#ThisFlag – folkelig opprør eller utenlandsk manipulasjon på sosiale medier?

Husk at den viktigste grunnen til at Zimbabwes økonomi er i dårlig forfatning, er at landet har vært utsatt for knusende utenlandske handelssanksjoner i mange år. I tillegg kommer en lang tørke.
Evan-Mawarire-ThisFlag-350x259

 

 

Av Caleb Maupin

Når den rapporterer om Zimbabwe, gir mainstream-pressen inntrykk av at de siste protestene, med samlingspunkt rundt Twitter-hashtag «ThisFlag«, er en episk kamp mot et korrupt diktatur.

Robert Mugabe, den 92 år gamle presidenten i Zimbabwe og lederen av Zimbabwe African National Union – Patriotic Front (ZANU-PF), blir presentert som en diktator og autoritær, mens hans motstandere blir beskrevet som talsmenn for demokrati og menneskerettigheter.

I sin korte beskrivelse av Zimbabwes politikk, skildrer vestlig presse Evan Mawarire, en baptistpredikant, som et fenomen skapt av sosiale medier og «Zimbabwes mest usannsynlige dissident.» Media beskriver i positive ordlag hans bevegelse, som har ført til de største protestene mot Mugabe på et tiår, hans arrestasjon for å ha oppfordret til vold, og sist, flukten til USA, Han blir framstilt som en slags Martin Luther King Jr, som en som leder en fredelig protest mot korrupsjon.

I fortellingen fra mainstream media, defineres Mawarire ikke av hans egen beveggrunner, handlinger, eller mål, men bare av sin motstander.

Den motstanderen er Mugabe, som tilfeldigvis også er en av Washingtons motstandere.

Amerikanske fingeravtrykk over alle de siste protestene

I tillegg til en lang historie om amerikansk støtte til landets største opposisjonsparti, Movement for Democratic Change, har masseprotestene som har feid over Zimbabwe de siste månedene, visse egenskaper som tyder på støtte og ledelse fra USA

Zimbabwe Mugabe Heroes Day
En tilhenger av Zimbabwes president Robert Mugabe har et banner med en beskjed til utenlandske ambassader, på en samling for å hedre landets døde helter ved National Heroes Acre i Harare mandag, 08.08.2016.

 

I mai, begynte opposisjonspartiene i Zimbabwe å protestere mot Kina, et land som internasjonal ofte er på kant med amerikanske hegemoniske interesser. Willias Madzimure, sekretær for internasjonale forbindelser i det opposisjonelle Folkets demokratiske parti, skrev en kronikk som ber om at alle kinesere bør deporteres. Han merker seg den høye arbeidsledigheten, den utbredte fattigdommen og medisinmangelen, og hevder:

«Kineserne har bokstavelig talt [sic] invadert den nasjonale økonomien og melker all fortjeneste tilbake til Shanghai, Beijing og Hong Kong. Til gjengjeld for å ha fått uhemmet tilgang til den nasjonale økonomien av det desperate Mugabe-regimet, har kineserne tilbudt politisk beskyttelse på internasjonalt nivå.»

Den 24. juni, samlet demonstranter seg ved Rainbow Towers Hotel i hovedstaden Harare. De krevde at visepresident Phelekezela Mphoko og hans familie skulle forlate sitt hotellrom og flytte inn i en statlig representantbolig – bosteder som begge er finansiert gjennom skattepenger. Når gruppen nektet å forlate stedet, ankom opprørspolitiet for å tvangsflytte dem.

 

Disse hendelsene kom rett i forkant av fremveksten av Mawarire sin bevegelse #ThisFlag. Den er ganske lik Euromaidan-protestene som styrtet den russiskvennlige regjeringen i Ukraina i begynnelsen av 2014. Demonstrantenes opprinnelige krav var vage, og henviste bare til «korrupsjon» og krav om «ansvarlighet.» Deres slagord var ganske enkelt «Dette flagget,» forkortet for «Dette flagget fortjener bedre.»

