Merkel og burkaen

or-37804.jpg

Av Vladimir Nesterov

I 2015 ankom 1,83 millioner migranter til Europa, hvorav 1,1 millioner offisielt ønsket å søke asyl i Tyskland. Og det er ikke alt – i tillegg er det også de ulovlige innvandrere, som det er flere hundre tusen av i landet, ifølge Frauke Petry, leder for partiet Alternativ for Tyskland. Håpet var at Europa ville få litt pusterom etter en så kraftig eksposisjon i migrasjonen, et pusterom som ville tillate situasjonen å komme tilbake til det normale. Men forskningresultater er nedslående.

Eksperter fra ‘Berlin-instituttet for befolkning og utvikling‘ analyserte situasjonen i 19 land Midtøsten og Nord-Afrika, og oppdaget at antall innvandrere som reiser derfra til Europa heller vil øke enn avta i de neste årene, rapporterte dem sveitsiske avisen Tagesanzeiger.

I denne forbindelsen utgjorde Algerie, Irak, Iran, Jordan, Libanon, Libya, Marokko, Oman, de palestinske selvstyremyndighetene, Syria, Tunisia, Egypt og Jemen den største utfordringen for Europa. De grupperte disse landene sammen i MENA-regionen (Midtøsten og Nord-Afrika). Tyske akademikere omtalte denne regionen som en «kruttønne ved porten til Europa». Den kombinerte befolkningen i disse 13 landene er 363 millioner og fortsetter å vokse raskt, som skaper et demografisk press blant en økonomisk nedgang som er i ferd med å bli til en stagnasjon. Den bitre opplevelsen av den arabiske våren forteller de unge i disse landene at det bare er én vei ut – å søke lykken i utlandet.

Man kan anta, at den herskende eliten i disse arabiske landene trolig er glad for å se de mest rastløse og lett opphissete delene av sin befolkning dra bort. Dette er kanskje grunnen til at egyptiske myndigheter, for eksempel, vender det blinde øye til det faktum at lokale smuglere har organisert transport av flyktninger til Europa på fiskebåter, som hver rommer opp til 500 personer. Reisen til «europeisk lykke» koster en egypter 20.000 egyptiske pund (20.000 kroner), syrere og andre afrikanere må betale mye mer.  Kostnaden for en familie med to barn er 80.000 pund.

De sosiale og økonomiske faktorene ved migrasjonen fra MENA-land, er nært knyttet til miljømessige faktorer. Den viktigste av disse er økende mangel på ferskvann, som fører til en reduksjon i dyrket mark og matmangel. Under disse omstendighetene, begynte de rike landene rundt Den persiske Bukt med «jordbruks-kolonialisme» etter matkrisen 2008-2010. Landbruks-ekspansjonen av Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar, Bahrain og Kuwait i Afrika, er fokusert på Mosambik, Sudan og Sør-Afrika, og i Sørøst-Asia på Thailand og Laos (primært for dyrking av ris, frukt og grønnsaker). Flertallet av MENA-landene er imidlertid ødelagt av kriger og fargerevolusjoner, og i noen tilfeller som Libya, også plaget av anarki. De har ikke dette alternativet.

Den globale matvaremarkedet er dominert av fire multinasjonale selskaper (Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill og Louis Dreyfus), som kontrollerer opptil 70-90 prosent av produksjonen og distribusjonen av grunnleggende matvarer. Dette gjør forsøk på å spre innkjøpene av rimelig mat, ekstremt vanskelig. Raske klimaendringer ytterligere forverret problemet med vann og matmangel.

MENA.png
MENA-regionen

Det er kanskje første gang at Egypt har dukket opp på listen over land som utgjør en trussel mot Europa i form av økende migrasjonsstrømmer. Mens nesten en femtedel av landet i hvert MENA-land er egnet for jordbruk, er dette i Egypt bare fire prosent. Landet må importere mer enn 40 prosent av sin mat. I tillegg er alle Egypts landbruksprodukter dyrket ved hjelp av kunstgjødsel, som er laget av fosfat som inneholder kadmium og tungmetaller. Nilen blir grunnere. Byggingen av den enorme etiopiske ‘Renaissance Dam‘ på den Blå Nilen, vil redusere Nilens vannstrøm med ytterligere 20 prosent. I mellomtiden, er nesten all egyptisk mat produsert i Nildalen og Nildeltaet. Dette er grunnen til at en masseflukt av egyptere er uunngåelig.

Den første kraftige bølgen av flyktninger fra Midtøsten kan treffe Europa så tidlig som denne høsten, hvis EU ikke avskaffer Schengen-visumet for tyrkiske borgere før utgangen av oktober.

Hvordan bør Europa forberede seg på denne nye bølgen av migrasjon? Eksemplet Tyskland er avslørende i denne forbindelse. Etter at Angela Merkel sa «Vi skal takle det» i slutten av juli, har det vært opphetede debatter om temaet muslimske kvinner iført burka. I et intervju med Redaktionsnetzwerk Deutschland, antydet den tyske kansleren at en fullt tildekket kvinne har liten sjanse til å bli integrert i Tyskland. Merkel unngikk å gi et direkte svar på spørsmålet om et totalforbud mot burka, men overlot det til skjønnet til den føderale innenriksministeren Thomas de Maizière og hans kolleger i delstatene.

Den 19. august, besluttet en konferanse avholdt mellom lederne for den tyske innenriksdepartementet og delstatene, å forby bruk av heldekkede ansiktsslør i skoler og offentlige institusjoner. Konferansen har også besluttet å øke antall polititjenestemenn med 15.000 og bedt om at fullmaktene til etterretningsorganisasjonene må utvides. I tillegg ble det bestemt at tysk statsborgerskap bare kan innehas i kombinasjon med andre statsborgerskap i unntakstilfeller.

De kommende delstatsvalgene i Mecklenburg-Vorpommern og Berlin i september, vil vise hva tyskerne er mer bekymret for: kvinner iført burka eller en ukontrollerbar strøm av migranter; en detalj av problemet eller problemet som helhet. Det høyreorienterte opposisjonspartiet Alternativ for Tyskland, som holdt en liten partikonferanse i Kassel i midten av august, mener at Det føderale byrået for migrasjon og flyktninger må omgjøres til et byrå ansvarlig for gjen-utvandring og begynne å deportere illegale innvandrere.


http://www.strategic-culture.org/news/2016/08/25/merkel-and-burqa.html

LEs også: Krigene i Syria og Irak er også kriger om vann, og flere vil komme.

Reklamer