Sjefen for den amerikanske generalstaben sier flyforbudssoner i Syria vil bety krig med Russland

 

13719749-Syria-Pokemon-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8.jpg
På plakaten står det: «Jeg blir kynisk utnyttet av voksne for å starte 3. verdenskrig.»

Av Bill Van Auken (klikk på navnet for flere artikler av samme forfatter)

En håndhevelse av en «flyforbudssone» i Syria vil bety en amerikansk krig med både Syria og Russland, fortalte den øverste sjefen for de amerikanske styrkene til Senatets forsvarskomité torsdag.

General i marinekorpset Joseph Dunford, leder av generalstaben, forklarte de alvorlige konsekvensene av politikken fremmet av både dominerende deler innenfor det republikanske partiet samt den demokratiske presidentkandidaten Hillary Clinton. Dette skjer midt under den økende volden i Syria og det økende presset fra Washington mot russiske myndigheter. USA ønsker at Russland skal ensidig godta å sette sine fly på bakken, så vel som flyene til den syriske regjeringen.

Utenriksminister John Kerry har gjentatte ganger krevd at Russland skal følge det som egentlig vil være en ensidig «flyforbudssone», der amerikanske krigsfly vil fortsette å gjennomføre luftangrep.

Kerry framla sitt forslag som et middel for å gjenopplive og gjenopprette «troverdigheten» til en våpenhvileavtalen som han og den russiske utenriksministeren forhandlet fram den 9. September. Denne stansen i kamphandlingene kollapset mindre enn en uke etterpå, på grunn av hundrevis av brudd på den fra de USA-støttede islamistiske ‘opprørerne’, som har nekter å godta betingelsene, samt to store angrep.

Den første angrepet ble gjennomført av amerikanske og allierte krigsfly for en uke siden mot en syrisk stilling. Det drepte så mange som 90 syriske soldater og såret 100 til. Washington hevdet at bombingen var en feiltagelse, men syriske myndigheter har pekt på hva som syntes å være en koordinering av luftangrepene med en bakkeoffensiv av soldater fra Den islamske staten (også kjent som ISIS), som for en kort periode erobret den bombete stillingen.

Dette ble fulgt den 19. september med et angrep på en humanitær hjelpekonvoi i Aleppo, som drepte minst 20 og ødela 18 lastebiler. Amerikanerne la umiddelbart skylden på Russland for angrepet, uten å gi noen bevis for å støtte påstandene. Russland og den syriske regjeringen har nektet ansvar og antydet at de såkalte ‘opprørerne’ brukte artilleri mot konvoien.

Den amerikanske posisjonen vistes i vitnesbyrdene fra både Dunford og forsvarsminister Ashton Carter foran Senatskomiteen torsdag. Generalen innrømmet ovenfor komiteen, «Jeg har ikke fakta,» om hvilke fly som utførte angrepet, men la raskt til: «Jeg har ingen tvil om at russerne er ansvarlig.» Tilsvarende, sa Carter, «russerne er ansvarlig for dette angrepet, enten de utførte det eller ikke.»

Sammenbruddet av våpenhvilen på grunn av alle disse hendelsene, opphevet en avtale som var bittert motarbeidet av både Carter og toppsjefene i Pentagon. De sistnevnte har offentlig erklært sin motstand – med ordbruk som grenser til mytteri – mot avtalen, som ber om koordinerte handlinger og deling av etterretning med Russland, som USAs øverste generaler ser på som hovedfienden.

Dette synet ble gjentatt torsdag av General Dunford, som sa at basert på «kombinasjonen av deres atferd og deres militære evne, er Russland den viktigste trusselen mot våre nasjonale interesser.» På spørsmål om han støttet forslaget om deling av etterretning, svarte Dunford, «Vi har ingen hensikt om å ha en avtale om deling av etterretning med russerne.»

Han talte i New York torsdag kveld, etter den såkalte International Syria Support Group endte et møte uten noen fremgang i å gjenopprette den amerikansk-russiske våpenhvileavtalen. Utenriksminister Kerry uttalte: «Den eneste måten å oppnå dette [stans i kamphandlingene og volden] er hvis de som har luftmakt i denne delen av konflikten rett og slett slutter å bruke den, ikke for en dag eller to, men så lenge som mulig, slik at alle kan se at de mener alvor.»

Etter at han forlot samme møte, avviste Russlands utenriksminister Sergei Lavrov kravet om at den syriske regjeringen skulle ta «ensidige skritt» under forhold hvor de USA-støttede ‘opprørerne’ avviser våpenhvilen. «Vi insisterer på og finne støtte for at skritt må bli tatt av opposisjonen også, for ikke å la Jabhat al-Nusra dra nytte av denne situasjonen,».

