Noen historier om angrep på sykehus i Aleppo

 

VIDEO: 57 Civilians killed, 150 Injured in Continued Terrorist Attacks on Aleppo

Av Tim Anderson

Mediedekningen av historien om sykehuset al Quds skjulte det faktum at flere offentlige sykehus i Aleppo faktisk ble bombet av al Qaida-grupper.

I perioden april-mai ble titalls mennesker drept i hele Aleppo da sivile områder og store sykehus ble bombet av NATO-støttete ‘opprørs’-grupper. De filmet til og med seg selv mens de avfyrte deres «helvetes-kanoner» og sa «kast det på de sivile.» Samtidig publiserte vestlige media fantasi-historier om den beleirede byen.

Hvis du trodde de vestlige mediekonsernene, ville du kanskje tro at den syriske regjeringen, av en eller annen ukjent grunn har bombet sine egne sykehus, og hadde drept Aleppo sin eneste barnelege. Ingenting kunne være lengre fra sannheten.

Aleppo står overfor en stor operasjon av den syriske hæren, etter frigjøringen av Palmyra 28. mars. Målet er å gjenerobre de delene av byen holdt av islamistiske krigere siden 2012. Nesten halvparten av Aleppos befolkning har blitt fordrevet på grunn av kampene, men det er fortsatt om 1,8 millioner innbyggere i byen.

Tilbaketrekkingen av Saudi-støttete forhandlingsgruppen (High Negotiations Committee) fra fredsforhandlingene i Genève den 21. april, ble allerede neste dag fulgt av en forebyggende motoffensiv. Mange hundre raketter ble avfyrt inn i de regjeringskontrollerte områdene av en koalisjon ledet av den internasjonalt forbudte terroristorganisasjonen Jabhat al Nusra.

Disse angrepene kom hovedsakelig fra ‘helvetes-kanoner’, som skyter store gassbeholdere fylt med eksplosiver, og til tider kjemikalier. De skapte kaos, drepte og såret mange mennesker i gatene, boligområder, skoler og sykehus. Den syriske hæren svarte med å beskyte skjulestedene til al Nusra.

Doktor Nabil Antaki fra Aleppo anslår at 1,5 millioner mennesker lever i de regjeringskontrollerte vestlige deler av byen, og 300.000 flere i områdene kontrollert av islamistene, stort sett øst i byen. Doktor Antaki klager bittert over at vestlige media «bare snakker om tap av liv i østre Aleppo, som er helt kontrollert av al Nusra. De tre fjerdedelene av Aleppo under kontroll av den syriske regjeringen, hvor mange barneleger praktiserer, har ingen betydning».

Han siktet til rekken av NATO-islamistiske bombeangrep på store statlige sykehus, inkludert Ibn Rushd, al Dabbit og al Razi. Mange titalls mennesker ble drept og skadet. Disse angrepene ble filmet av syriske og russiske folk på bakken, men svært lite av dette nådde vestlige medier.

Antaki var ikke den eneste legen i Aleppo som ble opprørt. Legeforeningen i Aleppo, på sin Facebook-side, fordømte den vestlige propagandakampanjen.

Tjue leger i front av det sterkt skadete sykehuset al Dabbit erklærte deres støtte til den syriske hæren. Deres plakater – på engelsk, italiensk,tysk og arabisk – sa: «Den arabiske hæren representerer meg», «Lenge leve Syria, lenge leve Aleppo», «Terrorister dreper våre barn»,«den væpnede opposisjonen ødelegger vår sivilisasjon», «Nei til den væpnete motstanden».

alalam_635975196032477379_25f_4x3.jpg
Minst 57 sivile omkom, 150 skadet, i kontinuerlige angrep på regjeringskontrollerte Aleppo

Likevel ble historien om et russisk eller syrisk luftangrep på sykehuset al Quds fremhevet i vestlige medier. Reportasjer ble fremhevet med informasjon fra den franske gruppen Leger Uten Grenser (MSF) og gruppen ‘de hvite hjelmer’, som er betalt av den amerikanske staten, og som du kan se feire deres «revolusjon» med Jabhat al Nusra). Overvåkningskameraer viste folk som forlater dette ‘sykehuset’ før en eksplosjon.

Bygningen er i den sørlige distriktet al-Sukkari, som har vært en feste for Jabhat al Nusra i noen år. Mange innbyggere i Aleppo hadde aldri hørt om ‘al Quds sykehuset’. Doktor Antaki sier: «Dette sykehuset eksisterte ikke før krigen. Det må være etablert i en bygning etter at krigen begynte». Rapporter fra Leger Uten Grenser synes å bekrefte dette.

Dette anlegget var ikke drevet av staten eller registrert. Likevel hevder Leger Uten Grensers representanter Pablo Marco og Muskilda Zancada: «Al Quds sykehuset har vært i drift i mer enn 4 år, så det var i utgangspunktet umulig at denne informasjonen ikke var kjent … fakta peker på at dette er et bevisst angrep.»

