Brexit : «La aldri en god krise gå til spille»

index

 

av Stephen Lendman

Offentligheten i Storbritannia, Europa, Amerika og andre steder blir manipulert til å tro at Brexit fører til garantert økonomisk og finansielt kaos.

George Soros, svindleren/milliardæren/spekulanten fra Den nye verdensorden, som er kjent for å profittere på fargerevolusjoner, imperiale kriger og nyliberal brutalitet, advarte at Brexit ville føre til katastrofe, og sa:

«Nå har det katastrofale scenariet som mange fryktet blitt virkelighet … oppløsningen av EU (er) praktisk talt uomgjørlig.»

«Storbritannia vil kanskje, kanskje ikke, til slutt komme relativt bedre ut av det enn andre land ved å forlate EU, men økonomien og innbyggerne vil sannsynligvis lide betydelig på kort til mellomlang sikt.»

Utenrikskommentator for den viktige britiske avisen Financial Times, Gideon Rachman, skrev lignende kommentarer. Det samme gjorde andre.

De glemte å forklare at torsdagens avstemming var ikke-bindende. Parlamentsmedlemmene i underhuset vil avgjøre om Storbritannia enten forblir i eller forlater EU – det sistnevnte alternativet er ekstremt usannsynlig fordi kraftige USA-ledede vestlige interesser motsetter seg det.

Som så ofte i hovedstrømmen, er det som ikke blir forklart, det viktigste av alt. For nå, og sannsynligvis uker eller måneder fremover, er frykt-skaping en prioritet, og feilinformasjon vil florere.

Det gjenstår å se hva konsekvensene av torsdagens avstemming vil bli. En ting synes sikkert. Husk hva Winston Churchill en gang sa: «la aldri en god krise gå til spille.»

I perioder som nå, kan myndighetene iverksette ting de ikke ville våge å forsøk i perioder med stabilitet – å skade vanlige folk til gavn for de rike, slik at rovdyrene i næringslivet kan konsolidere seg til enda mer dominerende størrelse, og tvangsfore nyliberal hardhet på folk, og overbevise dem om å godta det som er skadelig for deres velferd.

Etter finanskrisen 2008/tidlig 2009, utspilte det ovennevnte scenariet seg – og er igjen sannsynlig i en eller annen utgave fremover. Mark Twain sa en gang at historien ikke gjentar seg. Den rimer.

Statsstøttet frykt angående Brexit kan gjøre nådestøtet mot de frihetene som fortsatt gjenstår lettere – Europa og USA enda mere lik den tredje verden, direkte tyranni erstatter det som er igjen av konstitusjonell beskyttelse – den verste fra Orwells 1984 blir virkelighet, inkludert endeløse kriger mot oppfunnete fiender.

På mandag, kommenterte den britiske finansministeren, George Osborne, for første gang offentlig siden folkeavstemningen forrige torsdag. Han advarte om økonomiske og finansielle problemer fremover, og prøvde å berolige markedene:

«Ingen bør tvile på vår besluttsomhet om å opprettholde budsjettstabiliteten vi har gitt til dette landet. Den britiske økonomien er fundamentalt sterk. Vi er svært konkurransedyktige, og vi er åpne for forretninger.»

Modige ord i en periode med økonomisk svakhet, en truende lavkonjunktur, der selskaper sannsynligvis vil redusere investeringer, handelen kanskje vil svekkes, samt at banker og andre bedrifter varsler oppsigelser og flytting av enkelte operasjoner ut av Storbritannia.

Pricewaterhousecoopers advarte om at opp til 100.000 arbeidsplasser i finansielle tjenester vil gå tapt hvis Storbritannia forlater EU. Forvent lignende krasse advarsler fremover.

En ikke navngitt talsmann for neisiden kalte fryktskapelsen «typisk for pro-EU-kampanjen … Det samme establishmentet som (sa) vi ville miste jobbene hvis vi ikke bli med i euroen prøver å skape et misvisende framstilling av folkeavstemningen.»

Pro-EU redaktørene i New York Times prøvde å øke frykten, de nytolket historien, og hevder at Brexit «kan ha … dyptgripende utenrikspolitiske konsekvenser, svekke … den vestlige (enheten) som hjalp garantere internasjonal fred og stabilitet i 70 år.»

Kanskje redaksjonen i NYT glemte de USA-ledede vestlige imperialistiske krigene etter andre verdenskrig, i økende omfang etter 9/11, sammen med den økende konfrontasjonen med Russland og Kina – som risikerer en mulig atomkrig som kan ende alt liv på kloden.

EU og NATO representerer ren ondskap, de truer freden og sikkerheten i verden. Å oppløse organisasjonene kan være den eneste måten å bevare disse.

Redaktørene i NYT framstiller ting bakvendt; de støtter det som krever ivrig motstand. Mektige særinteresser har tenkt å fortsette business as usual. Resultatet i Brexit endret ikke dette.

 


Stephen Lendman er programleder på radio, og bor i Chicago. Hans nye bok  er»Flashpoint in Ukraine: US Drive for Hegemony Risks WW III

Reklamer