Dette er imidlertid nettopp hva Washington ønsker. Det amerikanske militæret og etterretningskomplekset er stadig mer opptatt av at med støtte fra Russland og Iran, er den syriske regjeringen på randen av å oppheve den fem år lange beleiringen fra de islamistiske militsgruppene. Disse gruppene er bevæpnet og betalt av CIA og Washingtons viktigste amerikanske allierte Saudi Arabia, Tyrkia og Qatar. Syriske og russiske fly begynte et intenst bombardement av områder kontrollert av ‘opprørene’ i det østre Aleppo fredag. Dette blitt tolket som en forberedelse til en større bakkeoffensiv for å gjenerobre dette området av byen. Hvis offensiven er vellykket, vil USAs krig for regimeskifte har lidd et strategisk tilbakeslag.

Al Nusra, den syriske underorganisasjonen av Al Qaida, som formelt er utpekt av både USA og FN som en terroristorganisasjon, utgjør ryggraden i stedfortrederstyrken brukt av den amerikanske imperialismen for å gjennomføre regimeendring i Syria. En av de store kontroversene rundt den amerikansk-russiske våpenhvileavtalen, var at den ba USA overtale ‘opprørerne’ på sin lønningsliste til å skille seg fra Al Nusra. Dette var Washington både ute av stand til og uvillig til å gjøre, både fordi deres stedfortredere er så tett integrert med Al Qaida-elementer, og fordi de ikke kan overleve som en kampstyrke uten dem.

Ileggelse av en flyforbudssone over Aleppo og andre Al Nusra-kontrollerte områder blir i økende grad sett på som en sak om liv og død for de USA-støttede islamistene. Som senatshøringen torsdag antydet, mens Kerry oppfordrer Russland til å frivillig gi opp, er det betydelige elementer innen den amerikanske staten som ber om å gjennomføre en flyforbudssone med makt.

General Dunford ble spurt av den republikanske senatoren Roger Wicker, om USA kunne utføre en «avgjørende handling» [decisive action] for å pålegge en flyforbudssone. Wicker antydet at han hadde diskutert saken med demokratene, som også antydet at de ville støtte en slik aksjon dersom den amerikanske intervensjonen fikk et annet navn.

«For øyeblikket, for oss å kontrollere alt luftrommet i Syria ville kreve at vi  går til krig med Syria og Russland,» svarte Dunford senatoren. «Det er en ganske fundamental beslutning som jeg absolutt ikke kommer til å fatte.»

Dunfords bemerking fikk komiteens leder, den republikanske senatoren John McCain fra Arizona, til å kommentere. McCain presset ham til å klargjøre at en total kontroll over den syriske luftrommet ville kreve krig med Russland og Syria, mens en flyforbudssone muligens kunne bli pålagt på et mindre område.

Høringen avslørte de iskalde diskusjonene som foregår innenfor den amerikanske staten og militærapparatet om handlinger som raskt kan spre seg til en full konfrontasjon med atommakten Russland og bringe menneskeheten til randen av katastrofe.

I separate bemerkninger dagen før Senatshøringen, understrekte både Carter og Dunford at USA vil opprettholde sin militære maktposisjon i Midtøsten lenge etter at ISIS er slått, (som er påskuddet for dagens intervensjoner i Irak og Syria).

Dunford ga disse uttalelsene på en konferanse hos Air Force Association. Han sa: «Hvis du antar, som jeg gjør, at vi kommer til å være i denne regionen, om ikke i Irak, i mange, mange år framover,» må avgjørelser tas om etablering av permanente militære hovedkvarter og kommandoinfrastruktur.

«Det som er åpenbart og veldig klart, er at vi kommer til å bli værende i dette området en stund,» sa Carter i en ‘tale til troppene’ streamet live på sosiale medier. Han la til: «ISIS er er et stort problem, men vi kommer til å beseire den. Men vi har Iran der borte, vi har andre problemer i Midtøsten.»

Med andre ord, planlegger amerikanerne en videreføring av deres uendelige kriger i Midtøsten, inkludert militæraksjoner rettet mot Iran, med sikte på å innføre amerikansk hegemoni over regionens store energiressurser og strategisk svekke de viktigste målene for amerikanske imperialistisk aggresjon, Russland og Kina.


http://www.wsws.org/en/articles/2016/09/24/syri-s24.html

Reklamer