Faktisk har Leger Uten Grensers medisinske anlegg i Syria nesten utelukkende vært i al Nusra-kontrollerte områder, for eksempel Douma, nord øst for Damaskus. Ofte gir de penger, men ikke leger.

Det er litt debatt om hvorvidt klinikker eller sykehus beregnet på å tjene forbudte terroristorganisasjoner har beskyttelse i henhold til internasjonal humanitær lov. Det er sikkert at amerikansk lovgivning ikke tillater det. For noen år tilbake siden, dømte USA legen Rafig Sabir til 25 års fengsel etter at det viste seg at han hadde vært ‘på vakt’ for å behandle al Qaida-krigere i Saudi Arabia.

Registrerte sykehus har helt sikkert lik beskyttelse, og det er en forbrytelse å angripe dem. Men denne beskyttelsen forsvinner når anlegget blir militarisert. «Sivile anlegg er beskyttet mot angrep, bortsett fra når de er militære mål, og kun for det tidsrommet de er det.»

Likevel har alle de tre luftstyrkene som hevder å bombe terrorgrupper i Syria – Russland, Syria og USA – nektet deltakelse i hendelsen ved sykehuset al Quds. USA har utført bombinger i enkelte områder rundt Aleppo, men det er ikke kjent at de har utført angrep på Jabhat al Nusra. Denne gruppen er godt integrert med stedfortrederhærene Washington liker å kalle ‘moderate opprørerne’.

Det var andre alvorlige avvik i historien om al Quds-sykehuset. Pablo Marco fra Leger Uten Grenser fortalte CNN og PBS at «det var to tønnebomber som falt nær sykehuset … så falt den tredje tønnebomben i inngangen». Tønnebomber blir sluppet av helikoptre. Men Leger Uten Grenser pressemelding snakket om en «flyangrep … som fikk bygningen til å kollapse … og etterlot en ruinhaug». Rapporter om dødstallene varierte fra 14 til 50.

Men bygningen er ikke en ruinhaug. Som Rick Sterling påpekte i sitt åpne brev den 7, mai til Leger Uten Grenser, viser bildene at anlegget fortsatt står og at det ser ut til å være et bolighus omringet av sandsekker,» «en medisinsk klinikk i første etasje i en umerket og i stor grad forlatt bygård.»

Les også: Det åpne brevet til Leger uten Grenser

Enda mer ødeleggende for Leger Uten Grenser historie, er rapporten fra russiske satellittbilder, som viser at den skadede bygningen var i temmelig mye den samme tilstanden den 15. oktober i fjor. Hvis dette er riktig, ble ikke sykehuset al Quds, som tydeligvis er en feltklinikk for al Nusra-krigerne og deres familier, utsatt for et angrep den 27. april.

alalam_635975196219064689_25f_4x3.jpg
Regjeringskontrollerte Aleppo

 

Omfanget av dekningen av historien om sykehuset skjulte det stygge faktumet at flere mye større – og virkelige – offentlige sykehus i Aleppo faktisk blir bombet av al Qaida-grupper. MSF-historien  dekket opp disse lite rapporterte massakrene. Det er ikke at det ikke var noen vestlig dekning av de virkelige sykehusangrepene, bare det at dekningen ble flyttet til marginene i de vestlige artiklene.

Ta den ødeleggende bombingen av sykehuset al Razi, som Al Alam rapporterte drepte fire og såret 38, i løpet av noen dager med artilleriangrep fra «opprørerne», som etterlot 57 døde og 150 skadde. The Wall Street Journal nevnte tapene i det vestlige Aleppo og sykehuset al Razi i en artikkel som hadde innledningen om den russiske skylden for det angivelige ‘luftangrepet’ på sykehuset al Quds. WSJ tilbrakte de neste 28 avsnittene om denne hendelsen. Gravlagt i avsnitt 30 var denne referansen, fra en anti-syrisk kilde: «granater hadde [også] rammet sykehuset Al-Razi , et anlegg i en regjeringskontrollert nabolag der mange sårede ble behandlet.»

Bombingen av sykehuset al Dabbit greide å bli nevnt av britiske Independent. Dette sykehuset ble sagt i overskriften å være i det ‘regimestyrte Aleppo’; tilsynelatende smerter det dem å si «syriske regjeringen». Rapporten åpnet: «Minst 19 sivile er drept på et sykehus og i andre deler av regjeringskontrollerte Aleppo i en beskytning som tilskrives islamistiske opprørere». Den syriske nyhetsbyrået SANA rapporterte 3. mai at dødstallene fra bombingen av al Dabbit sykehuset hadde steget til 16 døde og 68 skadde.

Noe som knapt ble nevnt i vestlige medier, var bombingen av den store sykehuset Ibn Rushd, men den russiske TV-kanalen ANNA filmet selve bombingen og latinamerikanske medier viste denne videoen.

