Ubeleilige fakta: de fleste ukrainske opprørerne er fra lokalbefolkningen

ukr_grain_fields_burning.png

Av Anatoly Karlin

En av de viktigste påstandene i den Maidan-ukrainske og vestlige informasjonskampanjen mot Russland under den ukrainske konflikten har vært påstanden om at NAF (de væpnede styrkene til Novorossija) hovedsakelig var bemannet av russiske statsborgere eller til og med det russiske militæret.

Dette er ikke å si at det ikke har vært stemmer som var uenige. For eksempel har professor Paul Robinson hevdet at 80-90% av kjemperne i NAF var lokalbefolkning, mens selv britiske The Times sin Russland/Ukraina korrespondent Mark Franchetti bekreftet sommeren 2014 på ukrainsk TV, at basert på hans observasjoner, utgjorde russere blant opprørerne et absolutt mindretall – noe som han ble pepet ut for å si av det ukrainske publikumet på programmet.

Alle som sa noe slikt i Vesten i løpet av de siste to årene løp risikoen for å bli stemplet som en russisk propagandist. Alle som fremsatte slike påstander i selve Ukraina risikerte faktisk å bli arrestert og fengslet for forbrytelsene «separatisme» eller «fornekting av russisk aggresjon.»

Men det har seg slik at den grunnleggende sannheten i argumentene om at russiske borgere utgjorde en absolutt mindretall av NAF-kjemperne, og følgelig at krigen i Donbass først og fremst var en ukrainsk borgerkrig, nylig har blitt bekreftet – og det av en organisasjon med solid ukrainsk nasjonalistisk stamtavle- nettstedet «Fredsbevarer/МИРОТВОРЕЦ».

Dette nettstedet, med forbindelser til ukrainske styresmakter, har hatt flere peremoga (seire) i informasjonskrigen. Dette omfatter blandt annet publisering av personopplysninger om anti-Maidan journalister, der enkelte av dem, som Oles Buzina, snart etter ble myrdet, og leting etter personlig informasjon på Internet om de russiske flygerne som tjenestegjør i Syria, mens de oppfordrer den islamske staten til å ta vare av dem og deres familie «ifølge sharialovene». Mer nylig publiserte de en liste over ukrainske og utenlandske journalister som hadde fått akkreditering fra DNR [opprørerne]. De kaller dem «kjeltringer» og «kollaboratører», og lister opp deres personopplysninger (listen inkluderte slike kjente Kreml-propagandister som Simon Ostrovsky og andre vestlige mediefolk.)

For tre uker siden, kom denne Maidan-telefonkatalogen for snikmordere ut med sitt nyeste scoop – en liste over «kjempere og leiesoldater» rekruttert av DNR i løpet av sommeren 2014.

Men skjult i denne peremoga (seieren) var det et forferdelig zrada (svik): Som først beregnet av Ivan Katchanovski, viste dataene at av de 1572 rekruttene, var omtrent 78% av dem ukrainske borgere – og et stort flertall av disse fra Donbass. 19% var russiske statsborgere, 2% var borgere av andre land, og resten hadde ukjent statsborgerskap. Med tanke på den høye intensiteten av personlige og familiære bånd mellom Donbass og den russiske Kuban-regionen rett over grensen, arvet fra sovjettiden, er prosentandelen av NAF-krigere som er egentlige «utenlandske lykkejegere» trolig bare omtrent 10%. Dette er mindre, eller til og med mye mindre, enn i mange andre væpnede konflikter som uomtvistelig anses som borgerkriger.

Selvfølgelig ga den ukrainske dekningen av denne lekkasjen null oppmerksomhet til dette upraktisk spørsmålet om nasjonalitet, og den vestlige dekningen tok åpenbart ikke fatt i det bortsett fra noen få alternative nettmedier som legger vekt på geopolitikk og som generelt er «russofile». I tillegg ble det nevnt av et par av akademikere som Ivan Katchanovski. Disse faktaene er imidlertid avgjørende for å forstå dybden av det lokale sinnet mot Maidan-regimet i Donbass og hvorfor Kreml vil ha problemer med å «dytte» regionen tilbake i Ukraina, selv hvis det egentlig skulle ønske det.


Fra:

http://www.unz.com/akarlin/most-dnr-fighters-locals/