stillinger av amerikanske fly – stillinger som var godt kjent for koalisjonsstyrkene. Angrepet gjorde det mulig for krigere fra Den islamske staten å ta kontroll over området. I tillegg, er de USA-støttede «opprørerne» dominert av den fanatiske al-Nuṣrah, den tidligere syriske grenen av al-Qaida. De har systematisk brutt vilkårene for våpenhvilen. Det er mulig det påfølgende angrepet på hjelpekonvoien kan ha blitt begått av disse styrkene, som har blitt anklaget for å hindre sivile fra å flykte.

Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin uttalte at å nå en fredsavtale i Syria var «nesten umulig» på grunn av Washingtons fortsatte støtte til al-Nusra. «De er bevæpnet med stridsvogner, pansrete personellkjøretøy, feltartilleri, rakettkastere … dusinvis og dusinvis av enheter, inkludert tunge våpen … Selvfølgelig kan de ikke ha laget dette utstyret selv. Alt dette har blitt mottatt av dem og blir fortsatt sendt til dem av sjenerøse vestlige støttespillere, der USA – formodentlig – ser den andre veien,» kommenterte Tsjurkins på møtet i Sikkerhetsrådet. Han fortsatte med å anklage al-Nusra for å blokkere humanitær hjelp til Aleppo og utføre vilkårlige angrep på de statskontrollerte områdene.

Sammenstøtene ble stadig kraftigere over hele landet søndag. Mellom 26 og 43 sivile ble rapportert drept i bombeangrep på østre Aleppo, som er kontrollert av anti-Assad styrkene dominert av al-Nusra. Samtidig utførte opprørere granatangrep på den regjeringskontrollerte byen Masyaf for andre dag på rad.

Det blir stadig tydeligere at Washington og dets allierte aldri så våpenhvilen som et middel til å få en slutt på den fem år lange konflikten. I stedet ble de enige om å avtalen for å kjøpe tid til å forsyne sine stråmenn-styrker, som hadde kommet under et voldsomt press fra Assads styrker, støttet av soldater fra Iran og Hizbollah, og for å forberede en massiv intensivering av krigen for regimeskifte i Damaskus .

Dette ble gjort klart søndag, da en uttalelse ble publisert som avviste eventuelle forhandlinger om å avslutte krigen. Uttalelsen ble signert av en stor samling av opprørsgrupper, hvorav mange er støttet av USA. De erklærte: «Forhandlinger under dagens forhold ikke lenger er nyttige og er meningsløse.»

I en offentlig demonstrasjon av at de ikke ville godta noe mindre enn en fullstendig kapitulasjon av Assad-regjeringen for sine planer om regimeendring, forlot Power og de franske og britiske FN-ambassadørene Sikkerhetsrådet da den syriske ambassadøren talte.

Det svært åpenbare målet med de aggressive fordømmelsene av Russland, er å gi et falskt påskudd for krig. Tidligere påstander var at Libyas leder Muammar Gadafi forberedte seg på å massakrere sivile i Benghazi i mars 2011 og de liggende påstandene om at syriske regjeringsstyrker utførte et angrep med giftgass i august 2013. Nå framsetter de ubekreftede påstander om russiske «krigsforbrytelser» mot sivilbefolkningen. Dette er en stadig gjentatt taktikk fra Washington og dets allierte, som bruker slik «menneskerettighets»-propaganda for å legitimere en enorm opptrapping av militær vold i hele Midtøsten.

De store medieselskapene har gått inn i full angreps-modus i sine bestrebelser på å demonisere Russland og framstille USA som en moralsk opprørt tilskuer. Artikler og tv-reportasjer siterer rutinemessig angrepet på hjelpekonvoien, som de sier er utført av Russland og den syriske regjeringen, uten noen solide bevis, som årsaken til sammenbruddet i våpenhvilen.

