Bruk av leiesoldater er ute av kontroll

Et firma som driver med leiesoldater er verdens nest største private arbeidsgiver. (Dette inkluderer riktig nok kokker, rengjørere osv.)
mercenary.jpg

Av Martin Berger / NEO

Det virker som det hvite hus, sammen med de amerikanske militære våpenprodusentene, bare kommer å presse militære utgifter i været. Det virker som de vil tvinge sine NATO-allierte til det samme, uavhengig av deres ønsker. Og det virker som om kriger i det 21. århundre kriger fortsatt er en svært lønnsom virksomhet.

Det eneste problemet er at mens de som lager våpnene blir enda rikere, blir vestlige borgere fattigere for hver dag som går. De blir fratatt mulige sosiale ytelser og helsetjenester, siden penger som burde vært brukt på slike ting blir brukt på fancy militære prosjekter. Men svimlende våpenutgifter er ikke hele historien, siden amerikanske soldater blir regelmessig sendt til de fjerneste deler av verden for å beskytte amerikanske interesser, noe som resulterer i at et stadig økende antall av dem vender hjem i kister.

Massakrer av sivile er en svært lønnsom virksomhet for De forente stater i dag. Ifølge det alternative medianettstedet OpEdNews, har Washington rutinemessig myrdet sivile over hele verden en lang stund nå. Helt siden Clinton-administrasjonen, har denne typen overgrep nesten vært det definerende trekket ved amerikanske militære intervensjoner. Washington er ansvarlig for ødeleggelsen av Jugoslavia, Serbia, Afghanistan, Irak, Libya, Somalia og hele regionen omkring Syria. De støttet direkte den ulovlige invasjonen som Saudi-Arabia startet mot Jemen og de radikale kreftene som forsøkte å utrydde den etniske russiske befolkningen i de tidligere regionene i Ukraina.

Man bør huske på at våpen og ammunisjon er ikke det eneste som har høy etterspørsel i krigsherjede land, ettersom trening og påfølgende planlegging av militære operasjoner kan også være svært lønnsomt.

Midtøsten-regionen har alltid blitt oppfattet av amerikanske politikere som en slags en bakgård, hvor «gutta» får lov til å leke med sine dødelige leker uten frykt for en mulig gjengjeldelse. Det faktum at denne regionen er rik på hydrokarboner og fortsatt er potensielt ustabil når det gjelder politiske og religiøse spenninger, er bare noe som gjør dette enda mer attraktivt for krigshaukene i Washington. Derfor finnes det, sammen med det betydelige militære nærværet Washington har i denne regionen, en enorm mengde av amerikanske militære kontraktører som opererer i regionen. Dette har blitt et slags pensjonisttilværelse for amerikanske soldater med kamperfaring, men som ikke klarte å finne sin plass i det sivile livet på grunn av nedgangen i den amerikanske økonomien.

Den mest beryktede blant slike organisasjoner er Halliburton, Blackwater, DynCorp, Logicon, Brown & Root, MPRI, Control Risks, Bechtel, ArmorGroup, Erinys, Sandline International, International Defence and Security, men det er et økende antall små foretak. Noen av dem har nylig blitt tvunget til å skifte navn. For eksempel, da aktivitetene til Blackwater fikk bred dekning i internasjonale medier, besluttet det å skifte navn til Academi stedet.

I de senere årene har mangfoldet av operasjoner som militære entreprenører kan utføre blitt ganske stort. De ikke bare sikrer beskyttelse av viktige anlegg eller beskytter viktige konvoier med forsyninger, men hjelper nå med på å utvikle militære doktriner for enkelte stater. For eksempel, var den beryktede MPRI bak etableringen av de moderne kroatiske væpnede styrkene, som okkuperte [den serbiske regionen Krajina] tilbake i 1995. En annen organisasjon – G4S har det svimlende antallet 620 000 ansatte (dette inkluderer antagelig sivile ansatte som vaskehjelper o.a.). Denne giganten har sine egne aksjer som selges på internasjonale børser. Det er utrolig at G4S er den nest største private arbeidsgiveren i verden. På førsteplass er Walmart. I 2008, absorberte G4S, som er viden kjent for sine ville fester og en praksis med å ansette afghanske krigsherrer, en annen militær entreprenør – Armorgroup, som hadde beskyttet en tredjedel av alle ikke-militære konvoier i Irak med sine ni tusen mann sterke hær.

