Enda en utenlandsk-trent styrke beseiret i Syria – inkompetanse eller med hensikt?

Enda en amerikansk stedfortreder-styrke beseiret av IS. Inkompetent opplæring eller med hensikt?
new syrian army.jpg

Av Bernhard/Moon of Alabama

Det amerikanske militæret har igjen mislyktes i et av treningsprogrammene det organiserer for å bekjempe Den islamske staten. Tidligere treningsoppdrag har mislyktes i å skape kompetente og villige styrker. Forsyninger til amerikansk-støttede styrker endte opp på svartebørsen eller direkte i hendene på Den islamske staten. Er alt dette virkelig inkompetanse eller ligger det en hensikt bak dette?

I går opprettet og støttet USA ‘Den nye syriske hæren‘, en stor gjeng salafister fra Deir Ezzur, som stolt kunngjorde den var i ferd med å angripe Den islamske staten ved den syriske-irakiske grensen:

ISIS økte beredskapen mens USA-støttede opprørere tar sikte på å rykke fram mot grensebyen Al-Boukamal i et forsøk på å kutte jihadist-gruppens forsyningslinjer mellom Irak og Syria.

Tirsdag kunngjorde Den nye syriske hæren starten på sin kampanje for å få kontroll over Al-Boukamal, som ligger tvers overfor den irakiske grensebyen Al-Qaim dypt bak ISIS viktigste frontlinje i Øst-Syria.

Bare timer etter starten av offensiven, overtok den hemmelighetfulle gruppen, som er aktiv i avsidesliggende deler av den østlige syriske ørkenen, den nedlagte flybasen Al-Hamdan, fem kilometer nordvest for Al-Boukamal, mens kampene også raste over natten sørvest for grensebyen, ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter (SOHR).

Byen som ble angrepet ligger 250 kilometer gjennom ørkenen fra den eneste andre stillingen til Den nye syriske hæren, ved grenseovergangen Tanf. Styrkene ble fraktet med helikoptre og hadde amerikansk flystøtte. Disse soldatene fra Den nye syriske hæren ble opplært i Jordan og var nylig utstyrt av amerikanske og britiske spesialstyrker, og sies å bli ledet av «utenlandske luftbårne krigere», sannsynligvis jordanske spesialister.

Tre helikoptre fra koalisjonen landet tropper fra Den nye syriske hæren, omtrent fire kilometer vest for Al-Boukamal tirsdag, ifølge SOHR, mens luftangrep fra koalisjonen i mellomtiden angrep ISIS nord for byen.

Den nye syriske hæren hevdet også at deres styrker ble transportert med luftfartøy, og sa deres tropper «landet bak fiendens linjer». Etterpå inntok de flyplassen Al-Hamdan og [en] nærliggende landsby, som ligger nordvest for Al-Boukamal.

Ifølge en uttalelse onsdag morgen fra gruppen, erobret dens krigere også «Al Husaybah-området og grenseovergangen [utenfor byen], og den sørlige ørkenen og hele de østlige regionene i nærheten av Abu Kamal.»

Den amerikansk-støttede styrken hevdet videre at «sovende celler av opprørs-klaner på landsbygda rundt Al-Boukamal tilrettela i forkant for våre soldater.»

Reuters melder at USA støttet dette angrepet på en måte det vanligvis tilskriver russerne:

Jetfly fra den USA-ledede koalisjonen avfyrte raketter mot sykehuset i byen Aisha, som brukes av Den islamske staten ..

Vi venter på Human Rights Watch sin sterke fordømmelse av denne forferdelige krigsforbrytelsen …

Man må anta at en så stor operasjon er godt forberedt, med vel gjennomtenkte angrepsplaner, god etterretning og omfattende logistisk støtte. Uthvilte, godt trente soldater med det beste tilgjengelige utstyret, og med overraskelsesmomentet på sin side, burde ikke hatt noen reelle problemer med å vinne et slikt angrep.

Men hele operasjonen mislyktes fryktelig i løpet av bare noen få timer. Det endte i total fiasko.

Den islamske staten drepte fem «spioner» i Al-Boukamal som angivelig jobbet for Den nye syriske hæren (NSA). De drepte rundt 40 NSA-tropper under kampene og såret cirka 15. Gruppen erobret 6 splitter nye  lastebiler forsynt av USA, med maskingevær, og ytterligere 6 lastebiler med ammunisjon, samt satellittelefoner. Resten av Den nye syriske hæren trakk seg tilbake til den nedlagte flybasen der de hadde startet, og venter på evakuering.

Hvis dette var et oppdrag for å forsyne den islamske staten, hadde det faktisk en viss suksess. Ellers var det enda en svært pinlig fiasko, ikke bare for Den nye syriske hæren, men for de profesjonelle militære som trente og støttet den.

Man undres hva godt betalte amerikanske militære trenere har gjort her. Hvordan kan et slikt angrep, med alle fordeler på siden til de amerikanske stedfortredende styrkene, mislykkes? Den britiske regjeringen beordrer sitt flyvåpenet til å bombe den islamske staten kun når en slik «suksess» trengs for en eller annen (innenriks-)politisk hendelse. Er det amerikanske måte å «kjempe på» lignende? Er dette mislykkethet med vilje, eller ren inkompetanse? Ønsker USA virkelig å bekjempe Den islamske staten? Eller er alt dette bare tåkelegging?


Fra:

http://www.moonofalabama.org  29/6/2016

Reklamer