The New York Times publiserte enda en propagandaartikkel lørdag med tittelen «Fra paradis til helvete. Hvordan en hjelpekonvoi i Syria ble sprengt i filler» Forfatterne, Anne Barnard og Somini Sengupta, hevdet så godt som kategorisk at Russland hadde skylden. Basert på samtaler med anonyme kilder, inkludert noen som var forbundet med de pro-amerikanske og anti-Assad opprørerne, proklamerte the Times, «Til sammen, tyder intervjuer og annet materiale på at det var et vedvarende, koordinert angrep utført av russiske eller syriske fly, sannsynligvis begge.»

Rapporter dukket deretter opp søndag som hevdet at klaseammunisjon, hvitt fosfor, kjemiske våpen og tønnebomber ble brukt mot nabolag i Aleppo.

Den USA-skapte krigen for regimeskifte i Syria har allerede krevd livet til nær en halv million mennesker, tvunget mer enn halvparten av landets befolkning til å forlate sine hjem og ytterligere destabilisert hele regionen.

Demoniseringen av Russland gjør grunnen klar for en krig som raskt vil trekke stormaktene inn i en regional og global konflikt. Dette ble understreket av bemerkninger av general Joseph Dunford til Kongressen i forrige uke. Da han ble spurt av den republikanske senatoren Roger Wicker, hvis militæret kunne utføre ‘avgjørende tiltak for å innføre en flyforbudssone, svarte Dunford : «For øyeblikket, for oss å kontrollere alt luftrommet i Syria ville kreve at vi  går til krig med Syria og Russland… Det er en ganske fundamental beslutning som jeg absolutt ikke kommer til å fatte.»

Den militære toppledelsen i Pentagon støttet aldri våpenhvileavtalen og hadde ingen hensikt om å følge den. Som Dunford ærlig innrømmet til senatorene, «er Russland den viktigste trusselen mot våre nasjonale interesser.»

Til tross for åpen erkjennelsen av at en flyforbudssone vil bety krig, finner denne brann-stiftende politikken økende støtte, blant annet fra utenriksminister John Kerry. I august, støttet USA et tyrkisk inngrep i det nordlige Syria for å presse kurdiske opprørere fra grenseområdet. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har lovet å lage en såkalt ‘sikker sone’ i et stort område av det nordlige Syria. Dette ville innebære permanent nærvær av tropper fra et NATO-medlemsland i Syria, noe som skaper enda et brennpunkt med Russland.

Amerikanernes uvørne marsj til krig i Midtøsten, blir møtt med økende uforsonlighet fra deres motstandere i Damaskus og Moskva. I en tale i en debatt i FNs generalforsamling forrige uke, kategoriserte den syriske utenriksministeren Walid Muallem den amerikanske bombingen av den syriske hærstillingen, som drepte over 60 soldater og såret over 100, en bevisst handling. Damaskus «legger alt ansvar for aggresjonen på amerikanerne,» fortsatte han, før han la til, «Denne avskyelige aggresjonen beviser at USA og dets allierte er medskyldige til Den islamsk staten og andre terrorgrupper.»

Muallem fordømte også Tyrkias angrep i sterke ordelag, og erklærte at den USA-støttede operasjonen var et åpenbart brudd på syrisk suverenitet.

I et lengre intervju på russisk TV lørdag, advarte utenriksminister Sergei Lavrov om at Kreml var stadig mer uvillig til å inngå kompromisser i lys av Washingtons provoserende handlinger. Lavrov hevdet at ingen fremgang har blitt gjort i å skille Al-Nuṣrah og andre jihadist-styrker fra den såkalte «moderate» opposisjonen. Med mindre Washington tok skritt for å gjøre dette, «vil våre mistanker om at alt dette bare blir gjort for å ta presset av al-Nuṣrah, bare styrkes,» sa han.

Utenriksministeren fortsatte, og gjentok enda mer tydelige kommenterer fra torsdag: «Hvis alt igjen koker ned til å be Russlands og Syrias luftforsvar om å ta ensidige skritt – for eksempel, ‘gi oss enda en tre- eller fire-dagers pause og etter det vil vi overtale alle opposisjonsgruppene om at dette er alvorlig, og at de må kutte båndene med al-Nusra’ – en slik diskusjon vil ikke bli tatt på alvor av oss lenger.»


http://www.wsws.org/en/articles/2016/09/26/syri-s26.html

Reklamer