Hellas synker dypere inn i krisen

 

rtx1ckq1_1436348536_725x725.jpg

 

Av Joshua Tartakovsky

Dette er av flere grunner. Det er det eneste EU-landet der den overnasjonale EU-kapitalismen har mislyktes (husk det når folk forteller deg om hvordan kommunismen har mislyktes. Mens de har rett, har kapitalismen også mislyktes). Nå, ifølge Wikileaks, vurderer IMF å lage en «kreditthendelse» mot landet. Hellas har også blitt en magnet for migranter og såkalte flyktninger.

Landet er fanget i en så dyp resesjon at det kanskje aldri kan komme seg. Noen gang. Faktisk, for å fortsette å betale gjelden, vil flere kutt være nødvendige. Boliger bli overtatt av bankene, pensjoner vil bli kuttet. Alt dette i et land hvor en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgrensen, hvor et flertall av unge er arbeidsledige og hvor ofte hele familien lever av pensjoner til de eldre. Gjelden vil bli betalt for i en evighet, men den vil ikke bli etterfulgt av økonomisk vekst. Når «livet som det er» ikke er utholdelig, hva betyr flere kutt?

Mer lidelse, dypere inn i det bunnløse hullet. Ingen håp. Ingen fremtid.

Velkommen til EU-kapitalisme i det 21. århundre. Resesjon, nøysomhet, krise.

Selvfølgelig var Hellas det første offeret. Dens naive befolkning med deres gode hensikter, antok at å bli med i EU var et glamorøst prosjekt. Euroen virket skinnende og forlokkende. Men nå som industrien i landet er ødelagt, folk ikke har noen penger, og bedrifter lukker hver dag, ser ikke EU ut som en så vakker fantasi lenger.

Nå er det for sent.

(Men hvis bare grekerne kunne dele sin visdom med tyrkerne: «Ønsker dere å overleve? Hold dere ute av EU?!»).

Men grekerne gjør ikke opprør.

Problemet er grekerne lenge har vært vant til lidelse, etter å ha gjennomgått 400 år med ottomansk okkupasjon. De er likegyldige. Kafeer er fullpakket, de unge er arbeidsledige og de røyker sigaretter i det uendelige. Den bohemaktige nabolaget Exharcheia (innbyggerne er stort sett for fattige til å være hipster), er fullt med folk som får timene til å gå over et glass øl eller en kopp kaffe. Folk lever i øyeblikket, i slags flukt fra hverdagen. Men tilfeller av depresjon er økende.

Athen ser verre og verre for hver gang. Folk har ikke noe håp. Grekerne, vanligvis en lykkelig folkeslag, takket være et vær gitt av gudene, smiler mindre og mindre og mindre.

De rike grekere som ser det store bildet kan ikke engang ta pengene sine ut av landet. Kapitalkontroll betyr at uttak er begrenset til 420 Euro. De sitter fast i en døende økonomi. Det er ikke som om morgendagen vil bli bedre. Hver dag er det verre.

Men en del av problemet er at mange grekere har et mindreverdighetskompleks. I deres kultur, musikk, religion, mat, familietradisjoner og felles verdier, sitter grekerne mellom to verdener. De var aldri virkelig en del av Vesten på en iboende måte. Selv om Vesten liker å se seg selv som en etterkommer av den greske sivilisasjonen, er ikke grekerne vestlige. De følger lovens ånd mer enn lovens bokstav. De tror på anstendighet i stedet for profitt, og har lite til felles med det protestantiske Tyskland, på grunn av verdien de holder av å opprettholde et visst nivå av ære, og setter gruppesamhørighet foran individualisme.

Likevel, snarere enn å våkne opp til det faktum at de er en del av Østen, misligholde gjelden, begynne med en proteksjonistisk økonomi, og slutte seg til leiren til Russland og Kina, stemte grekerne for Syriza, en tilhenger av «eurokommunisme.» Denne filosofien har som oppfatning at Hellas er en del av en «EU», og som et offerlam, må det betale prisen for resten av Europa, helt til «Europa» våkner opp og reduserer gjelden. Varoufakis og Tsipras har sagt mange ganger at Hellas sitt hjem var i Europa. Det betyr at Hellas må være en martyr for Europa.

Men vil «Europa» noen gang forandre seg, og vil EU få en slutt på lidelsene i Hellas? Ikke i nær fremtid, og sannsynligvis ikke noen gang.

