Panama får Sannhetskommisjon for invasjonen i 1989

Det lille mellomamerikanske landet ble angrepet på morgenkvisten den 20. desember 1989. Kanskje 3000 døde i denne invasjonen, som ikke var basert i folkeretten. Først nå ,26 år senere, tør panamanerne nedsette en granskningskommisjon.
panama-US-invasion-1.jpg

fra Telesur

Panama begynner en Sannhetskommisjon for å undersøke overgrepene under den amerikanske invasjonen i 1989. Dette nye initiativet vil gi oss den første «sannhetsrapporten» om den amerikanske invasjonen av Panama, og kan bane vei for en oppreisning for ofrene.

I Panama vil en ny granskningskommisjon begynne arbeidet onsdag morgen. Den tar sikte på å avdekke den historiske sannheten bak den amerikanske invasjonen av det mellomamerikanske landet i 1989. Den offisielle begrunnelsen for invasjonen å styrte diktatoren som CIA hadde støttet opp under i årevis.

«Vi mener at vårt folk bør kjenne sin historie,» sier den panamanske utenriksministeren Isabel De Saint Malo, ifølge avisen La Estrella.

Sannhetskommisjonen vil undersøke antallet og identiteten til menneskene som ble drept og såret under den amerikanske militære okkupasjonen, samt de materielle skadene den forårsaket. En ny nasjonal sørgedag for å minnes dagen for invasjonen, 20 desember 1989, forventes også å bli et resultat av granskningen.

En gruppe panamanske eksperter vil lede kommisjonen, med oversyn fra Foreningen for slektninger og venner av de falne av 20. desember 1989, i følge lokale medier.

Initiativet tar sikte på å fullt og åpent avdekke detaljene, ifølge utenriksdepartementet, som uttalte at invasjonen krenket internasjonale humanitære normer og menneskerettigheter.

«Basert på prinsippet om at hele samfunnet har absolutt rett til å vite sannheten, vil arbeidet med denne kommisjonen tillate oss å avdekke fakta på en komplett, offisiell, offentlig og upartisk måte, for å hedre minnet om ofrene og gå videre som en nasjon i styrkingen av demokratiet,» sier en offisiell uttalelse fra regjeringen.

Undersøkelsen er ventet å bane vei for erstatninger, som skal betales til familiene til ofrene og for historien å bli husket i skolenes læreplaner og offentlige monumenter.

Den 20 desember 1989, invaderte mer enn 27.000 amerikanske soldater Panama som en del av president George H.W. Bushs «Operation Just Cause» – rettferdig sak. Invasjonen forsøkte angivelig å arrestere Panamas diktator Manuel Noriega på tiltale om narkotikasmugling. Han var en tidligere nær amerikansk alliert og informant for CIA, og hjalp den amerikanske strategien for opprørbekjempelse i regionen.

Invasjonen, som kom etter mislykkede kuppforsøk og økonomiske sanksjoner, etter at Noriega hadde falt i Washingtons unåde, er ofte tolket som en del av det amerikanske forsøket på å fortsette å ha en vennlig regjering i Panama og amerikansk hegemoni i regionen.

Invasjonen førte til minst 3000 sivile og militære ofre. Mange av likene forble uidentifisert etter å ha blitt brent og stablet opp i gatene. USA har aldri kompensert de overlevende etter invasjonen eller familiene til ofrene.

Panama hadde en egen Sannhetskommisjon som undersøkte overgrepene begått under de militære regjeringene til generalene Omar Torrijos og Manuel Noriega mellom 1968 og 1989, som fant at regimet var skyldig i tortur og «grusom, umenneskelig og nedverdigende behandling» av ofrene.

Torrijos er allment ansett som en venstreorientert nasjonalist som ønsket å få tilbake kontrollen over Panamakanalen. Han døde i en mystisk flyulykke i 1981.

Noriega er for tiden fengslet i Panama for anklager om politiske drap, hvitvasking av penger og narkotikasmugling, siden han ble utlevert fra Frankrike i 2011. Det var planen at han skulle ha en hjerneoperasjon for å fjerne en svulst torsdag, men operasjonen er utsatt inntil videre på grunn av legens bekymring over hans skrøpelige helse.

Selv om overgrepene under diktaturet tidligere har blitt undersøkt, vil den nye spesialkommisjonen for første gang gi Panama en «sannhetsrapport» med spesielt fokus på den amerikanske invasjonen i 1989.


http://www.telesurtv.net/english/news/Panama-Launches-Truth-Commission-Investigating-1989-US-Invasion-20160720-0015.html

Reklamer

2 kommentarer

 1. Mange bra innlegg på denne bloggen nå. Virkelig bra, og det hører jeg også andre si. En liten påpekning i all vennskapelighet. Det var ikke en amerikansk invasjon av Panama, som selv er et amerikansk land, men en USA-invasjon. Alle forstår det, men USA-imperialismen har spredt seg til språket også slik at det høres ut som om Amerika er USA.

  Liker

  • Du har selvfølgelig rett, men jeg frykter det er vanskelig å unngå. Det høres absurd ut at amerikanerne invaderer Amerika. Men i vanlig språkbruk tror jeg det er klin umulig å unngå. Kanskje det kan begrenses til utenfor de amerikanske kontinentene? Dvs. en amerikansk invasjon av Irak, men en USA-ledet invasjon av Panamá.

   Et sted der den språklige kampen kanskje ikke er tapt, er bruken av Europa og europeisk som synonym for EU. Denne bruken er praktisk, men den er unektelig irriterende og arrogant. Her er det i hvert fall en mulighet for presisjon.

   Liker

Kommentarer er stengt.