Kerry forhandler fram ny våpenhvile i Syria – men med hans egen side

John-Kerry-Droopy.jpg

 

Av B./Moon of Alabama

Den amerikanske utenriksministeren er i dag i Genève for å reforhandle en stans i kamphandlingene mellom syriske regjeringsstyrker og de utenlandsk-støttede «opprørerne» i Syria. Men det er noe veldig merkelig som skjer i disse forhandlingene. Kerry kommer hverken til å snakke med den syriske regjeringen eller med russerne. Det blir ikke engang forventet at den russiske utenriksministeren kommer.

Nei, Kerry forhandler i stedet med de amerikanske allierte Jordan og Saudi-Arabia, som støtter de samme «opprørerne» som er i mot den syriske regjeringen, og som USA selv har støttet hele tiden. Han ber nå dem til å skille deres stedfortredende styrker i Syria fra terroristorganisasjonen al-Qaida / Jabhat al-Nusra.

USAs utenriksminister John Kerry sa søndag at han håpet å gjøre fremskritt i forhandlingene i Genève i løpet av de neste to dagene, for å fornye avtalen om stans i kamphandlingene i hele Syria og gjenoppta fredsforhandlingene for å avslutte kampene.

«Håpet er at vi kan ha litt fremgang,» sa Kerry i starten av et møte med Jordans utenriksminister Nasser Judeh, kort tid etter ankomsten i Genève.

Den syriske hæren kunngjorde fredag et «regime av ro», dvs. en pause i kampene, som gjaldt Damaskus og deler av utkanten rundt byen, og deler av det nordvestlige kystprovinsen Latakia. Men det utelukket Aleppo.

Kerry gjorde det klart at en våpenhvile var nødvendig i hele Syria, og han håpet å være i stand til å bekrefte stansen i kamphandlingene etter samtaler i Genève. Han skal møte den saudiske utenriksministeren Adel al-Jubeir og FNs De Mistura på mandag.

Ifølge militære talsmenn for den amerikanske alliansen mot den islamske staten, oberst Warren, er den er de opprørskontrollerte delene av Aleppo under kontroll av al-Qaida:

Det er først og fremst al-Nusra som kontrollerer Aleppo, og selvfølgelig, er al-Nusra ikke en del av stansen i kamphandlingene. Så det er komplisert.

To resolusjoner i FNs Sikkerhetsråds oppfordrer alle FNs medlemmer til å «utrydde» al-Qaida / al-Nusra. ALLE medlemmer i Sikkerhetsrådet er enige om resolusjon 2254 som:

Gjentar oppfordringen i resolusjon 2249 (2015) for at medlemsstatene skal hindre og bekjempe terrorhandlinger begått spesielt av Den islamske staten i Irak og Levanten (Isil, også kjent som Da’esh), An-Nuṣrah-fronten (ANF), og alle andre enkeltpersoner, grupper,[..] og enheter knyttet til al-Qaida eller Isis […] og utrydde sikre områder de har etablert over store deler av Syria, og bemerker at den nevnte våpenhvilen ikke vil gjelde for offensive eller defensive tiltak mot disse enkeltpersonene, gruppene og enhetene, …

Det er rett og slett ikke grunnlag for at Kerry skal tigge for en våpenhvile for områder holdt av»opprørere» i selve Aleppo, når hans egen militære talsmann sier at disse områdene er i hendene til al-Qaida, som Sikkerhetsrådet oppfordret til å utrydde. Russerne har også sagt dette.

Så her er hva Kerry er tvunget til å gjøre: Tigge de amerikanske allierte til å flytte bort deres stedfortredergrupper i den «Frie Syriske Arme» fra al-Qaida, slik al-Qaida kan bli utryddet av den syriske hæren og dens allierte.

Men al-Qaida er nå en integrert del av disse Saudi/Qatar/USA – betalte stedfortredergruppene, og godt akseptert av disse gruppene. Det får sine våpen og ammunisjon fra nettopp de stedfortreder-gruppene USA nå ønsker å skille dem fra. Selv om saudiaraberne og jordanerne hevder deres innflytelse over disse gruppene, er det usannsynlig at soldatene på bakken vil følge deres befalinger.

Les også: Jukselapp for propagandafolk i media

Det russiske luftvåpenet er klar til å fornye sin bombekampanje mot alle opposisjonstyrker i Syria som ikke samtykker i en stans i kamphandlingene.

Ingen amerikansk propaganda-kampanje kan komme unna at al-Qaidas har et nærvær i Syria, og heller ikke Sikkerhetsrådets vedtak som USA selv var enig i. Enten klarer Kerry å presse Saudi-Arabia og Jordan til å flytte deres stedfortredere bort fra al-Qaida, eller det vil på nytt komme en storstilt russisk kampanje for å utrydde dem. Det er lite sannsynlig at noen av disse stedfortredererne ville overleve en slik kampanje.

Kerry er nå nødt til å forhandle med amerikanske allierte mot al-Qaida. Han må nå argumentere fra samme perspektiv som den syriske og russiske regjeringen. Dette er et rot han selv har skapt. Hvordan vil han unnslippe det?


Fra:

http://www.moonofalabama.org/   den 2.5.2016

Reklamer