Dagens amerikanske militære kontraktører er utplassert i totalt 125 land. Moderne leiesoldater blir utplassert i konfliktområder rundt om i verden når stormaktene ikke ønsker sine tropper å bli offisielt sendt dit. For eksempel, forberedte eksperter fra MPRI de soldatene fra den georgiske hæren som senere invaderte Sør-Ossetia i 2008, mens de underveis drepte russiske fredsbevarende styrker. Samtidig er ikke amerikanske militære kontraktører redd av å innrømme at de arbeider i nært samarbeid med utenriksdepartementet, CIA og Pentagon. Disse organisasjonene er vanligvis ledet av tidligere amerikanske generaler. For eksempel er MPRI ledet av slike amerikanske generaler som Carl Vuono, Edward Soyster, Phillip Kreis og andre.

Dermed kan USA, uten formelt å blande seg inn i den politiske prosessen i en suveren stat, fortsatt være i stand til å sende inn sine private hærer for å oppnå ønskede mål.

I april 2014, utga en rekke innflytelsesrike medier reportasjer om at amerikanske militære entreprenører deltok i etnisk rensing i Sørøst-Ukraina sammen med den ukrainske Nasjonalgarden. «Elitetropper» fra det amerikanske selskapet Academi var spesielt aktive i overgrep mot etniske russere i denne regionen. Lignende uttalelser har blitt fremsagt om situasjonen i Jemen, hvor store grupper av amerikanske leiesoldater, også fra Academi, deltok i operasjoner mot folket i Jemen.

I stedet for å sende sine vanlige tropper når de møter et godt organisert motstand på slagmarken, bruker Washington ofte hjelp fra militære entreprenører for å få jobben gjort. Slik er det mulig å skjule de virkelige tapstallene i Afghanistan, Irak og andre land. Videre, tillater ansettelse av militære kontraktører USA å forlenge konflikter i flere tiår uten å offisielt kunngjøre sitt nærvær, noe som resulterer i at hele regioner blir kastet dypere inn blodsutgytelse og kaos.

Den fantastiske mengder penger som blir brukt på militære kontraktører kan observeres hvis vi skal ta en kort titt på de offisielle kontraktene. For eksempel fikk den såkalte DynCorp International LLC, 9.25 millioner dollar fra det amerikanske forsvarsdepartementet for å oppfylle en ettårs kontrakt i Afghanistan. Ifølge de siste regnskapet, utgjorde inntektene til DynCorp i tredje kvartal 2015 nesten 480 millioner dollar, og for hele året er de omtrent 1,89 – 1,93 milliarder dollar.

svensk militär.jpg-736405 leonard kern.jpg
Leiesoldater har alltid hatt et dårlig rykte – her en svensk soldat fra tredveårskrigen. Leonard Kern cirka 1650.

Den 12. februar underskrev utenriksdepartementet en offisiell kontrakt med en håndfull slike selskaper, som kommer til å utføre departementets oppdrag over hele verden. Blant dem som kommer til å tjene på Washingtons særegne måte å føre kriger på, kan man finne Aegis Defense Services (2.8 milliarder dollar), Chenega Patriot Group (3,53 milliarder dollar), GardaWorld Government Services (3.79 milliarder), Sally Global Holdings (4,92 milliarder), SOC ( 4,58 milliarder), Sterling Operations (2,9 milliarder), Triple Canopy (3,66 milliarder).

Bruken av militære kontraktører i stedet for vanlige soldater gjør det mulig for vestlige politikere å ta tak i en rekke saker de ellers ville være ute av stand til å håndtere på annen måte.

Videre tillater ansettelse av militære kontraktører militære sjefer å oppnå sine ønskede mål mye billigere, mens midlene, som ikke trenges å bli gjort rede for, blir brukt på store bestikkelser som blir utbetalt til alle som er involvert i militære aktiviteter i det utpekte landet og myndighetene i Washington.

Det antas at verdien av markedet for militære kontraktører har nådd 150 milliarder dollar og tallet fortsatt er stadig økende. Så lenge Washington fortsetter å å spre kaos over hele verden, vil de fleste entreprenører ikke få sparken i overskuelig fremtid. Mens antallet regulære bakkestyrker i de fleste land blir mindre, kan denne tendensen beskrives som en urovekkende.

Hvis det internasjonale samfunnet ikke tar skritt for å etablere et streng kontroll over virksomheten til de amerikanske militære kontraktørene, kan vi snart være vitne til amerikanske politikere oppnår alle sine mål uten at de offisielt bruker tropper, og de militære kampanjene i Irak, Afghanistan, Syria, Libya og andre land som har blitt ofre for stedfortrederkriger vil fortsette i det uendelige.


Reklamer