Angrepene på Aleppo var omfattende, og gikk langt utover sykehus. Biskopen av Aleppo. monsigneur Georges Abou Khazen, sa «vi har vært under kontinuerlig bombardement de siste dagene i Aleppo, med sivile dødsfall, skader og ødeleggelse». Han pekte fingeren på frontorganisasjonen støttet av Vesten, sammen med Tyrkia og Saudi-Arabia, og sa at «disse bombene … er fra fronten av de såkalte ‘moderate’ og … ‘i virkeligheten er de er ikke forskjellige fra andre jihadister [islamske staten (IS) og Nusra Fronten].»

alalam_635975196034657815_25f_4x3.jpg
Overlevende i regjeringskontrollerte Aleppo

Jeg skrev i januar 2014 at al Qaida-gruppenes angrep på Syrias helsevesen var langt mer systematisk enn hva bare én hendelse kunne forklare.

I løpet av bare de tre første årene av denne krigen, før ISIS kom til Syria, hadde de væpnete gruppene støttet av NATO og Gulfmonarkiene systematisk angrepet mer enn to tredeler av Syrias offentlige sykehus, og hadde myrdet, kidnappet eller skadet mer enn 300 helsearbeidere.

Les også: Føniks-programmet. Fra Viet Nam til Syria

Da en australsk delegasjon møtte Syrias daværende helseminister Doktor Sa’ad al Nayef den 22. desember 2013, fortalte han oss at utenlandsk-støttete terrorister nettopp hadde sprengt to lastebilbomber, som fullstendig ødela sykehuset al Kindi i Aleppo, en av de største sentrene for kreftbehandling i Midtøsten. Alle helsearbeidere der ble drept i eksplosjonen. Doktor Malek Ali, Syrias daværende minister for høyere utdanning, la til at al Kindi var en pedagogisk sykehus i drift, som var del-administrert av hans departement. Du kan se en av selvmords-bombeangrepene på sykehuset, stolt heiet på av Jabhat al Nusra i videoen: https:www.youtube.com/watch?v=EQ4kPiKiQb4

I et orwellsk revisjon av hendelsene rapporterte BBC (21, desember 2013) om ødeleggelsen av al Kindi med overskriften: «Syriske opprørere tar tilbake strategisk sykehus i Aleppo». Innledningen hevdet at en «massiv lastebil med en selvmordsbomber» hadde klart «å erobre tilbake et strategisk og ødelagt sykehus okkupert av Assad-lojalister.» Al-Kindi ble sagt å ha vært «en bygning ikke i bruk» og «ifølge en ubekreftet rapport, døde 35 opprørere i angrepet».

Faktisk, var disse ‘opprørerne’ en koalisjon av Den frie syriske armé og Jabhat al Nusra, mens ‘Assad-lojalistene’ bestod av de ansatte og sikkerhetsvaktene ved et stort offentlig sykehus.

Doktor al Nayef fortalte oss at siden mars 2011, hadde 67 av landets 94 nasjonale sykehus blitt angrepet og skadet, med 41 ute av drift. 174 helsearbeidere ble drept, 127 såret og 33 kidnappet. Videre hadde 1921 primærhelsesentre blitt skadet, og 678 var ute av drift. 421 ambulanser hadde gått tapt eller var ute av drift, og 197 andre nødvendige biler hadde blitt skadet, med 169 ute av drift.

Omfanget av ødeleggelsen av helsefasiliteter, kombinert med angrepene på farmasøytiske fabrikker, skoler, universiteter og sivile viser at de væpnede gruppene har vært innstilt på å ødelegge en fungerende stat, uten noen interesse i å prøve å vinne offentlig støtte.

Helseministeren viste oss en video av FSA (Farouk-brigaden) da de sprengte rikshospitalet i Homs i april 2012, en annen av skaden på sykehuset Al- Salamiyeh (i Hama) etter et angrep i januar 2013 og en tredje av skaden på sykehuset Al Zahrway (i Damaskus) etter nok et terrorangrep mai 2013.

Han ga oss også detaljer om den terrorangrepet den 26, november 2013 på sykehuset Deir-Ateya på landbygda utenfor Damaskus, der 11 medisinsk personell (2 Anestesileger, 3 leger, 4 sykepleiere og 2 sjåfører) ble knivstukket til døde.

Al-Qaida-angrepene er ofte ledsaget av dyktige sosiale mediekampanjer, assistert av organisasjoner skapt av Vesten, som ‘de hvite hjelmer’. I sin artikkel med tittelen Stormen av løgner rundt Syrias humanitære krise: kampanjen Aleppo Is Burning krever flyforbudssone i Syria, har gravende journalist Vanessa Beeley laget en samling av disse kampanjene.


Les også: Vanessa Beeley om FN som et verktøy i NATOs utenrikspolitikk

Fra:

http://www.telesurtv.net/english/opinion/The-Aleppo-Hospital-Smokescreen-20160510-0027.html

Reklamer