Saudi-Arabia bruker kjemisk stoff som smelter huden i Jemen

maxresdefault1ffff.jpg
Offisielt brukes hvit fosfor kun på lovlig vis i følge Geneve-konvensjonen, som belysning og røyklegging. Her fra Falluja i 2004.

Fra TeleSur

Saudi-Arabia bruker hvit fosfor, et kjemisk stoff som smeltet hud, i sin konflikt med Jemen, ifølge rapporter på sosiale medier. USA innrømmer at det har forsynt kongeriket med kjemikaliet.

Det er ukjent nøyaktig hvordan Saudi-Arabia bruker det napalm-lignende kjemiske stoffet, men nyere bilder og videoer som er publisert på sosiale medier synes å vise beholdere med hvit fosfor brukt i en mortergranat.

Militære tjenestemenn i USA bekreftet at de tidligere har forsynt det saudiske kongedømmet med hvit fosfor, men nektet å si hvor mye og når det kjemiske våpenet ble solgt til Saudi-Arabia.

Når hvit fosfor brukes i ammunisjon kan det føre til forferdelige skader. Det svært brannfarlige kjemiske stoffet kan brenne hud og kjøtt helt ned til beinet. Mens det internasjonalt ikke finnes et direkte forbud mot hvit fosfor, har det blitt solgt av USA til andre land under forutsetning av at det bare brukes til det formål å skape røykskjermer og signalisering til tropper.

USA ble involvert i konflikten i Jemen som en alliert av Saudi Arabia i mars 2015, sammen med Storbritannia, Tyrkia, Frankrike og andre allierte i Midtøsten. Saudi-Arabia støtter tilhengere av president Abd-Rabbu Mansour Hadi, som kjemper mot Houthi-styrkene.

FN anslår at over 10.000 mennesker, inkludert nesten 4000 sivile, har blitt drept i konflikten – de fleste av saudisk bombing. Stadige kamper har også brakt rundt 3 millioner jemenitter på flukt

Menneskerettighetsorganisasjoner er nå bekymret for at hvit fosfor blir brukt mot jemenittiske sivile. Mange grupper krever nå at det saudiske monarkiet bør bli suspendert fra FNs menneskerettighets-råd for sine brudd på menneskerettighetene i Jemen.

Obama-administrasjonen solgte tidligere denne måneden en rekordsum på 115 milliarder dollar i våpen, militært utstyr og opplæring til saudierne, ifølge en rapport fra Center for International Policy. De Saudi-ledede bombeangrepene i Jemen bruker angivelig amerikanske klasebomber, et våpen som mange land har forbudt gjennom avtaler, men som både USA og Saudi-Arabia ikke har signert.

To rapporter fra det britiske parlamentet sa at at en internasjonal etterforskning bør bli utført om britiske våpen ble brukt av saudiske styrker mot jemenittiske sivile.

Israel, en annen stat som mottar store mengder militært støtte fra USA, har innrømmet å bruke hvit fosfor i angrepene mot palestinere i Gaza.

Reklamer