Frykt for protester fører til høynet beredskap i Baghdad

 

EP-305019991.jpg&updated=201605011353&MaxW=800&maxH=800&noborder.jpg

 

Av Bill van Auken

Sikkerhetsstyrker bygde tunge betongvegger mot eksplosjoner og piggtrådsperringer over to strategiske broer i hovedstaden Bagdad fredag, mens tungt bevæpnede soldater ble utplassert over hele byen. Sikkerhetssperringene var ment å forhindre en gjentakelse av hendelsene sist lørdag, da tusenvis av demonstranter stormet Den grønne sonen, det avsperrede området til den irakiske regjeringen.

Den 30. april fordømte demonstranter den irakiske regjeringens korrupsjon, mislykkethet i å gi grunnleggende tjenester og manglende evne til å hindre terrorbombinger, De rev ned de massive beskyttelsesmurene som omgir Den grønne sonen, en toppsikkerhets-enklave skapt av de amerikanske okkupasjonsmyndighetene etter invasjonen av Irak i 2003. De okkuperte parlamentet, knuste møbler og fikk lovgiverne til å flykte for livet.

Det var ingen gjentakelse av de dramatiske scenene på fredag, i stor grad fordi den populistiske sjia-muslimske geistlige Moqtada al-Sadr, som oppfordret sine tilhengere til å delta i beleiringen av den grønne sonen sist helg, denne gangen bare oppfordret dem til å protestere utenfor byens moskeer etter fredagsbønnen på ettermiddagen.

Sadr, med hans militsgruppe ‘Mahdi-hæren’, førte et opprør mot de amerikanske okkupasjonstroppene for et tiår siden. Han ble bedt til Iran etter hendelsene i forrige helg. Han hadde støttet protestene, angivelig for å fremme forsøket til den amerikansk-støttede nåværende irakiske statsministeren, Haider al-Abadi, for å overhale den nåværende regjeringen med sikte på å begrense korrupsjon og innføre en mer kompetent ledelse.

Det viste seg imidlertid at Sadr på langt nær hadde kontroll over demonstrasjonene, som fulgte en rekke stort sett spontane protester som krevde at regjeringen levere grunnleggende tjenester, og fordømte dens korrupsjon. Angrepet siste helg på parlamentet og mot flere lovgivere var et uttrykk for bitter fiendskap fra massene av Iraks fattige befolkning mot et regime dominert av reaksjonære eksilpolitikere som kom tilbake til landet på ryggen av den amerikanske angrepskrigen.

Stormingen av Den grønne sonen rystet Bagdad-regimet og har skapt alvorlig bestyrtelse i både Washington og Teheran, som begge er alliert med Abadi-regimet i konflikten med den islamske staten i Irak og Syria (ISIS).

Blant sikkerhetsstyrkene som okkuperte Bagdads bruer og hovedveier på fredag var angivelig tre regimenter av elitetropper fra det amerikansk-utdannede antiterror-politiet, som hadde blitt trukket tilbake fra kampen mot ISIS å beskytte det irakiske regimet fra folket i Bagdad. Disse troppene, utstyrt med pansrede Humvee-kjøretøy bevæpnet med maskingevær, tok også opp stillinger innenfor selve Den grønne sonen.

På torsdag kveld, holdt statsminister Abadi en TV-tale, der han sverget på å hindre gjentakelsen av stormingen av Den grønne sonen. En dag tidligere, sparket han offiseren med ansvar for sikkerhet i den befestede enklaven, general Karim Abboud al-Tamini, som i en tidligere protest hadde blitt filmet da han kysset hånden på Sadr, i et tegn på lojalitet til den sjia-muslimske geistlige.

«Vi frykter at enkelte kan dra nytte av den fredelige protesten til å trekke landet ut i kaos, plyndring og ødeleggelse,» sa Abadi i sine bemerkninger på TV. «Dette er hva som skjedde i angrepet på parlamentet og parlamentsmedlemmene.»

I sentrum av den nåværende krisen er konflikten angående forsøk fra Abadi på å erstatte de sittende ministrene, som er hentet fra de ulike irakiske politiske partiene, med et kabinett av «teknokrater». Forslaget er bittert motarbeidet av politikere og partier som har dratt nytte av splitt -og-hersk systemet pålagt av den amerikanske okkupasjonsmakten, som ga politiske posisjoner og innflytelse basert på et religiøst og etnisk basert kvotesystem.

Sjia, sunni og kurdiske partier har brukt deres kontroll over ulike departementer som et middel for å plyndre offentlige midler som stammer fra landets oljeeksport, mens infrastruktur og grunnleggende tjenester fortsatte å svekkes og svært mange mennesker ble kastet ut i dypere fattigdom.

Parlamentet har blokkert Abadi sine utnevnelser, og det er økende anmodninger om at han må bli kastet, blant annet fra innenfor hans egen herskende Dawa-parti. I en fersk møte i parlamentet, anmodet 100 av 328 medlemmer av den lovgivende forsamlingen om at statsministeren burde fratre.

Samtidig vakler den irakiske regjeringen på randen av konkurs, i stor grad på grunn av kollapsen i oljeinntektene, som er kilden til 95 prosent av budsjettet.

Jan Kubis, FNs generalsekretærs spesialrepresentant for Irak, tegnet et dystert bilde av den politiske situasjonen der i en rapport fredag til FNs sikkerhetsråd. Han sa at landet var oppslukt av en «dyp politisk krise» som bare ville bli forverret av den pågående opptrappingen av den USA-ledede krigen mot ISIS.

Under forhold der staten er plaget av «lammelse og beslutnings-udyktighet», sa utsendingen, er Iraks humanitær krisen «en av verdens verste.»

«Nesten en tredel av befolkningen – over ti millioner mennesker – har nå behov for noen form for humanitær hjelp,» sa Kubis. Han advarte om at den USA-ledede angrepet som nå forberedes mot den ISIS-kontrollerte byen Mosul ville føre til «masseflukt i månedene fremover.»

«I et worst case scenario, kan mer enn 2 millioner flere irakere være på flukt innen utgangen av året,» advarte utsendingen.

Og han la til at den «politisk krisen og kaoset» bare vil styrke ISIS. Spesialutsendingen fortalte Sikkerhetsrådet at «det er sannsynlig at demonstrasjonene vil fortsette.»

Antageligvis i påvente av dypere uro, har Pentagon sendt ytterligere 25 marinesoldater til Bagdad for å forsterke sikkerhetsstyrken som vokter den amerikanske ambassaden. Den ligger i hjertet av Den grønne sonen, og den tungt befestede ambassaden er det største slike anlegget i verden, bygget til en kostnad på over 750 millioner dollar og opptar et område omtrent tilsvarende Vatikanstaten.

Den politiske krisen i Bagdad utfolder seg selv mens amerikanerne stadig øker sin militære intervensjon i Irak. Den stadig mer direkte involveringen av amerikanske soldater i kampene ble understreket av kunngjøringen tirsdag om dødsfallet til en marinesoldat i kamp med ISIS-soldater nord i landet. Og det ble kunngjort fredag at amerikanske Apache-angrepshelikoptre vil bli sendt i kamp i nær fremtid.

Hva de ulmende protestene gjør det klart, er at ISIS bare er ett av symptomene på katastrofen skapt av den amerikanske angrepskrigen som begynte 2003, som krevde livet til over en million irakere og etterlot et helt samfunn i ruiner.


Fra:

http://www.wsws.org/en/articles/2016/05/07/iraq-m07.html

Reklamer