Men BBC rapporterte fem konkrete krav den 16. juli: «Betal tjenestemenn i tide; reduser antall veisperringer og stopp at politifolk trakasserende folk for penger; President Robert Mugabe bør sparke og straffeforfølge korrupte tjenestemenn; stopp planer om å bruke obligasjoner for å lette mangelen på kontanter; fjern et nylig forbud mot importerte varer.»

Les også: Google samarbeider nært med det amerikanske utenriksdepartementet

Og selv om noen vestlige medier har kalt protestene «fredelige«, har de vært preget av voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi, som har resultert i omfattende arrestasjoner.

#ThisFlag: Tilfeldig, eller kunstig skapt fenomen på sosiale medier?

En annen indikasjon på utenlandsk sponsing og involvering i protestene er hvor fremtredende #ThisFlag er på sosiale medier som Twitter og Facebook. Disse er USA-baserte selskaper som rutinemessig koordinerer med offentlige etater, som utenriksdepartementet og CIA, for deres planer rundt om i verden.

Kampanjen ble annonsert av Mawarire den 19. april i en video lagt ut på Facebook (en plattform som det har blitt bevist har et team av «nyhets-kuratorer» som gjør politiske avgjørelser om hvilke nyhetssaker og politiske budskap som skal være framtredene) og YouTube. Drapert i landets flagg, beskrev Mawarire seg selv som «en borger, ikke en politiker», og ga en vag tale som beskriver frustrasjoner med økonomien.
Mawarire Facebook-innlegg som blir gitt æren for å være drivkraften for #ThisFlag:

 

Hans personlige Facebook-side nådde den maksimale grensen på 5000 venner innen dager etter at hans første video ble populær, Mer enn 45.000 brukere har «likt» Facebook-siden til «this flag», og hans Twitter-konto har over 40.000 følgere. Han fortsatte å jevnlig legge ut videoer og annet innhold angående bevegelsen på hans Facebook-side, som har nesten 65.000 følgere.

Likevel var noen i Zimbabwe, som undervisningsminister Jonathan Moyo, raske til å avvise bevegelsen. Han fortalte Bloomberg News i mai: «Det er en løgn at dette er en internett-sensasjon.»

Selv før en eneste protest hadde funnet sted, var sosiale medier fulle av videoer, artikler og fotografier som fordømte den økonomiske situasjonen i Zimbabwe, og oppfordret folk til å bære på seg landets flagg og forberede seg for kommende protester.

Kan så mye publisitet og kontrovers bryter ut i respons til én enkelt video, laget av en tilsynelatende tilfeldig, tidligere ukjent pastor? Kanskje, men det er mer sannsynlig at sterke krefter både i og utenfor Zimbabwe er ute for å fremme Mawarire sitt budskap, og utnytte uroen som pågår for å fremme sine egne interesser.

ZANU-PF, det politiske partiet som stammer fra det væpnede opprøret som styrtet apartheidregimet i Rhodesia (Navnet på Zimbabwe før 1980), har aldri vært populær blant vestlige ledere. #ThisFlag opprøret, bør det bemerkes, dukket opp etter at Zimbabwe kunngjorde at det ville begynne å bruke den kinesiske yuanen som lovlig betalingsmiddel og nasjonalisere landets diamantgruver.

Etter at han ble løslatt fra hans korte varetekt, flyktet Mawarire til nabolandet Sør-Afrika, der han søkte «sikkerhet», før han ankom i USA tidligere denne måneden. Han har lovet å lede protestene mot regjeringens korrupsjon utenfor det årlige møtet av statsledere i FN neste måned.

Ifølge rapporter, er tilhengerne av #ThisFlag, «delt» eller «rasende» over pastorens beslutning om å forlate landet for USA Det gjenstår å se hva som vil skje med bevegelsen fremover, men Mawarires bestemmelsessted er kanskje enda en indikasjon på at opprøret mest sannsynlig ment å fremme Washingtons endelige mål for Zimbabwe.

President Mugabe antydet så mye den 19. juli, i en tale til tusenvis av mennesker samlet seg i begravelsen til landets første svarte kabinettsekretær. BBC siterte Mugabe, «hvis folk som herr Mawarire ikke liker å leve i Zimbabwe, bør de dra til landene til de som sponser dem.»


 

Reklamer