For 45 år siden: Uruguays masserømning var største, kuleste i historien

Da Tupamaros ble dannet var det en av de mest oppfinnsomme frigjøringsbevegelsene i Sør-Amerika. Det har kanksje aldri vært en slik bevegelse med mer humor og oppfinnsomhet, hverken før eller siden. Men særlig etter kuppet ble det blodig alvor, og mange av medlemmene ble torturert og ‘forvunnet’.

punta carretas.jpg
Den 44 meter lange rømningstunnelen fra Punta Carretas

Fra TeleSur

Tidligere president José Mujica og mer enn 100 av hans kamerater fra geriljagruppen Tupamaro rømte fra fengselet Punta Carretas for 45 år siden gjennom en tunnel.

Tirsdag var 45-årsdagen for en av de største fengselsrømningene i historien, som fant sted i Uruguay den 6. september 1971, da mer enn 100 medlemmer av Uruguays geriljagruppe Tupamaro rømte fra fengselet Punta Carretas, inkludert José Mujica, som senere ble president i perioden 2010-2015, og er svært elsket i Uruguay.

De venstreorienterte geriljaene rømte gjennom en tunnel de hadde gravd under fengselet, som førte til stuen i et nærliggende hus.

Tupamaros var en av Latin-Amerikas mest aktive venstreorienterte geriljagrupper, som startet et opprør inspirert av den cubanske revolusjonen mot den uruguayanske høyreorienterte regjeringen på 1960- og 1970-tallet.

Bevegelsens større offensiv begynte etter streikene i 1968, der myndighetene slo brutalt ned på demonstrasjoner, fengslet politiske dissidenter og torturerte dem. Regjeringen reagerte også på protestene i arbeidslivet med å fjerne konstitusjonelle rettigheter.

Operasjonen er godt kjent i det lille søramerikanske landet, og blir ofte referert til bare som «flukten» eller «Operación Abuso», som det ble kalt av geriljaen.

For å avlede oppmerksomheten fra fluktforsøket, organiserte Tupamaros et opprør i et nærliggende nabolag i hovedstaden Montevideo, der fengselet med maksimal sikkerhet var bygd. Mens flere busser og biler ble satt i brann, hadde politibilene sine radiofrekvenser fokusert på åstedet for opprøret, og ga mindre oppmerksomhet til andre hendelser.

Den store flukten skapte sjokkbølger i den politiske strukturen, der innenriks- og forsvarsministrene måtte trekke seg.

Tre dager etter at geriljaen brøt ut av fengselet , vedtok regjeringen et dekret som ga militæret ansvaret for å slå ned den venstreorienterte bevegelsen.

Innen et år av flukten, hadde Tupamaros i stor grad blitt utryddet eller fengslet. I 1973, gjennomførte hæren et kupp og et militærdiktatur regjerte til 1985. Mujica brukt minst 13 år av sitt liv i fengsel, for det meste under diktaturtiden.

De fleste av geriljaledere som overlevde det brutale diktaturet ble frigitt som en del av en avtale om amnesti i 1985. Tupamaros sluttet seg til andre venstreorienterte grupperinger i landet og dannet ‘Den brede front-koalisjonen’, Frente Amplio. Fengselet Punta Carretas er nå et kjøpesenter, men noen av murene og tunnelen er bevart.


http://www.telesurtv.net/english/news/Uruguays-Tupamaro-Prison-Break-Was-Largest-Coolest-in-History-20160906-0037.html


Bonus. Trailer for den anbefalte filmen State of Siege av Costas-Gavras.

Reklamer