Facebook, Internet.org og slutten på nettnøytralitet

mark-zuckerberg-free-basics.jpg

Av Tony Cartalucci

Det amerikanske selskapet SpaceX [mistet nylig] en rakett på utskytningsrampen på grunn av en anomali. Da den eksploderte, tok den med seg en satellitt som det var meningen skulle bli brukt av Facebook.

The Guardian i en artikkel med tittelen «SpaceX raketteksplosjon: Mark Zuckerberg beklager tap av satelitt fra Internet.org» rapporterte:

Sjefen for Facebook, Mark Zuckerberg, hørtes bitter ut sin kommentar til eksplosjonen av SpaceX-raketten. Den hadde med seg en satellitt beregnet for bruk av Internet.org sitt prosjekt i Afrika.

Zuckerberg skriver på sin Facebook-side: «Siden jeg er her i Afrika, er jeg dypt skuffet over å høre at den mislykte SpaceX-oppskytingen ødela vår satellitt, som ville ha gitt tilkobling til så mange gründere og alle andre over hele kontinentet.»

Selv om Facebooks Internet.org rent teknisk ville gi «tilkobling» til folk over hele kontinentet, ville dette ikke være å gi dem tilgang til selve Internett.

I stedet er det Facebook sin versjon av Internett, hvor begrepet nettnøytralitet ikke eksisterer. Nettnøytralitet er prinsippet om at nettleverandører skal gi tilgang til alt innhold og alle programmer uavhengig av kilde, og uten å favorisere eller blokkere bestemte produkter eller nettsteder.

I Facebook sin versjon av Internett, vil bare de som er villige til å betale store summer, ha tilgang til publikum. Andre, som ikke betaler, uansett hvor populært eller meningsfullt deres budskap er, vil i bunn og grunn forstummes. Dette er allerede en realitet i selve Facebook sitt sosiale nettverk, og dette nettverket er en av flere «gratis basis»-tilbud på Facebook sitt prosjekt Internet.org.

Internet.org og Facebook ønsker å kontrollere verden, ikke å «forbinde»den

Et kikk på nettsida til Internet.org, avslører meningsløse slagord og bilder av smilende brune folk.

Hvis vi forbi overflaten, til hva Internet.org virkelig representerer, er det klart at det er et forsøk på å ta over og monopolisere telekommunikasjonsbransjen, og spesielt hele Internett i utviklingsland. Ikke bare begrenser Facebooks «gratis basis»-tilbud brukerne til informasjon som er svært kontrollert av vestlige særinteresser (store selskaper/milliardærer) og Facebooks egne algoritmer, som presser ut nettnøytralitet.

Fordi infrastrukturen bruker midler som rombaserte satellitter, har regjeringer og lokalsamfunn som er utsatt for dette omvendte versjonen av Internett, ingen innflytelse eller kontroll over den.

3600-300x180

Dette er så åpenbart, at selv før Facebook har gjennomført sine planer, kjemper nasjoner allerede tilbake.

I India, lyktes det aktivister for nettnøytralitet å få den snokende, manipulerende, og monopoliserende tjenesten utestengt fra landet. The Guardian rapporterte:

Facebook har mistet retten til å tilby sin gratis mobile Internett-tjeneste i India, etter at landets tilsynsnemd for telekommunikasjoner dømte i favør av nettnøytralitet. Dette markerer slutten på en intens og svært offentlig 11-måneders nasjonal debatt.

Det nye regelverket utgitt av Indias Telecom Regulatory Authority, forbyr forskjellig prising for datatjenester, og gjør det lettere for mindre bedrifter å konkurrere med etablerte selskaper, inkludert Facebook.

Facebook svar var like overraskende som det var uærlig, og hevder:

Vårt mål med «gratis basis»-tilbud er å få flere folk på nettet med en åpen, [inkluderende] og gratis plattform. Mens vi er skuffet over utfallet, vil vi fortsette arbeidet med å fjerne barrierer og gi de som ikke er tilkoblet, en enklere vei til Internett og de mulighetene det gir.

I virkeligheten, for å eliminere barrierer og tilkoble mennesker, må folk selv må tilegne seg de ferdighetene og ressursene som er nødvendig for å skape sin egen infrastruktur, bedrifter til å opprettholde det, og evnen til å skape sitt eget innhold – selve legemliggjørelsen av både selve Internett og det underliggende håpet talsmenn for nettnøytralitet hadde for Internett.

Folket som bruker Internett i sitt eget land, bør være det som tjener på det – ikke bare i form av å ha tilgang til nyttig informasjon, men muligheten til å tjene til livets opphold ved å opprettholde dets infrastruktur.

I tillegg til Facebook sin evne til å trenge inn og monopolisere telekombransjen i ethvert utviklingsland, må vi vurdere Facebooks forbindelser til det amerikanske utenriksdepartementet og Facebooks rolle i å tilrettelegge for regimeskifter og til og med destruktive, voldelige kampanjer for væpnete maktskifter. Det er svært sannsynlig at Facebook sitt monopol ville gjøre det det mye lettere å kontrollere og manipulere informasjons-rommet i ethvert utviklingsland i en vestlig-konstruert krise.

Dette kan forklare hvorfor legitime ikke-statlige organisasjoner i India, kjempet imot Facebook sitt forsøk på å undergrave nettnøytraliteten, mens nasjoner der de ikke-statlige organisasjonene er dominert av USAs utenriksdepartement og finansiering fra Open Society Foundation, som Thailand og Filippinene, har Facebooks Internet.org blitt innført uten uten motstand.

Telekommunikasjonsbransjen og informasjonsteknologi, like mye som mat, vann, energi og væpnede styrker, er viktige byggesteiner for nasjonal sikkerhet og velstand. Å gi ansvaret for noe av dette til enten en fremmed makt eller et utenlandsk selskap – eller begge deler – er å oppgi suvereniteten og sette ens nasjonale sikkerhet i fare.

Nasjoner og deres folk må utvikle sin egen Internett-infrastruktur. Hvis Mark Zuckerberg og hans stats-nære selskap Facebook later som de er den eneste løsningen for å «koble til verden», er det en moderne versjon av «den hvite manns byrde». De landene som utsettes for det, underkastes denne dominerende arrogansen som ligger bak det, og ønsket om å gjøre seg rik på deres bekostning.

Facebook sitt Internet.org er en advarsel for utviklingsland. De må ta var på sine interesser og investere i moderne viktig infrastruktur – inkludert versjoner av sosiale nettverk som Facebook – for å sikre at de er så trygge på området informasjon, som deres konvensjonelle hærer beskytter dem mot invasjoner.

http://journal-neo.org/2016/09/16/facebook-internet-org-and-the-end-of-net-neutrality/

Reklamer

Én kommentar

Kommentarer er stengt.