Hellas er et eksperiment, et som helt sikkert vil bli fulgt andre steder (Portugal? Spania? Italia?). Med kapitalismen er i strukturell krise, og med en mangel på en økonomisk mekanisme for resirkulering eller måter å sikre jevn økonomisk vekst som gir fordeler til den lokale befolkningen, suger EU penger fra et utvalgt land i periferien som en støvsuger, og deretter går videre til neste mål. Velkommen til EU.

Det finnes ulike analyser av hva de nyeste avsløringene fra Wikileaks betyr, der en representant for IMF anmodet om å skape en ‘kreditthendelse’ i Hellas før folkeavstemningen om britisk EU-medlemskap . Planlegger Pengefondet å gå bort fra redningspakken siden Merkel var for hardhendt? Kan det allerede se at Tsipras ikke vil være i stand til å pålegge ytterligere innstramminger uten regjeringen blir veltet? Håper Pengefondet å få en gjeldsreduksjon til gjengjeld for flere kutt, selv om alle vet at Hellas ikke vil være i stand til å betale selv det?

Ett alternativ fremstår som en mulighet, og det er overraskende det ikke er nevnt mer. Det er at Hellas er i en slik elendig økonomisk tilstand, at den globale finanssektoren kan tjene mer på å spekulere i at det vil mislykkes i å betale sin gjeld snarere enn på at landet betaler gjelden. Med andre ord, vi nådd et punkt i den nåværende krisen, der det er mere penger å hente ved et land går konkurs, enn fra av et land vokser økonomisk på den «normale» måten vi pleier å se økonomisk vekst. Selvfølgelig, at denne spekulasjonen vil føre til enda større økonomisk lidelse, betyr lite. Den økonomiske veksten har nådd sitt høyeste nivå med dagens orden; nå må den snu og gå baklengs, og ødelegge alt det trår på, for å se fortsatt vekst på papiret, men ikke i virkeligheten.

Kanskje IMF hadde håpet å tjene mer på at Hellas misligholder enn ved at Hellas betaler.

I mellomtiden ble 202 migranter sendt tilbake til Tyrkia i dag, som en del av avtalen mellom EU og Erdogan.

Men man bør ikke bli lurt av hvor lett det gikk i dag. For det første vil det i det minste være behov for 1500 flere grensepoliti fra Frontex for at mere flyttinger skal finne sted. For det andre vil de greske styrkene sannsynligvis måtte bruke vold når de fjerner andre, mindre fredelige, migranter, spesielt de som hevder de er fra Syria. For det tredje er det ikke klart at regjeringen og den greske befolkningen som helhet er villig til å fjerne med makt migranter når det er betydelig vold og motstand.

Til tross for sin mislykkede økonomi, ble Hellas en magnet for migranter. Det har en fantastisk vær, men knapt noe levebrød å tilby. Likevel har dets strategiske beliggenhet for våpen og narkotikahandel betydd at for nå har terrorister avstått fra å gjennomføre angrep i landet. De ønsker ikke å sabotere sin egen gjennomfartsvei.

Et tegn på den dype forvirringen mange grekere har funnet seg i, er den naive og uvitende måten som mange velmenende grekerne ønsker å godta bølger av flyktninger. og å sole seg i tilfredsstillelsen av å oppleve medfølelse for den eksotiske Annen. De innser ikke ennå at med all sin gjestfrihet, er fremtiden dyster . Hvis grekerne greier sånn noenlunde å fredelig med hverandre i slik en kaotisk tid, vil migrantene og grekere kunne leve side om side i fred uten ressurser? Hvis grekerne ikke kan ta vare på sine egne, hvordan har ta seg av flyktninger og migranter? Og med en knapphet på jobber, hvilke jobber skal migrantene ta? Greske jobber, selvsagt.

Folk har ofte hevdet at cubanerne sitter fast på Cuba. Men i Hellas, sitter grekerne fast i Hellas, takket være kapitalismen. De unge har ikke penger til å reise til et land der det finnes jobber. De rike kan ikke trekke ut pengene sine. Middelklassen kollapser.

For hver dag som går, blir situasjonen blir verre, og grekerne fortsetter å lete etter måter å overleve. Alle besøkende vil bli sjokkert over hva han eller hun kommer til å se, og vil innse at kjøpemedia unnlater å rapportere om det sanne ansiktet til EU-kapitalismen.

Hellas er en stor fengsel, der hver dag som går bringer verre nyheter. Det har blitt velsignet med fantastisk vær og deilig mat, og det er en grunn til at vanskelighetene er litt mer utholdelig.

Ting kan ikke fortsette i det uendelige som dette, men med grekerne, et tålmodig folkeslag, kan det ta en stund.


 

Fra:

https://gianalytics.org/693-greece-in-the-eye-of-the-storm

Reklamer